Czasem mam ochotę na coś pysznego, ale naprawdę prostego. Coś takiego, co zrobię w 10 minut. Takim deserem jest ten pyszny suflet z banana w bananie. Delikatny, rozpływający się w ustach, mocno waniliowy – banan w nowej wersji. Ja chyba się uzależniłam, i będę powtarzać nie raz i nie dwa.
Składniki na 4 porcje:
4 banany
2 jajka
Cukier- 2 łyżeczki
Laska wanilii ( albo aromat)
Szczypta słodkiej papryki
Czekolada do posypania
Wykonanie tego deseru jest banalnie proste. Banany należy przekroić na połówki, oczywiście wzdłuż.
Wydrążamy miąższ i blendujemy go na gładką masę. Odzielamy białka od żółtek, żółtka ucieramy z cukrem i ziarenkami wanilii bądź aromatem, a białka ubijamy na sztywną pianę. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Do żółtek dodajemy zblendowane banany, mieszamy, na koniec łączymy wszystko z pianą z białek, delikatnie mieszamy. Masą napełniamy połówki banana. Pieczemy w 190 stopniach przez 3-5 minut. Posypujemy deser tartą gorzką czekoladą i szczyptą słodkiej papryki . Jemy od razu po przygotowaniu.
Zawsze na grillu muszą być upieczone min. 4 banany tylko dla mnie, a po rozcięciu skórki posypane wiórkami gorzkiej czekolady…
W programie na food network Siba's Table, prezenterka robi smażone banany na maśle z przyprawami korzennymi… I śmiało stwierdzam, że ta kombinacja też jest grzechu warta 😉
Ja lubię jeszcze banany w cieście kokosowym…. Zresztą każda forma podania banana mi pasuje. A już na pewno na ciepło 😉
Szybki i smaczny deser 😉
Wygląda to obłędnie. Może zrobię kiedyś, o ile banany ostaną się w moim domu dłużej niż kilka minut;p
Z wiórkami czy śmiatanką kokosową?
Ja musiałam walczyć o ostatnie banany, ale robi się szybko i smakuje genialnie 😉
Dodaję wiórki 😉 Chociaż można by i z mlekiem spróbować 🙂
genialny pomysł 🙂
wygląda cudnie 🙂
Lepiej smakuje niż wygląda 🙂