Obiady

Spaghetti po mojemu

1 Min. czytania

Chyba jestem uzależniona od makaronu. Potrafię zjeść sam makaron bez rosołu, gdybym mogła makaron jadłabym od rana do nocy. A spaghetti? To na pewno jedno z moich ulubionych dań. Najlepsze jest w nim to, że można dodać niemal wszystko co ma się pod ręką, a i tak coś z tego wyjdzie. Ja zrobiłam podobnie. W zasadzie to miała być carbonara, ale starość nie radość, zapomniałam o kremówce. Wyjęłam więc parę produktów z lodówki i w ten sposób stworzyłam moje spaghetti. Czas produkcji wynosi dokładnie tyle ile zajmie nam ugotowanie makaronu. Pomysł na szybki obiad.
Składniki na 1 porcję:
Makaron- ja użyłam penne, ilość w zależności od preferencji i apetytu
Boczek wędzony- solidny plaster
Pomidory-2 duże sztuki
Cebula-połowa małej
Czosnek-2 ząbki
Pietruszka zielona-garść
Wędzona papryka, oregano, sól i świeżo mielony pieprz-po szczypcie
Mozzarella-garść
Łyżeczka koncentratu pomidorowego

 W garnku zagotowujemy wodę na makaron i porządnie ją solimy. Wrzucamy makaron, ja zawsze gotuję minutę, dwie  krócej niż zaleca producent, uwielbiam jak makaron jest mocno al dente. Najpierw drobno kroimy boczek i przesmażamy na chrupiąco. Tak samo postępujemy z cebulą i czosnkiem. Gdy całość się lekko podsmaży dodajemy pomidory,pietruszkę  i przyprawy-dusimy aż pomidory się rozpadną. Można dodać łyżeczkę koncentratu aby podkreślić smak pomidorów i lekko zagęścić sos.

Gdy makaron się ugotuje odcedzam go, polewam sosem i posypuję tartym serem. Szybko, smacznie i tanio.

1467 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Mielone z indyka z piekarnika

25 Min. gotowania
Witajcie po majówce. Jak minął Wam ten czas? Ja mam wrażenie, że wykorzystałam piękną pogodę maksymalnie. Bardzo dużo czasu spędziłam w moim…
Obiady

Pilaw uzbecki

55 Min. gotowania
Dziś zapraszam na obiad. Będę Was kusić pilawem, czyli daniem idealnym na te ostatnio chłodne dni. Pilaw uzbecki to danie obiadowe, które…
Obiady

Kluseczki jak pierożki

5 Min. gotowania
Uwielbiam domowe pierogi. To danie mojego dzieciństwa, które zawsze kojarzy mi się z ciepłem babcinego domu. Uwielbiam ich delikatne ciasto, aromatyczny farsz…

7 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.