Obiady

Grecka micha na obiad

15 Min. gotowania
Przejdź do przepisu

Dziś chciałabym podzielić się z Wami jednym z moich letnich nawyków żywieniowych, którym jest ograniczanie spożycia mięsa i wprowadzanie więcej warzyw do mojej diety. Latem, kiedy na straganach pełno jest świeżych i soczystych warzyw, czuję, że to idealny czas, aby dać im większą rolę w moich codziennych posiłkach. Wiele razy słyszałam, że obiad bez mięsa się nie liczy, tak było w moim rodzinnym domu. Natomiast obecnie, dzięki mężowi, bardzo ograniczyłam ilość mięsa w diecie. I odkrywam, że bez mięsa też można mieć syty i smakowity obiad. Co powiecie na obiadową grecką michę?

W mojej codziennej diecie, mięsa jest dość mało. Nie chcę jednak tutaj mówić o całkowitym zrezygnowaniu z mięsa, ponieważ każdy ma swoje preferencje żywieniowe i to, co dla jednej osoby jest dobre, niekoniecznie musi działać dla innej. Niemniej jednak, zauważyłam, że zwiększając ilość warzyw w mojej diecie, czuję się lepiej i pełna energii. Dodatkowo stawiam na jakość a nie ilość, ze względu na koty, całkowicie wyzerowałam ilość surowego drobiu w domu. Od teraz stawiam ewentualnie na dobrej jakości wędliny i wołowinę. Ale nie o mięsie tutaj mowa, wracamy do warzyw!

Na moim letnim stole często gości kolorowy i odżywczy zestaw sałatek, surówek oraz grillowane warzywa. Kiedy pojawia się okazja do spotkania ze znajomymi na pikniku, często zabieram ze sobą sałatkę z różnymi kaszami i warzywami lub świeże warzywa z domowym hummusem jako zdrowe przekąski do pracy.

Warzywa dają mi poczucie świeżości, odżywienia i są wspaniałym źródłem błonnika, witamin i minerałów. Poza tym, latem mogę korzystać z lokalnych produktów, wspierając tym samym rolników i promując zrównoważone żywienie i świadome zakupy.

Nie oznacza to, że nie jem mięsa w ogóle, ale staram się wybierać opcje mięsne o mniejszym wpływie na środowisko. Starannie dobieram też źródła mięsa, wybierając produkty od lokalnych hodowców, którzy dbają o dobrostan zwierząt. Jako, że mieszkam nad morzem często jem ryby, ostatnio rządzi moja kochana flądra, prosto z kutra.

Więc jeśli szukacie nowych pomysłów na zdrowe, letnie dania, polecam Wam sięgnąć po sezonowe warzywa i poeksperymentować z ich różnymi smakami i teksturami. Warzywa to prawdziwa bomba smaku i kreatywności w kuchni!

Bawcie się dobrze, cieszcie się smakiem lata i niech Wasze talerze zapełnią się kolorowymi warzywami! I koniecznie spróbujcie greckiej michy na obiad. To miks kaszy, sera Feta, i smakowitych warzyw. Bakłażan, cukinia i pomidory, zdrowo i przepysznie!

Smacznego! 🌱🥦🥕

Share

rb_lena
przygotowanie
15
gotowanie
15
ilość porcji
3
całkowity czas
30

Będzie potrzebne

  • Miska

  • Patelnia

Składniki

  • 150 gramów Kaszy kuskus

  • 10 sztuk Pomidorków koktajlowych

  • 1 Ogórek świeży

  • 1 mała cukinia

  • 1 mały bakłażan

  • 1 Czerwona cebula

  • 1 Papryka

  • Zielone oliwki

  • Ser feta

  • Sól i pieprz do smaku

  • Sok z cytryny

  • Oliwa z oliwek

  • Świeża mięta i natka pietruszki do posypania

Przepis krok po kroku

1

Kasza

Kaszę zalewamy wrzątkiem, lekko solimy. Kiedy będzie gotowa, odstawiamy ją na bok, aby wystygła.
2

Warzywa

Obieraczką do warzyw dzielę cukinię i bakłażana na długie plastry, grilluję je na suchej patelni grillowej do lekkiego zbrązowienia. W międzyczasie kroimy pomidory koktajlowe na pół, ogórka oraz czerwoną paprykę w drobną kostkę, a czerwoną cebulę w cienkie piórka. Kruszymy ser Feta.
3

Łączenie

Na dno miski wysypujemy kaszę, na wierzchu układamy warzywa oraz ser feta.
4

Sos

Teraz przygotowujemy sos. W osobnej miseczce mieszamy sok z cytryny z oliwą z oliwek, solą i pieprzem do smaku.
5

Serwowanie

Danie możemy posypać świeżo zmieloną miętą oraz posiekaną natką pietruszki, co nada mu jeszcze bardziej wyrazisty smak i aromat.
1486 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Biała kiełbasa pieczona w piwie i cebuli

60 Min. gotowania
Dziś mam dla Was oryginalny przepis. Wiem, że biała kiełbasa może kojarzyć się głównie z Wielkanocą, ale dla mnie to uniwersalne danie….
Obiady

Greckie klopsiki z cukinii

35 minut Min. gotowania
Lubię przeglądać moje książki kulinarne i szukać w nich inspiracji. W nowej kuchni zadbałam o półeczkę na owe książki i mam do…
Obiady

Makaron z bobem

10 minut Min. gotowania
Pamiętam sceny, które powtarzały się w każde wakacje. Wujek Zygmunt przywoził całe worki jutowe pełne bobu. Bobu w strąkach dodam. Razem z…

16 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.