Ciasta

Bananowe Brownie

30 Min. gotowania
Przejdź do przepisu

Cześć Kochani! Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami niesamowitym odkryciem , czyli przepisem na genialne ciasto. Ostatnio, w trakcie mojego zakupowego szaleństwa, natrafiłam na promocję, której nie mogłam się oprzeć – dwa kiście mocno dojrzałych bananów w niewiarygodnie niskiej cenie. Bez wahania wzięłam je do koszyka, a kiedy dotarłam do domu, zaczęłam się zastanawiać – co mogę z nich zrobić? Z racji niedawnego chorowania, lody nie wchodziły w grę. Rozkładając zakupy zauważyłam dwa opakowania gorzkiej czekolady, aha, coś zaczęło mi świtać. Bananowe brownie- to będzie mój deser!

Jesteście gotowi na tę pełną smaku i czekolady przygodę?

Wydaje się, że banany i brownie to doskonałe połączenie. Ich słodycz i kremowa konsystencja tworzą magiczną harmonię, która roztapia się w ustach. Czasami jedno zwykłe danie potrafi nas zaskoczyć, a w tym przypadku była to prawdziwa kulinarne odkrycie. Nigdy nie łączyłam jeszcze bananów i czekolady, w postaci brownie. Ależ to był błąd zaniechania. Ten miks jest genialny. Dodatkowo, dzięki bananom nie trzeba zbytnio dosładzać ciasta, ja zużyłam tylko 1/4 szklanki cukru. I jak zaraz zobaczycie, w przepisie nie ma mąki. To ciasto ma odpowiednią konsystencję dzięki kakao!

Przygotowanie tego pysznego brownie z dużą dawką bananów jest tak proste, że możecie to zrobić sami w swojej kuchni, o każdej porze dnia. Wystarczy kilka prostych składników i odrobina cierpliwości. Bo ten etap kiedy ciasto jest już w piecu, bywa najgorszy do przetrwania! Jak dobrze, że brownie najlepsze jest na ciepło….

Wierzcie mi, ten przepis na Bananowe Brownie będzie Waszym ulubionym deserem na długie lata. To połączenie mocno dojrzałych bananów z intensywną czekoladą sprawia, że każdy kęs to czysta rozkosz dla podniebienia. Gwarantuję, że zaskoczycie swoją rodzinę i przyjaciół niesamowitym smakiem tego wyjątkowego brownie. Przygotowanie go to czysta przyjemność i niezapomniana podróż do krainy słodyczy. Mając ten przepis w swojej bazie, w razie słodyczowego kryzysu, nie będziecie musieli pędzić do cukierni.

Cieszcie się smakiem lata, eksperymentujcie w kuchni i delektujcie się każdym kęsem! Smacznego!

Do zobaczenia w kolejnym wpisie,

Magda

Share

rb_lena
przygotowanie
10
gotowanie
30
ilość porcji
6
całkowity czas
40

Będzie potrzebne

  • Garnuszek

  • Blacha do pieczenia

  • Miska

  • Blender

Składniki

  • 3 średnie banany

  • 2 duże jajka

  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

  • 2 łyżki mleka

  • 125 g posiekanej gorzkiej czekolady

  • 1 szklanka kakao

  • 1/4 szklanki erytrytolu

Przepis krok po kroku

1

Czekolada i banany

Czekoladę roztapiam w kąpieli wodnej. Banany miksuję na gładkie purre.
2

Ciasto

Wszystkie składniki na ciasto przekładam do miski i miksuję na gładkie ciasto. Tortownicę wykładam papierem, piekarnik rozgrzewam do 180 stopni. Wylewam ciasto i piekę je 25-30 minut.
3

Serwowanie

Ciasto smakuje wspaniale jeszcze ciepłe, podane z gałką lodów, albo sosem malinowym
1518 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Portugalska tarta

30 minut Min. gotowania
Dziś będzie słodko, bardzo słodko i po prostu przepysznie. Będę Was kusić portugalską tartą, czyli kruchą wersją słynnych Pastei de Nata. Myślę,…
Ciasta

Tarta rabarbarowa z budyniem

35 minut Min. gotowania
Maj to miesiąc rabarbaru. Wykorzystałam więc ten piękny czas w roku i piekłam rabarbarowe cuda. Tym razem zapraszam na kruche ciasto z…
Ciasta

Babka piaskowa z kokosową kruszonką

45 minut Min. gotowania
I jak minął Wam majówkowy czas? Mam nadzieję, że naładowaliście swoje baterie słoneczne i jakoś łatwiej jest stawić czoło codzienności. Ja, chociaż…

9 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.