Śniadania na słodko

Racuszki na kefirze. Szklanką wycinane.

10 Min. gotowania
Przejdź do przepisu

Uwielbiam leniwe poranki! To taki magiczny czas, kiedy mogę się zrelaksować i cieszyć spokojem, zanim rozpocznie się gorączka codziennych obowiązków. A co może być lepszego niż zaskoczyć mojego męża pysznym i niezwykłym śniadaniem, które możemy wspólnie zjeść na świeżym powietrzu w naszym pięknym ogrodzie? Racuszki na kefirze zaskoczyły mnie tym jak są cudownie puchate! To w zasadzie bułeczki, tak puchate i wyrośnięte, że na każdym zrobią wrażenie.

Dla mnie te wspólne, poranne posiłki są ważnym momentem, kiedy mogę zadbać o nasze ciało i umysły, dając im energię na rozpoczęcie dnia. A gdy dodam do tego przyjemność jedzenia na świeżym powietrzu w otoczeniu natury, to staje się to prawdziwym relaksem. Czasami eksperymentuję z różnymi przepisami, aby stworzyć ciekawe śniadania, które ożywią nasze podniebienia. Mogę przygotować chrupiące placuszki na bazie owoców, delikatne naleśniki z sosem malinowym lub pyszne kanapki z kremowym serem i świeżymi warzywami. Wybór jest nieograniczony! Kiedy tylko widzę radość na twarzy mojego męża, gdy serwuję mu niezwykłe śniadanie, wiem, że warto było wstać wcześniej, aby przygotować tę małą niespodziankę. Wspólne delektowanie się pysznym jedzeniem w ogrodzie sprawia, że czas zwalnia i możemy naprawdę cieszyć się chwilą i sobą nawzajem. Tym bardziej, że nasz ogród jest taki kolorowy i przytulny…

W ogrodzie wszystko nabiera innego smaku. Świeże powietrze, śpiew ptaków i zielone otoczenie sprawiają, że nasze śniadanie staje się nie tylko banalnym posiłkiem. To także prawdziwym doświadczeniem dla zmysłów. Możemy porozmawiać, zaplanować dzień i delektować się chwilą spokoju, z dala od miejskiego zgiełku. Dla mnie takie chwile są bezcenne. Tworzą silne więzi i dają nam energię na cały dzień. Uwielbiam te leniwe poranki i śniadania w ogrodzie, które stają się małymi ceremoniami naszego życia. To piękny sposób na zatrzymanie się na chwilę i docenienie tych prostych, ale tak ważnych rzeczy.

Dlatego zachęcam Was wszystkich do znalezienia czasu na cieszenie się takimi chwilami. Może to być przygotowanie wspólnego śniadania dla bliskiej osoby. Racuszki na kefirze zachwycą całą waszą rodzinkę! Życzę Wam pięknych i leniwych poranków, pełnych miłości i pysznego jedzenia. Doceńcie te drobne, ale znaczące momenty.

Share

rb_lena
przygotowanie
30
gotowanie
10
ilość porcji
3
całkowity czas
40

Będzie potrzebne

  • Miska

  • Patelnia

Składniki

  • ok. 2 szklanek mąki (300 g)

  • 1 duże jajko

  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia (2 g)

  • 1/3 łyżeczki sody (3 g)

  • 2 płaskie łyżki cukru (20 g)

  • 1/2 łyżeczki soli (3 g)

  • 2/3 szklanki kefiru

  • 2 łyżki oleju (30 g)

  • 1 łyżka oleju rzepakowego do smażenia

  • Cukier puder do posypania racuszków

Przepis krok po kroku

1

Ciasto

Do miski wsypujemy mąkę. Następnie dodajemy proszek do pieczenia, sodę, cukier i sól. Mieszamy. Dodajemy kefir jajko i olej. Całość lekko mieszamy a później zagniatamy miękkie i gładkie ciasto, odstawiamy na 20 minut.
2

Formowanie i smażenie

Ciasto przekładamy na blat, bądź stolnicę i lekko wałkujemy. Szklanką wykrawamy okrągłe racuchy. Smażymy je na rozgrzanym oleju, na bardzo wolnym ogniu, taka aby dobrze usmażyły się w środku.
3

Serwowanie

Racuszki podajemy posypane cukrem pudrem.
1491 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Śniadania na słodko

Japońskie pankejki z figą i miodem

10minuty Min. gotowania
Podobno japońskie pankejki są najlepsze na świecie. Najbardziej puchate, najbardziej delikatne, wręcz rozpływające się w ustach. I muszę się z tym zgodzić….
Śniadania na słodko

Krążki jabłkowe na śniadanie

10 minut Min. gotowania
Wrzesień to czas, który zawsze wzbudza mnie refleksje. Bo to koniec wakacji i zaraz mamy jesień. Tegoroczna jesień na szczęście zapowiada się…
Śniadania na słodko

Proteinowa granola z patelni

5 minut Min. gotowania
Granola z patelni? Ale co to jest? Przecież granolę kupujemy w sklepie, w takim ładnym, kolorowym pudełku. Nie smażymy jej przecież na…

18 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.