Omlet na słodko. Kto ma ochotę? Takie letnie smaki w zimowe dni! Brzoskwinie i cynamon, od razu poprawia się humor! Miałam nadzieję na aktywny weekend, ale cóż, moje zatoki czują zbliżającą się zmianę pogody, i do dwóch dni walczę z ich bólem, i nadmiarem kataru. Także czeka mnie spokojny czas w domu, książki, kocyk, nadrabianie serialowych zaległości i oczywiście będzie czas na coś dobrego. Na taki pyszny omlet. Lekki, delikatnie cynamonowy, przekładany brzoskwiniową konfiturą. Niczym torcik. Konfiturę podgrzałam z imbirem, dzięki temu wspaniale rozgrzewa . W skrócie, pyszne śniadanie na leniwy początek weekendu!
2 wiejskie jajka
3 łyżki mleka
1 łyżka mąki pszennej
Duża szczypta cynamonu
3 łyżki konfitury brzoskwiniowej
2 cm imbiru
Masło klarowane
Oddzielam białka od żółtek. Do żółtek dodaję mleko, mąkę i cynamon. Ubijam pianę z białek, dodaję do omletowej masy, bardzo delikatnie.
Rozgrzewam masło klarowane i wylewam mieszankę na patelnię, smażę po dwie minuty z każdej strony.
W międzyczasie w garnuszku podgrzewam konfiturę z posiekanym imbirem. Gotowy omlet kroję na cztery części, przekładam je gorącymi brzoskwiniami.
Brzmi i wygląda bardzo smakowicie 🙂
mader, ale bym to zjadła ;o!
😉
😉
Wygląda pysznie. Pojadłabym sobie, pojadła.
przepis idealny na sniadanie 🙂
https://bloomywitch.blogspot.com/
Świetny pomysł na weekendowe śniadanie 🙂
lubisz 😉
Z przepisu z przyjemnością skorzystam 😀
Omlet prezentuje się pysznie 😀
Pozdrawiam!
Omlet wygląda pysznie.
Może spróbuję go przyrządzić, choć omlety jadamy rzadko.
Uwielbiam omlety zarówno na słodko jak i na słono 🙂 Ale narobiłaś mi ochotę na takiego omleta 🙂
Pysznie wygląda!
😉
🙂
😉
lubię jeść:)
🙂
😉
Śniadanie idealne 😀
Chętnie bym zjadła. Właśnie teraz…Pyszny!
😉
😉
Takiego mi apetytu narobiłaś, że dziś muszę je zrobić 🙂
🙂
Looks so Yummy! Thanks for sharing.
Infinitely Posh
Wygląda naprawdę bajecznie. 😉
pyszne i sycące:) omom:)
Zjadłabym taki omlecik 🙂