Obiady

Spaghetti z fetą, pesto i żurawiną

1 Min. czytania
Makaronowo u mnie ostatnio. Był „powrotny” makaron, parę dni temu, a dziś makaron w piątkowej wersji. Bez mięsa, ale za to z pełnią smaku. Pomysł na ten właśnie makaron przyszedł mi do głowy wyjątkowo spontanicznie, podczas przeglądu szafek i lodówki. Z pewną niewiarą połączyłam parę składników, i proszę bardzo, powstało pyszne danie, które robi się w mniej niż 5 minut. Nie ma co się oszukiwać, najdłużej trwa tutaj gotowanie makaronu. Nie przeskoczymy tego, więc należy grzecznie czekać. Przyznam się Wam szczerze, że smak tej pasty szalenie mi podpasował. Słonawa feta, wyraziste pesto i słodka żurawina. Idealna wprost kombinacja smaków i aromatów. Musicie spróbować.
Ledwo co się rozpakowałam, okazało się, że znów przychodzi czas pakowania się i kolejnego wyjazdu. Tym razem nadchodzi ta część wakacji, którą określam jako intensywną. Czyli nie ma relaksu, jest zwiedzanie nowych miejsc, albo tych, których dawno się nie widziało. Bardzo lubię takie kompromisowe wyjazdy. Gdyby moje wakacje miały polegać tylko na relaksowaniu się i lenistwie, zwariowałabym. Ale gdyby były to tylko wycieczki i codzienne aktywności od rana do wieczora, zwariowałabym jeszcze szybciej.
Przepis dodaję do akcji Błyskawiczny Piątek

Składniki:
200 gramów makaronu spaghetti
Pół kostki Fety
2 garście suszonej żurawiny
Pęczek bazylii
 Duża garść orzechów włoskich
Łyżka tartego parmezanu
Oliwa z oliwek
1 ząbek czosnku
Sól
Pieprz

Gotuję makaron al dente w osolonej wodzie.
Bazylię myję, przekładam do blendera razem z orzechami, parmezanem, oliwą, pieprzem i czosnkiem. Miksuję na pesto.
Fetę siekam. Żurawinę zalewam wrzątkiem, odcedzam.
Ciepły makaron łączę z sosem. Wierzch posypuję kostkami fety, posypuję żurawiną.

1501 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Oliwa i ogień. Wrocław.

2 Min. czytania
Czas odkryć karty. Dziś zabieram Was na najlepszą pizzę w Polsce. Tak, nie mam co do tego żadnych wątpliwości! Może to źle,…
Obiady

Niedźwiadek pod Holicą.

1 Min. czytania
Czas na małą kulinarną podróż! Dziś zapraszam w Bieszczady, odwiedzimy Niedźwiadka pod Holicą. Czyli kultową knajpę, która znalazła kolejną lokalizację, dużo spokojniejszą…
Obiady

Indyk w Parmezanie

40 minut Min. gotowania
Dziś zapraszam na przepyszny obiad, będzie indyk w Parmezanie. I to nie smażony, a pieczony. Delikatny, soczysty, z niesamowicie chrupiącą i apetyczną…

30 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.