Ciasta

Sypana drożdżówka z nektarynkami

50 Min. gotowania
Przejdź do przepisu

Uwielbiam domowe ciasto drożdżowe, a teraz, gdy mamy lato, jest idealny czas na eksperymentowanie z różnymi owocami. Dlatego chciałbym podzielić się z Wami nowym przepisem na ciasto z nektarynkami, które jest prawdziwą letnią ucztą dla podniebienia. I wiecie co w tym przepisie jest najlepszego? To najbardziej leniwa drożdżówka jaką udało mi się upiec. Ostatni tydzień oznaczał dla mnie walkę z zapaleniem oskrzeli, zatok i ucha. Przedziwne i bardzo męczące połączenie. Ale kiedy poczułam się lepiej, zamarzyło mi się ciasto. Ze składników, które miałam w domu, bez wysiłki zrobiłam to ciasto. Sypana drożdżówka z nektarynkami to mój nowy hit!

Ciasto z nektarynkami jest połączeniem delikatnego i puszystego ciasta drożdżowego z soczystymi, słodkimi nektarynkami, które nadają mu niezwykły smak. To idealny sposób na wykorzystanie sezonowych owoców i stworzenie wyjątkowego wypieku, który zachwyci Waszych bliskich. A dla mnie okazja by zrobić ciasto, ze składników które mam w domu. Taka drożdżówka wychodzi każdemu, jedyną zasadą jaką musicie poznać jest to, że mleko musi być lekko podgrzane, a dodatkowo należy zachować kolejność ułożenia składników w misce. Wiem, może to brzmieć nieco dziwacznie, ale musicie mi zaufać. Jeżeli zachowacie kolejność, będziecie cieszyć się pysznym ciastem, bez żadnego wysiłku.

Oczywiście ten rodzaj ciasta drożdżowego jest nieco inny, od bardziej pracochłonnego kolegi. Jest mniej puszyste, i nieco bardziej zbite. Genialnie smakuje na śniadanie, bo nie jest zbyt słodkie. Jednoznacznie stwierdziliśmy, że zajadanie jednocześnie ciasta i popijanie go kubkiem pysznego kakao, to prawdziwy rarytas. Nektarynki dają ciastu świeżości i nowego smaku. Kiedy wkoło wszyscy jedzą jagodzianki, my zaskoczmy ich innym, apetycznym wypiekiem. w czasie rekonwalescencji, to genialny przepis. I również na te dni, kiedy bez pracy, chcecie zjeść kawałek domowej drożdżówki. Sypana drożdżówka z nektarynkami, to ten przepis, który może na stałe zagościć w Waszym menu.

Nie czekajcie dłużej, sięgnijcie po sezonowe owoce i spróbujcie tego przepisu na ciasto z nektarynkami. To pyszna i orzeźwiająca propozycja na letnie popołudnie w gronie rodziny i przyjaciół. Smacznego!

Share

rb_lena
przygotowanie
10
gotowanie
50
ilość porcji
8
całkowity czas
60 minut plus wyrastanie 120 minut

Będzie potrzebne

  • Miska

  • Blacha do pieczenia

  • Papier do pieczenia

Składniki

  • 4 jajka

  • 600 gramów mąki pszennej

  • 1 opakowanie suszonych drożdży

  • 1 paczka cukru z prawdziwą wanilią

  • 200 ml mleka

  • 200 ml oleju

  • 120 gramów erytrytolu

  • Szczypta soli

  • 3 duże nektarynki

  • Kruszonka:

  • 50 gramów cukru

  • 50 gramów masła

  • 100 gramów mąki

  • Cukier puder do posypania

Przepis krok po kroku

1

Ciasto

W dużej miski umieszczamy składniki. Rozkruszone drożdże, cukier, cukier waniliowy, wlewamy ciepłe mleko, olej lub masło, roztrzepane jajka, zasypujemy mąka, na koniec szczypta soli. Bardzo ważna jest podana tutaj kolejność! Nie mieszamy! Przykrywamy miskę ze składnikami na ciasto folią spożywcza i odstawiamy w ciepłe miejsce na przynajmniej 2 godziny.
2

Kruszonka

Z podanych składników zagniatam kruszonkę. Owoce myję, kroję w plasterki.
3

Pieczenie

Po około 2 godzinach, ciasto mieszamy na gładką, jednolitą masę, ja mieszałam łyżką. Do przygotowanej formy, wyłożonej papierem do pieczenia, przelewamy ciasto, układamy kawałki owoców, a na wierzchu posypujemy kruszonką. Piekłam w piekarniku nagrzanym do 170- z termoobiegiem przez 50 minut.
4

Podanie

Wystudzone ciasto posypuję cukrem pudrem.

Uwagi

Możecie użyć również brzoskwiń

Zalety

  • +

Wady

  • -
1493 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Błyskawiczne ciasto ze śliwkami

50 Min. gotowania
Dziś czas na śliwki! A dokładniej na błyskawicznie ciasto ze śliwkami. Ten tydzień był po prostu wstępem do jesieni. Co prawda mam…
Ciasta

Rustykalna tarta

30 minut Min. gotowania
Dziś mam dla Was coś niesamowitego. Na samo wspomnienie tego ciasta, cieszy mi się buzia. To po prostu najlepsza tarta pod słońcem….
Ciasta

Brownie z morelami i migdałami

30 minut Min. gotowania
Dziś będzie bardzo, ale to bardzo słodko. I mocno czekoladowo. Bo czego jak czego, ale brakowało mi czekoladowej osłody i pociechy. Wiecie,…

17 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.