Obiady

Serowe kopytka z malinami

1 Min. czytania
Dla mnie zawsze i wszędzie było jasne-pierogi leniwe są tylko z twarogu, nie może się tam znaleźć ani gram ziemniaka. Koniec i kropka. Aż do wczoraj. Zaczęłam obierać kartofle machinalnie, kiedy byłam w połowie zorientowałam się, że dziś w planie jest makaron z klopsikami-powtórka tego pysznego dania. No cóż, jako,że kartofle leżały już w garnku postanowiłam je ugotować i przygotować z nich coś na kolację. Nie było ich bardzo dużo, więc musiałam nieco pomyśleć. I wtedy zorientowałam się, że mam w lodówce twaróg, który miał być podany ze szczypiorkiem na kolację. Zamiast jednak pasty twarożkowej przygotowałam kopytka z twarogiem. Skoro tyle osób je robi, zrobię i ja. Takie kopytka z twarogiem robi się naprawdę szybko, i są naprawdę smaczne. Owszem, nie będę udawać,że są to pierożki leniwe, ale takie serowe kopytka na pewno zrobię jeszcze raz, z innymi dodatkami. Malinowy sos, lekkie, ale pożywne kopytka, taka kolacja jest sycąca i naprawdę smaczna.

Składniki:
400 gramów ugotowanych kartofli
250 gramów twarogu śmietankowego
1 duże jajko(miałam podwójne)
Szczypta cukru waniliowego
2 łyżki kaszy manny

Sos:
200 gramów malin
Łyżka brązowego cukru
Szczypta kardamonu
Parę kropli esencji waniliowej

Kartofle dokładnie tłuczę, albo przepuszczam przez praskę. Dodaję jajko i twaróg, zagniatam ciasto. Teraz dodaję cukier waniliowy i kaszę mannę. Ciasto powinno nie kleić się do rąk.
Z masy formuję wałki, kroję ukośnie średniej wielkości kopytka. Wkładam porcje na gotującą się wodę i gotuję około 4-5 minut.
W międzyczasie szykuję sos. Maliny zasypuję cukrem, dodaję przyprawy, gdy puszczą sok chwilę podgrzewam.
Kopytka polewam sosem.

1503 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Oliwa i ogień. Wrocław.

2 Min. czytania
Czas odkryć karty. Dziś zabieram Was na najlepszą pizzę w Polsce. Tak, nie mam co do tego żadnych wątpliwości! Może to źle,…
Obiady

Niedźwiadek pod Holicą.

1 Min. czytania
Czas na małą kulinarną podróż! Dziś zapraszam w Bieszczady, odwiedzimy Niedźwiadka pod Holicą. Czyli kultową knajpę, która znalazła kolejną lokalizację, dużo spokojniejszą…
Obiady

Indyk w Parmezanie

40 minut Min. gotowania
Dziś zapraszam na przepyszny obiad, będzie indyk w Parmezanie. I to nie smażony, a pieczony. Delikatny, soczysty, z niesamowicie chrupiącą i apetyczną…

53 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.