Chyba jestem uzależniona od makaronu. Potrafię zjeść sam makaron bez rosołu, gdybym mogła makaron jadłabym od rana do nocy. A spaghetti? To na pewno jedno z moich ulubionych dań. Najlepsze jest w nim to, że można dodać niemal wszystko co ma się pod ręką, a i tak coś z tego wyjdzie. Ja zrobiłam podobnie. W zasadzie to miała być carbonara, ale starość nie radość, zapomniałam o kremówce. Wyjęłam więc parę produktów z lodówki i w ten sposób stworzyłam moje spaghetti. Czas produkcji wynosi dokładnie tyle ile zajmie nam ugotowanie makaronu. Pomysł na szybki obiad.
Składniki na 1 porcję:
Makaron- ja użyłam penne, ilość w zależności od preferencji i apetytu
Boczek wędzony- solidny plaster
Pomidory-2 duże sztuki
Cebula-połowa małej
Czosnek-2 ząbki
Pietruszka zielona-garść
Wędzona papryka, oregano, sól i świeżo mielony pieprz-po szczypcie
Mozzarella-garść
Łyżeczka koncentratu pomidorowego
W garnku zagotowujemy wodę na makaron i porządnie ją solimy. Wrzucamy makaron, ja zawsze gotuję minutę, dwie krócej niż zaleca producent, uwielbiam jak makaron jest mocno al dente. Najpierw drobno kroimy boczek i przesmażamy na chrupiąco. Tak samo postępujemy z cebulą i czosnkiem. Gdy całość się lekko podsmaży dodajemy pomidory,pietruszkę i przyprawy-dusimy aż pomidory się rozpadną. Można dodać łyżeczkę koncentratu aby podkreślić smak pomidorów i lekko zagęścić sos.
Gdy makaron się ugotuje odcedzam go, polewam sosem i posypuję tartym serem. Szybko, smacznie i tanio.
Ja też przepadam za makaronem i chętnie zjadłabym porcję Twojego 🙂
Z żalem stwierdzam,że przez ostatnie 4 dni nie jadłam makaronu- dla mnie to straszna rzecz 🙂
Zawsze robiłam tego typu makaron na szybko – pomidory, przyprawy, kiełbaska… więc skuszę się na Twoją wersję z boczkiem 😉
Ja tak samo uwielbiam makarony. Mogłabym je jeść codziennie:)
Boczek czy kiełbaska- zawsze wychodzi pysznie i szybko 😉
Ja nawet parę razy dziennie, ale się wstrzymuję 😉
Ja też uwielbiam makarony 🙂 nawet z keczupem zjem 🙂 albo z cukrem 🙂