Obiady

Sycąca zupa gulaszowa

2 Min. czytania

 I znów mamy poniedziałek! To był ładny i udany weekend. Było nieco spacerów, domowego lenistwa i szykowania mieszkania na jesień. Moje chorowanie spowodowało, że nieco opatrzył mi się wystrój. Niewielkie zmiany, tak naprawdę wymiana jednego mebla i dołożenie kolejnego, sprawiło, że całość nabrała większej przytulności, tak potrzebnej o tej porze roku. Ja jestem z tych, którzy kochają wszystko co drewniane, więc bez żalu odsprzedałam czarną szafkę, na rzecz takiej typowo drewnianej, mającej już 60 lat, bo to unikat z czasów minionych. Teraz może być już brzydka część jesieni, mam swoją bazę w salonie, i nie chcę jej opuszczać. No chyba, by przejść się do kuchni. I w tej kuchni pogotować! W weekend przygotowałam cudowną zupę, niesamowicie jesienną i apetyczną. Rozgrzała nas po spacerze, i umiliła popołudnie. To zupa gulaszowa. Moja wersja, jest z kluseczkami, chociaż myślałam też o dodaniu ziemniaków, ale wygrały kluseczki. Pomysł na zupę pojawił się spontanicznie, w lodówce miałam 3 papryki i marchewki, oraz kawałek selera. Czyli miałam bazę do zupy, dokupiłam kawałek mięsa i makaron. I zaczęłam szykować wielki gar tej zupy, wyszło mi 6 bardzo dużych porcji. Niesamowicie aromatyczna zupa, gęsta, sycąca, rozgrzewająca. Dla mnie, idealna na jesienne dni. Idealna też, na zabiegany tydzień, bo to cały obiad, w jednym garnku!

Składniki:

0,5 kg łopatki wieprzowej bez kości
3 czerwone papryki
3 marchewki
Pół selera
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki koncentratu pomidorowego
6 szklanek wody
150 gramów makaronu typu lane kluski
3 liście laurowe
3 ziela angielskie
1 łyżka mielonej słodkiej papryki
1 płaska łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka suszonego tymianku
2 łyżki oleju
Sól
Świeżo mielony pieprz
2 garście posiekanej natki pietruszki
Wszystkie warzywa myję. Marchewkę kroję w półplasterki, seler kroję w drobną kostkę, papryki oczyszczam z gniazd nasiennych i kroję w małe kawałki. 
Siekam drobno cebulę i czosnek. Mięso kroję w średniej wielkości kostkę. 
Rozgrzewam łyżkę oleju, podsmażam czosnek z cebulką przez 2 minuty. Następnie dodaję marchewkę i selera, podsmażam 5 minut, często mieszając. Teraz dodaję paprykę, smażę warzywa 5-6 minut. Przekładam je do garnka, zalewam wodą, dodaję liście laurowe i ziela angielskie. Zaczynam gotować na małym ogniu. 
Teraz czas rozgrzać drugą łyżkę oleju i podsmażyć mięso, smażę je przez 6-7 minut, następnie dodaję do zupy. Doprawiam zupę wszystkimi przyprawami. Gotuję ją 40 minut, dodaję koncentrat pomidory, dokładnie mieszam, smakuję zupę i doprawiam solą i pieprzem. Zupę podgrzewam 10 minut, dodaję do niej surowy makaron, gotuję zupę 7-8 minut. 
Podaję zupę z natką pietruszki. 
1469 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Poznań. Bazylia i Oregano.

1 Min. czytania
Witajcie kochani, dziś zabieram Was na małą kulinarną wycieczkę. Będziemy w Poznaniu, na Starym Rynku. To tutaj znajduje się lokal, gdzie wiele…
Obiady

Mielone z indyka z piekarnika

25 Min. gotowania
Witajcie po majówce. Jak minął Wam ten czas? Ja mam wrażenie, że wykorzystałam piękną pogodę maksymalnie. Bardzo dużo czasu spędziłam w moim…
Obiady

Pilaw uzbecki

55 Min. gotowania
Dziś zapraszam na obiad. Będę Was kusić pilawem, czyli daniem idealnym na te ostatnio chłodne dni. Pilaw uzbecki to danie obiadowe, które…

27 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.