Obiady

Spaghetti z sosem pomidorowym z pietruszką

10 Min. gotowania
Przejdź do przepisu

Witajcie w nowym tygodniu, jak minął Wam weekend? Mam nadzieję, że pogoda dopisała i korzystaliście z letnich atrakcji. Ja nadrabiałam zaległości po chorobie. Tak to już jest, poprzedni weekend spędziłam pod kołdrą, w łóżku, więc ten starałam się wycisnąć niczym cytrynę. Tym bardziej, że pogoda znowu dopisała i można było nie tylko zająć się ogródkiem, ale i udać się na wycieczkę. Zdecydowanie, znudziło mi się siedzenie w domowych pieleszach, w końcu nie tak powinno wyglądać lato! Ale udało nam się spędzić dwa dni na mniejszej i nieco większej wycieczce. Po powrocie, zajęłam się szybkimi porządkami i jeszcze szybszym obiadem. Tak powstało spaghetti z sosem. Z pysznym sosem, wegańskim, aromatycznym i tak prostym, że cały obiad był gotowy nawet szybciej niż ugotował się makaron.

Pomidory z puszki, to coś co zawsze mam w swojej domowej spiżarce, bo wiem, że to baza do pysznych sosów, które zrobię w kilka chwil. Ogródkowa pietruszka, dużo czosnku i jedna papryczka chilii, która maksymalnie podkręca smak sosu i dodaje mu charakteru. Jak dla mnie w tym daniu, nie było już potrzeby by dodawać coś więcej. Tak naprawdę nie potrzebowałam już nawet sera, skupiłam się na prostocie, słodyczy pomidorów i pikantnej nutce papryczki chilli. Całość odświeżyła natka pietruszki, która dodatkowo wzbogaciła danie o solidną porcję witaminy C.

Spaghetti z sosem, to genialna baza do zabawy w kuchni. Do tego dania możecie dodać dowolny ser, albo dodatek białkowy w postaci ryby czy ulubionego mięsa. Ja jednak, w upalny dzień, nie mam ochoty ma mocno treściwe danie. Niewiele mi potrzeba, a takie danie skutecznie syci, bez uczucia ciężkości. A co najważniejsze, proces produkcji jest tak prosty, że zostaje mi mnóstwo czasu, na inne, ciekawsze aktywności, niż stanie w kuchni, gdy za oknem skwar. Ten obiad świetnie sprawdzi się w ciągu tygodnia, w kilka minut będziecie mieli pyszny obiad, który naprawdę Was zachwyci. Wystarczą bowiem dobrej jakości, podstawowe składniki i mamy gwarantowany świetny efekt.

Mam nadzieję, że zachęciłam Was do zrobienia tego dania!

Share

rb_lena
przygotowanie
10
gotowanie
10
ilość porcji
3
całkowity czas
20

Będzie potrzebne

  • Patelnia

  • Garnek

  • Deska do krojenia

Składniki

  • Puszka pomidorów

  • 1 czerwona, ostra papryczka

  • 4 ząbki czosnku

  • 1 natka pietruszki

  • 2 łyżki masła

  • Sól

  • Pieprz

  • 300 gramów makaronu

Przepis krok po kroku

1

Makaron

Gotuję makaron al dente
2

Sos

Rozgrzewam oliwę, siekam drobno czosnek, wrzucam na patelnię. W międzyczasie siekam drobno papryczkę bez pestek, również wrzucam na patelnię, po 2 minutach, kiedy czosnek lekko się zezłoci, dodaję puszkę pomidorów. Gotuję sos przez 7 minut, powinien zacząć lekko gęstnieć. W międzyczasie siekam natkę, połowę wrzucam do sosu.
3

Serwowanie

Zalety

  • +

Wady

  • -
1466 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Mielone z indyka z piekarnika

25 Min. gotowania
Witajcie po majówce. Jak minął Wam ten czas? Ja mam wrażenie, że wykorzystałam piękną pogodę maksymalnie. Bardzo dużo czasu spędziłam w moim…
Obiady

Pilaw uzbecki

55 Min. gotowania
Dziś zapraszam na obiad. Będę Was kusić pilawem, czyli daniem idealnym na te ostatnio chłodne dni. Pilaw uzbecki to danie obiadowe, które…
Obiady

Kluseczki jak pierożki

5 Min. gotowania
Uwielbiam domowe pierogi. To danie mojego dzieciństwa, które zawsze kojarzy mi się z ciepłem babcinego domu. Uwielbiam ich delikatne ciasto, aromatyczny farsz…

19 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.