Obiady

Spaghetti i pieczone klopsiki z indyka

1 Min. czytania

Spaghetti chyba każdy lubi. Bo co tu nie lubić? Makaron, pomidory i mięso. Jak można tego nie lubić! Tym razem zrobiłam trochę inne spaghetti. Mięso mielone zamieniłam w klopsiki, które upiekłam. Zanurzone w sosie były pyszny. Do tego wyrazisty cheddar i było pysznie! W sam raz na weekendowy obiad. W niedzielę było tak pięknie i słonecznie, że skusiłam się na mały spacer po okolicy. Niestety, pogoda sprawiła, że ścieżki spacerowe tętniły życiem, więc wycofałam się w mniej oblegane miejsce. W każdym razie spacer był, dobre jedzenie było również. Jako, że to spaghetti robi się szybko, polecam je nie tylko na weekend. I nie tylko fanom makaronu. Jest tak pyszne, że polecam je każdemu!

Składniki:


400 gramów mięsa mielonego z indyka

1 puszka pomidorów bez skórki

2 cebule

4 ząbki czosnku

4 łyżki bułki tartej

1 duże jajko

Suszone oregano

Suszona bazylia

2 łyżki tartego Cheddara

200 gramów makaronu spaghetti

2 łyżki oliwy

Drobno siekam czosnek i cebulkę-1 cebula i 2 ząbki czosnku. Dodaję do mięsa, wyrabiam razem z jajkiem, solą, pieprzem, suszoną bazylią i bułką tartą na jednolitą masę. Formuję lekko wilgotnymi dłońmi kuleczki wielkości orzecha włoskiego, wykładam je na blachę do pieczenia. Smaruję je lekko oliwą i piekę 30 minut w 190 stopniach-w połowie pieczenia warto przewrócić klopsiki na drugą stronę. 

Siekam drobno pozostały czosnek z cebulką, podsmażam na złoto na patelni z łyżką oliwy. Dodaję puszkę pomidorów, doprawiam oregano, bazylią, solą i pieprzem. Duszę składniki 25 minut na małym ogniu.

Gotuję makaron al dente. 

Makaron polewam sosem, wykładam klopsiki, wierzch posypuję serem.

1508 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Oliwa i ogień. Wrocław.

2 Min. czytania
Czas odkryć karty. Dziś zabieram Was na najlepszą pizzę w Polsce. Tak, nie mam co do tego żadnych wątpliwości! Może to źle,…
Obiady

Niedźwiadek pod Holicą.

1 Min. czytania
Czas na małą kulinarną podróż! Dziś zapraszam w Bieszczady, odwiedzimy Niedźwiadka pod Holicą. Czyli kultową knajpę, która znalazła kolejną lokalizację, dużo spokojniejszą…
Obiady

Indyk w Parmezanie

40 minut Min. gotowania
Dziś zapraszam na przepyszny obiad, będzie indyk w Parmezanie. I to nie smażony, a pieczony. Delikatny, soczysty, z niesamowicie chrupiącą i apetyczną…

26 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.