Ciasta

Szatynka w czereśniach

1 Min. czytania

Miłość do czereśni mam po mamie. Nie mogę powiedzieć, że wyssałam ją z mlekiem matki, ale kiedy się urodziłam był piękny czerwiec, i dziadek przywoził całe siatki słodkich, czerwonych i dojrzałych perełek. Pewnie stąd od niemowlęctwa obcowanie z czereśniami wyrobiło we mnie nawyk uwielbienia tych owoców. Aż dziw mnie bierze, kiedy pomyślę sobie, że zawsze jadłam je na surowo, to ciasto jest pierwszym jakie przygotowałam z tych pysznych owoców. W zasadzie miało być to blondie z czereśniami i kawałkami czekolady. Ale moja blondynka podczas pieczenia zmieniła się szatynkę.

Składniki:
Czereśnie-0,3 kg
Masło-100 gram
Cukier-1/3 szklanki
Mąka pszenna-250 gram
Jajko
Mleko-2-3 łyżki
Gorzka czekolada-tabliczka
Wanilia-parę kropel aromatu
Zaczynam od umycia czereśni i brudnej roboty- należy usunąć z nich pestki. Uwaga może być czerwono w całej kuchni.
Następnie topię masło, dodając do niego cukier. Chwilę gotuję razem. Dodaję wanilię, mąkę, jajko i mleko- mieszam tylko do momentu połączenia się składników. 
Siekam gorzką czekoladę, dodaję ją razem z czereśniami i mieszam niedbale.
Ciastem napełniam foremkę wysmarowaną odrobiną masła i wysypaną bułką tartą. Piekę 20 minut w 185 stopniach, tak aby z wierzchu było chrupiąco, a w środku gumiasto.Brownie idealne.

1436 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Jesienne ciasto z karmelizowaną gruszką.

65 Min. gotowania
Witajcie kochani po weekendzie. Jak Wasze nastroje i samopoczucie? Mam nadzieję, że spędziliście ten czas jak należy, czyli dużo wypoczywając. Mi udało…
Ciasta

Tureckie ciasto daktylowe

60 Min. gotowania
Nowy tydzień. Przyznaję, to był trudny weekend. Działo się wiele, i niekoniecznie wszystko, było po mojej myśli. Ale, ale. Kiedy jest mi…
Ciasta

Ciasto krówkowe

45 Min. gotowania
Przy sobocie zapraszam Was na pyszne ciasto. To ciasto krówkowe! Jedne z najprostszych, bazujących na tylko kilku składnikach. Wystarczą krówki, masło i…

7 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.