Jest środa, to idealny dzień żeby się nieco porozpieszczać. Ostatnio z mężem stwierdziliśmy, że nieco za bardzo żyjemy od weekendu, do weekendu. Na co dzień mocno pochłania nas i praca, i dom, i nauka. Bo zarówno ja, jak i mąż, lubimy się rozwijać. Ja robię dodatkowe studia, a mąż zapisał się na dodatkowe szkolenia, ze swojej branży. Lawirujemy między obowiązkami i jakoś zapominamy o czasie dla nas i dla siebie. Mam na myśli, tutaj ten czas w ciągu tygodnia. W weekend jest jakoś łatwiej. Ale, ale, czas to zmienić. A co najbardziej zbliża i umila nam wspólne popołudnia i wieczory? Pyszne jedzenie. Wystarczy kawałek ciasta, dobra kawa, czy herbata i już. Zapalamy świeczki zapachowe, nakładamy ciasto na talerzyki, rozmawiamy, mamy kwadrans dla siebie. Także upieczenie ciasto w środku tygodnia, sprawia, że zwykła środa, zamienia się w piękny weekend! Proponuję po prostu ciasto drożdżowe, nieco inne po przygotowane z budyniem, który daje ciastu niesamowity aromat i cudowną delikatność. Październik to czas śliwek, więc u mnie cieście pojawiły się i one, węgierki! Był to pomysł męża, z racji jego ogromnej miłości do tych fioletowych owoców. W domu mamy je regularnie, a on nie dodaje ich tylko do kawy! W założeniu miałam taki prosty, czysty placek, ale cóż, małżeński kompromis. Ja dałam śliwki, on posprzątał, czyli całkiem niezły kompromis. No dobrze, ciasto jest niesamowicie proste, całą robotę robi mikser. Za to cudownie pachnie w całym domu, obiecuję Wam, nigdzie nie kupicie takiej świeczki zapachowej. Tak pachnie dom i czysta radość! W sumie, chyba częściej muszę piec ciasta w środku tygodnia, kawałek tego placka jest po prostu genialnym zwieńczeniem dnia. Lekki, miękki, pięknie pachnący! Potem tylko kąpiel i domowe spa. Na dziś będzie to żel o zapachu kokosowej bezy – szkoda i jego nie można zjeść. To co? Kto dołącza do mnie, do akcji- rozpieszczania się w ciągu tygodnia?
Składniki:
30 dg drożdży
2 jajka
250 gramów mąki pszennej
1 paczka budyniu śmietankowe -40 gramów
100 ml mleka
70 gramów roztopionego masła
50 gramów erytrytolu
Szczypta soli
15 śliwek węgierek
Masło i bułka tarta do formy
Lukier:
4 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki soku z cytryny
Najpierw szykuję zaczyn- 2 łyżki letniego mleka rozcieram z drożdżami, dodaję 1 łyżkę mąki i 2 łyżki erytrytolu,odstawiam na kwadrans.
W misie miksera umieszczam mąkę, mleko, jajka, erytrytol, zaczyn, masło i budyń. Dokładnie ugniatam, dodają sól, dalej zagniatam ciasto – będzie dość luźne. Ciasto przykrywam ściereczką i zostawiam na godzinę.
Formę do pieczenia, smaruję masłem, wysypuję bułką, wylewam ciasto. Śliwki myję, kroję na połówki, układam na cieście, odstawiam na pół godziny. W międzyczasie nagrzewam piekarnik do 185 stopni. Wkładam ciasto i piekę 35-40 minut, do suchego patyczka.. Studzę.
Z cukru pudru i soku z cytryny ukręcam lukier, polewam nim ciasto.
Wygląda bardzo apetycznie :9
Ojjj przepraszam, miało być 🙂
dziękuję!
omg chce!
Wspaniałe ciasto 🙂
Musiało być pyszne 😉
i do tego lody:D
🙂
🙂
Ja zazwyczaj piekę w weekend, jestem pewien, że placek był pyszny 😉
Przepis dla mnie. A ciasto wygląda rewelacyjnie.
jest przepyszny!
dziękuję!
🙂
o tak!
Pyszne i sezonowe ciacho.
takie desery mogę jeść codziennie;D
tak, typowo jesienne 🙂
Cudne ciastko, aż ślinka leci 🙂
Wspaniały placek <3 Uwielbiam takie wypieki 🙂
kusisz…
Smakowite sezonowe ciacho, lubię takie. 🙂
cudne ciasto w srodku tygodnia:)
zapowiada się przepysznie 🙂
Dobry pomysł z tym rozpieszczaniem się w środku tygodnia. Muszę też zacząć tak robić <3 A ten zapach to aż w wyobraźni poczułam <3
🙂
🙂
🙂
polecam taki dzień 🙂
tak bywa!
miło mi!
miło mi!
ja też!
Uwielbiam domowe ciasta i ostatnio znowu często piekę, zwłaszcza że ceny w cukierniach ostro poleciały w górę.
domowe ciacha są najlepsze!