Obiady

Sycąca zupa gulaszowa

2 Min. czytania

 I znów mamy poniedziałek! To był ładny i udany weekend. Było nieco spacerów, domowego lenistwa i szykowania mieszkania na jesień. Moje chorowanie spowodowało, że nieco opatrzył mi się wystrój. Niewielkie zmiany, tak naprawdę wymiana jednego mebla i dołożenie kolejnego, sprawiło, że całość nabrała większej przytulności, tak potrzebnej o tej porze roku. Ja jestem z tych, którzy kochają wszystko co drewniane, więc bez żalu odsprzedałam czarną szafkę, na rzecz takiej typowo drewnianej, mającej już 60 lat, bo to unikat z czasów minionych. Teraz może być już brzydka część jesieni, mam swoją bazę w salonie, i nie chcę jej opuszczać. No chyba, by przejść się do kuchni. I w tej kuchni pogotować! W weekend przygotowałam cudowną zupę, niesamowicie jesienną i apetyczną. Rozgrzała nas po spacerze, i umiliła popołudnie. To zupa gulaszowa. Moja wersja, jest z kluseczkami, chociaż myślałam też o dodaniu ziemniaków, ale wygrały kluseczki. Pomysł na zupę pojawił się spontanicznie, w lodówce miałam 3 papryki i marchewki, oraz kawałek selera. Czyli miałam bazę do zupy, dokupiłam kawałek mięsa i makaron. I zaczęłam szykować wielki gar tej zupy, wyszło mi 6 bardzo dużych porcji. Niesamowicie aromatyczna zupa, gęsta, sycąca, rozgrzewająca. Dla mnie, idealna na jesienne dni. Idealna też, na zabiegany tydzień, bo to cały obiad, w jednym garnku!

Składniki:

0,5 kg łopatki wieprzowej bez kości
3 czerwone papryki
3 marchewki
Pół selera
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki koncentratu pomidorowego
6 szklanek wody
150 gramów makaronu typu lane kluski
3 liście laurowe
3 ziela angielskie
1 łyżka mielonej słodkiej papryki
1 płaska łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka suszonego tymianku
2 łyżki oleju
Sól
Świeżo mielony pieprz
2 garście posiekanej natki pietruszki
Wszystkie warzywa myję. Marchewkę kroję w półplasterki, seler kroję w drobną kostkę, papryki oczyszczam z gniazd nasiennych i kroję w małe kawałki. 
Siekam drobno cebulę i czosnek. Mięso kroję w średniej wielkości kostkę. 
Rozgrzewam łyżkę oleju, podsmażam czosnek z cebulką przez 2 minuty. Następnie dodaję marchewkę i selera, podsmażam 5 minut, często mieszając. Teraz dodaję paprykę, smażę warzywa 5-6 minut. Przekładam je do garnka, zalewam wodą, dodaję liście laurowe i ziela angielskie. Zaczynam gotować na małym ogniu. 
Teraz czas rozgrzać drugą łyżkę oleju i podsmażyć mięso, smażę je przez 6-7 minut, następnie dodaję do zupy. Doprawiam zupę wszystkimi przyprawami. Gotuję ją 40 minut, dodaję koncentrat pomidory, dokładnie mieszam, smakuję zupę i doprawiam solą i pieprzem. Zupę podgrzewam 10 minut, dodaję do niej surowy makaron, gotuję zupę 7-8 minut. 
Podaję zupę z natką pietruszki. 
1496 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Oliwa i ogień. Wrocław.

2 Min. czytania
Czas odkryć karty. Dziś zabieram Was na najlepszą pizzę w Polsce. Tak, nie mam co do tego żadnych wątpliwości! Może to źle,…
Obiady

Niedźwiadek pod Holicą.

1 Min. czytania
Czas na małą kulinarną podróż! Dziś zapraszam w Bieszczady, odwiedzimy Niedźwiadka pod Holicą. Czyli kultową knajpę, która znalazła kolejną lokalizację, dużo spokojniejszą…
Obiady

Indyk w Parmezanie

40 minut Min. gotowania
Dziś zapraszam na przepyszny obiad, będzie indyk w Parmezanie. I to nie smażony, a pieczony. Delikatny, soczysty, z niesamowicie chrupiącą i apetyczną…

27 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.