Obiady

Spaghetti z sosem pomidorowym z pietruszką

10 Min. gotowania
Przejdź do przepisu

Witajcie w nowym tygodniu, jak minął Wam weekend? Mam nadzieję, że pogoda dopisała i korzystaliście z letnich atrakcji. Ja nadrabiałam zaległości po chorobie. Tak to już jest, poprzedni weekend spędziłam pod kołdrą, w łóżku, więc ten starałam się wycisnąć niczym cytrynę. Tym bardziej, że pogoda znowu dopisała i można było nie tylko zająć się ogródkiem, ale i udać się na wycieczkę. Zdecydowanie, znudziło mi się siedzenie w domowych pieleszach, w końcu nie tak powinno wyglądać lato! Ale udało nam się spędzić dwa dni na mniejszej i nieco większej wycieczce. Po powrocie, zajęłam się szybkimi porządkami i jeszcze szybszym obiadem. Tak powstało spaghetti z sosem. Z pysznym sosem, wegańskim, aromatycznym i tak prostym, że cały obiad był gotowy nawet szybciej niż ugotował się makaron.

Pomidory z puszki, to coś co zawsze mam w swojej domowej spiżarce, bo wiem, że to baza do pysznych sosów, które zrobię w kilka chwil. Ogródkowa pietruszka, dużo czosnku i jedna papryczka chilii, która maksymalnie podkręca smak sosu i dodaje mu charakteru. Jak dla mnie w tym daniu, nie było już potrzeby by dodawać coś więcej. Tak naprawdę nie potrzebowałam już nawet sera, skupiłam się na prostocie, słodyczy pomidorów i pikantnej nutce papryczki chilli. Całość odświeżyła natka pietruszki, która dodatkowo wzbogaciła danie o solidną porcję witaminy C.

Spaghetti z sosem, to genialna baza do zabawy w kuchni. Do tego dania możecie dodać dowolny ser, albo dodatek białkowy w postaci ryby czy ulubionego mięsa. Ja jednak, w upalny dzień, nie mam ochoty ma mocno treściwe danie. Niewiele mi potrzeba, a takie danie skutecznie syci, bez uczucia ciężkości. A co najważniejsze, proces produkcji jest tak prosty, że zostaje mi mnóstwo czasu, na inne, ciekawsze aktywności, niż stanie w kuchni, gdy za oknem skwar. Ten obiad świetnie sprawdzi się w ciągu tygodnia, w kilka minut będziecie mieli pyszny obiad, który naprawdę Was zachwyci. Wystarczą bowiem dobrej jakości, podstawowe składniki i mamy gwarantowany świetny efekt.

Mam nadzieję, że zachęciłam Was do zrobienia tego dania!

Share

rb_lena
przygotowanie
10
gotowanie
10
ilość porcji
3
całkowity czas
20

Będzie potrzebne

  • Patelnia

  • Garnek

  • Deska do krojenia

Składniki

  • Puszka pomidorów

  • 1 czerwona, ostra papryczka

  • 4 ząbki czosnku

  • 1 natka pietruszki

  • 2 łyżki masła

  • Sól

  • Pieprz

  • 300 gramów makaronu

Przepis krok po kroku

1

Makaron

Gotuję makaron al dente
2

Sos

Rozgrzewam oliwę, siekam drobno czosnek, wrzucam na patelnię. W międzyczasie siekam drobno papryczkę bez pestek, również wrzucam na patelnię, po 2 minutach, kiedy czosnek lekko się zezłoci, dodaję puszkę pomidorów. Gotuję sos przez 7 minut, powinien zacząć lekko gęstnieć. W międzyczasie siekam natkę, połowę wrzucam do sosu.
3

Serwowanie

Zalety

  • +

Wady

  • -
1477 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Pesto z końcówek szparagów

15 Min. gotowania
Sezon szparagi jest zdecydowanie zbyt krótki. Ot, chwila i po nim. Ale mam pewien sposób na przedłużenie sobie tego sezonu-mrożenie. Otóż mrożone…
Obiady

Poznań. Bazylia i Oregano.

1 Min. czytania
Witajcie kochani, dziś zabieram Was na małą kulinarną wycieczkę. Będziemy w Poznaniu, na Starym Rynku. To tutaj znajduje się lokal, gdzie wiele…
Obiady

Mielone z indyka z piekarnika

25 Min. gotowania
Witajcie po majówce. Jak minął Wam ten czas? Ja mam wrażenie, że wykorzystałam piękną pogodę maksymalnie. Bardzo dużo czasu spędziłam w moim…

19 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.