Obiady

Spaghetti po mojemu

1 Min. czytania

Chyba jestem uzależniona od makaronu. Potrafię zjeść sam makaron bez rosołu, gdybym mogła makaron jadłabym od rana do nocy. A spaghetti? To na pewno jedno z moich ulubionych dań. Najlepsze jest w nim to, że można dodać niemal wszystko co ma się pod ręką, a i tak coś z tego wyjdzie. Ja zrobiłam podobnie. W zasadzie to miała być carbonara, ale starość nie radość, zapomniałam o kremówce. Wyjęłam więc parę produktów z lodówki i w ten sposób stworzyłam moje spaghetti. Czas produkcji wynosi dokładnie tyle ile zajmie nam ugotowanie makaronu. Pomysł na szybki obiad.
Składniki na 1 porcję:
Makaron- ja użyłam penne, ilość w zależności od preferencji i apetytu
Boczek wędzony- solidny plaster
Pomidory-2 duże sztuki
Cebula-połowa małej
Czosnek-2 ząbki
Pietruszka zielona-garść
Wędzona papryka, oregano, sól i świeżo mielony pieprz-po szczypcie
Mozzarella-garść
Łyżeczka koncentratu pomidorowego

 W garnku zagotowujemy wodę na makaron i porządnie ją solimy. Wrzucamy makaron, ja zawsze gotuję minutę, dwie  krócej niż zaleca producent, uwielbiam jak makaron jest mocno al dente. Najpierw drobno kroimy boczek i przesmażamy na chrupiąco. Tak samo postępujemy z cebulą i czosnkiem. Gdy całość się lekko podsmaży dodajemy pomidory,pietruszkę  i przyprawy-dusimy aż pomidory się rozpadną. Można dodać łyżeczkę koncentratu aby podkreślić smak pomidorów i lekko zagęścić sos.

Gdy makaron się ugotuje odcedzam go, polewam sosem i posypuję tartym serem. Szybko, smacznie i tanio.

1496 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Oliwa i ogień. Wrocław.

2 Min. czytania
Czas odkryć karty. Dziś zabieram Was na najlepszą pizzę w Polsce. Tak, nie mam co do tego żadnych wątpliwości! Może to źle,…
Obiady

Niedźwiadek pod Holicą.

1 Min. czytania
Czas na małą kulinarną podróż! Dziś zapraszam w Bieszczady, odwiedzimy Niedźwiadka pod Holicą. Czyli kultową knajpę, która znalazła kolejną lokalizację, dużo spokojniejszą…
Obiady

Indyk w Parmezanie

40 minut Min. gotowania
Dziś zapraszam na przepyszny obiad, będzie indyk w Parmezanie. I to nie smażony, a pieczony. Delikatny, soczysty, z niesamowicie chrupiącą i apetyczną…

7 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.