Obiady

Spaghetti i pieczone klopsiki z indyka

1 Min. czytania

Spaghetti chyba każdy lubi. Bo co tu nie lubić? Makaron, pomidory i mięso. Jak można tego nie lubić! Tym razem zrobiłam trochę inne spaghetti. Mięso mielone zamieniłam w klopsiki, które upiekłam. Zanurzone w sosie były pyszny. Do tego wyrazisty cheddar i było pysznie! W sam raz na weekendowy obiad. W niedzielę było tak pięknie i słonecznie, że skusiłam się na mały spacer po okolicy. Niestety, pogoda sprawiła, że ścieżki spacerowe tętniły życiem, więc wycofałam się w mniej oblegane miejsce. W każdym razie spacer był, dobre jedzenie było również. Jako, że to spaghetti robi się szybko, polecam je nie tylko na weekend. I nie tylko fanom makaronu. Jest tak pyszne, że polecam je każdemu!

Składniki:


400 gramów mięsa mielonego z indyka

1 puszka pomidorów bez skórki

2 cebule

4 ząbki czosnku

4 łyżki bułki tartej

1 duże jajko

Suszone oregano

Suszona bazylia

2 łyżki tartego Cheddara

200 gramów makaronu spaghetti

2 łyżki oliwy

Drobno siekam czosnek i cebulkę-1 cebula i 2 ząbki czosnku. Dodaję do mięsa, wyrabiam razem z jajkiem, solą, pieprzem, suszoną bazylią i bułką tartą na jednolitą masę. Formuję lekko wilgotnymi dłońmi kuleczki wielkości orzecha włoskiego, wykładam je na blachę do pieczenia. Smaruję je lekko oliwą i piekę 30 minut w 190 stopniach-w połowie pieczenia warto przewrócić klopsiki na drugą stronę. 

Siekam drobno pozostały czosnek z cebulką, podsmażam na złoto na patelni z łyżką oliwy. Dodaję puszkę pomidorów, doprawiam oregano, bazylią, solą i pieprzem. Duszę składniki 25 minut na małym ogniu.

Gotuję makaron al dente. 

Makaron polewam sosem, wykładam klopsiki, wierzch posypuję serem.

1477 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Pesto z końcówek szparagów

15 Min. gotowania
Sezon szparagi jest zdecydowanie zbyt krótki. Ot, chwila i po nim. Ale mam pewien sposób na przedłużenie sobie tego sezonu-mrożenie. Otóż mrożone…
Obiady

Poznań. Bazylia i Oregano.

2 Min. czytania
Witajcie kochani, dziś zabieram Was na małą kulinarną wycieczkę. Będziemy w Poznaniu, na Starym Rynku. To tutaj znajduje się lokal, gdzie wiele…
Obiady

Mielone z indyka z piekarnika

25 Min. gotowania
Witajcie po majówce. Jak minął Wam ten czas? Ja mam wrażenie, że wykorzystałam piękną pogodę maksymalnie. Bardzo dużo czasu spędziłam w moim…

26 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.