Dziś chciałabym podzielić się z Wami jednym z moich letnich nawyków żywieniowych, którym jest ograniczanie spożycia mięsa i wprowadzanie więcej warzyw do mojej diety. Latem, kiedy na straganach pełno jest świeżych i soczystych warzyw, czuję, że to idealny czas, aby dać im większą rolę w moich codziennych posiłkach. Wiele razy słyszałam, że obiad bez mięsa się nie liczy, tak było w moim rodzinnym domu. Natomiast obecnie, dzięki mężowi, bardzo ograniczyłam ilość mięsa w diecie. I odkrywam, że bez mięsa też można mieć syty i smakowity obiad. Co powiecie na obiadową grecką michę?
W mojej codziennej diecie, mięsa jest dość mało. Nie chcę jednak tutaj mówić o całkowitym zrezygnowaniu z mięsa, ponieważ każdy ma swoje preferencje żywieniowe i to, co dla jednej osoby jest dobre, niekoniecznie musi działać dla innej. Niemniej jednak, zauważyłam, że zwiększając ilość warzyw w mojej diecie, czuję się lepiej i pełna energii. Dodatkowo stawiam na jakość a nie ilość, ze względu na koty, całkowicie wyzerowałam ilość surowego drobiu w domu. Od teraz stawiam ewentualnie na dobrej jakości wędliny i wołowinę. Ale nie o mięsie tutaj mowa, wracamy do warzyw!
Na moim letnim stole często gości kolorowy i odżywczy zestaw sałatek, surówek oraz grillowane warzywa. Kiedy pojawia się okazja do spotkania ze znajomymi na pikniku, często zabieram ze sobą sałatkę z różnymi kaszami i warzywami lub świeże warzywa z domowym hummusem jako zdrowe przekąski do pracy.
Warzywa dają mi poczucie świeżości, odżywienia i są wspaniałym źródłem błonnika, witamin i minerałów. Poza tym, latem mogę korzystać z lokalnych produktów, wspierając tym samym rolników i promując zrównoważone żywienie i świadome zakupy.
Nie oznacza to, że nie jem mięsa w ogóle, ale staram się wybierać opcje mięsne o mniejszym wpływie na środowisko. Starannie dobieram też źródła mięsa, wybierając produkty od lokalnych hodowców, którzy dbają o dobrostan zwierząt. Jako, że mieszkam nad morzem często jem ryby, ostatnio rządzi moja kochana flądra, prosto z kutra.
Więc jeśli szukacie nowych pomysłów na zdrowe, letnie dania, polecam Wam sięgnąć po sezonowe warzywa i poeksperymentować z ich różnymi smakami i teksturami. Warzywa to prawdziwa bomba smaku i kreatywności w kuchni!
Bawcie się dobrze, cieszcie się smakiem lata i niech Wasze talerze zapełnią się kolorowymi warzywami! I koniecznie spróbujcie greckiej michy na obiad. To miks kaszy, sera Feta, i smakowitych warzyw. Bakłażan, cukinia i pomidory, zdrowo i przepysznie!
Smacznego! 🌱🥦🥕
Wygląda apetycznie 😊
dziękuję!
Super propozycja, niedawno robiłam coś podobnego. 🙂
o, to naprawdę świetna gama przepisów na letni obiad:)
Świetne danie 🙂
cieszę się!
Fajny i smaczny pomysł na obiad 🙂
miło mi!
i to są moje smaki::)
super! 🙂
piękne, kolorowe danie. Ja również latem staram się jeść dużo więcej warzyw i owoców, a szczerze mówiąc więcej jem owoców, z warzywami to tak różnie 😁
takie dania super je przemycają!
Też staram się codziennie jeść warzywa, mięso pojawia się u nas na talerzu średnio raz na dwa tygodnie.
Taki obiad to coś totalnie dla mnie i na pewno się zainspiruję:)
bardzo mi miło!
My też zwiększamy znacznie spożycie warzyw i owoców wraz z przyrastaniem ich ilości na bazarkach. Nie mała rolę w naszej wiosenno-letniej diecie odgrywają też takie, które wyrosną na naszych dzikich polach. Nie mam wielkich sukcesów w uprawianiu wielu gatunków, ale to co się udaje daje i satysfakcję i pełne talerze. Twoja micha bardzo mi pasuje i skorzystam z niej niezawodnie.
Tak! Pięknie wygląda i to jest zaistniałą czas na większą ilość warzyw, a wszystko greckie przepyszne ❤️❤️❤️