Obiady

Grecka micha na obiad

15 Min. gotowania
Przejdź do przepisu

Dziś chciałabym podzielić się z Wami jednym z moich letnich nawyków żywieniowych, którym jest ograniczanie spożycia mięsa i wprowadzanie więcej warzyw do mojej diety. Latem, kiedy na straganach pełno jest świeżych i soczystych warzyw, czuję, że to idealny czas, aby dać im większą rolę w moich codziennych posiłkach. Wiele razy słyszałam, że obiad bez mięsa się nie liczy, tak było w moim rodzinnym domu. Natomiast obecnie, dzięki mężowi, bardzo ograniczyłam ilość mięsa w diecie. I odkrywam, że bez mięsa też można mieć syty i smakowity obiad. Co powiecie na obiadową grecką michę?

W mojej codziennej diecie, mięsa jest dość mało. Nie chcę jednak tutaj mówić o całkowitym zrezygnowaniu z mięsa, ponieważ każdy ma swoje preferencje żywieniowe i to, co dla jednej osoby jest dobre, niekoniecznie musi działać dla innej. Niemniej jednak, zauważyłam, że zwiększając ilość warzyw w mojej diecie, czuję się lepiej i pełna energii. Dodatkowo stawiam na jakość a nie ilość, ze względu na koty, całkowicie wyzerowałam ilość surowego drobiu w domu. Od teraz stawiam ewentualnie na dobrej jakości wędliny i wołowinę. Ale nie o mięsie tutaj mowa, wracamy do warzyw!

Na moim letnim stole często gości kolorowy i odżywczy zestaw sałatek, surówek oraz grillowane warzywa. Kiedy pojawia się okazja do spotkania ze znajomymi na pikniku, często zabieram ze sobą sałatkę z różnymi kaszami i warzywami lub świeże warzywa z domowym hummusem jako zdrowe przekąski do pracy.

Warzywa dają mi poczucie świeżości, odżywienia i są wspaniałym źródłem błonnika, witamin i minerałów. Poza tym, latem mogę korzystać z lokalnych produktów, wspierając tym samym rolników i promując zrównoważone żywienie i świadome zakupy.

Nie oznacza to, że nie jem mięsa w ogóle, ale staram się wybierać opcje mięsne o mniejszym wpływie na środowisko. Starannie dobieram też źródła mięsa, wybierając produkty od lokalnych hodowców, którzy dbają o dobrostan zwierząt. Jako, że mieszkam nad morzem często jem ryby, ostatnio rządzi moja kochana flądra, prosto z kutra.

Więc jeśli szukacie nowych pomysłów na zdrowe, letnie dania, polecam Wam sięgnąć po sezonowe warzywa i poeksperymentować z ich różnymi smakami i teksturami. Warzywa to prawdziwa bomba smaku i kreatywności w kuchni!

Bawcie się dobrze, cieszcie się smakiem lata i niech Wasze talerze zapełnią się kolorowymi warzywami! I koniecznie spróbujcie greckiej michy na obiad. To miks kaszy, sera Feta, i smakowitych warzyw. Bakłażan, cukinia i pomidory, zdrowo i przepysznie!

Smacznego! 🌱🥦🥕

Share

rb_lena
przygotowanie
15
gotowanie
15
ilość porcji
3
całkowity czas
30

Będzie potrzebne

  • Miska

  • Patelnia

Składniki

  • 150 gramów Kaszy kuskus

  • 10 sztuk Pomidorków koktajlowych

  • 1 Ogórek świeży

  • 1 mała cukinia

  • 1 mały bakłażan

  • 1 Czerwona cebula

  • 1 Papryka

  • Zielone oliwki

  • Ser feta

  • Sól i pieprz do smaku

  • Sok z cytryny

  • Oliwa z oliwek

  • Świeża mięta i natka pietruszki do posypania

Przepis krok po kroku

1

Kasza

Kaszę zalewamy wrzątkiem, lekko solimy. Kiedy będzie gotowa, odstawiamy ją na bok, aby wystygła.
2

Warzywa

Obieraczką do warzyw dzielę cukinię i bakłażana na długie plastry, grilluję je na suchej patelni grillowej do lekkiego zbrązowienia. W międzyczasie kroimy pomidory koktajlowe na pół, ogórka oraz czerwoną paprykę w drobną kostkę, a czerwoną cebulę w cienkie piórka. Kruszymy ser Feta.
3

Łączenie

Na dno miski wysypujemy kaszę, na wierzchu układamy warzywa oraz ser feta.
4

Sos

Teraz przygotowujemy sos. W osobnej miseczce mieszamy sok z cytryny z oliwą z oliwek, solą i pieprzem do smaku.
5

Serwowanie

Danie możemy posypać świeżo zmieloną miętą oraz posiekaną natką pietruszki, co nada mu jeszcze bardziej wyrazisty smak i aromat.
1469 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Poznań. Bazylia i Oregano.

2 Min. czytania
Witajcie kochani, dziś zabieram Was na małą kulinarną wycieczkę. Będziemy w Poznaniu, na Starym Rynku. To tutaj znajduje się lokal, gdzie wiele…
Obiady

Mielone z indyka z piekarnika

25 Min. gotowania
Witajcie po majówce. Jak minął Wam ten czas? Ja mam wrażenie, że wykorzystałam piękną pogodę maksymalnie. Bardzo dużo czasu spędziłam w moim…
Obiady

Pilaw uzbecki

55 Min. gotowania
Dziś zapraszam na obiad. Będę Was kusić pilawem, czyli daniem idealnym na te ostatnio chłodne dni. Pilaw uzbecki to danie obiadowe, które…

16 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.