Ciasta

Drożdżowy placek na budyniu ze śliwkami

2 Min. czytania

Jest środa, to idealny dzień żeby się nieco porozpieszczać. Ostatnio z mężem stwierdziliśmy, że nieco za bardzo żyjemy od weekendu, do weekendu. Na co dzień mocno pochłania nas i praca, i dom, i nauka. Bo zarówno ja, jak i mąż, lubimy się rozwijać. Ja robię dodatkowe studia, a mąż zapisał się na dodatkowe szkolenia, ze swojej branży. Lawirujemy między obowiązkami i jakoś zapominamy o czasie dla nas i dla siebie. Mam na myśli, tutaj ten czas w ciągu tygodnia. W weekend jest jakoś łatwiej. Ale, ale, czas to zmienić. A co najbardziej zbliża i umila nam wspólne popołudnia i wieczory? Pyszne jedzenie. Wystarczy kawałek ciasta, dobra kawa, czy herbata i już. Zapalamy świeczki zapachowe, nakładamy ciasto na talerzyki, rozmawiamy, mamy kwadrans dla siebie. Także upieczenie ciasto w środku tygodnia, sprawia, że zwykła środa, zamienia się w piękny weekend! Proponuję po prostu ciasto drożdżowe, nieco inne po przygotowane z budyniem, który daje ciastu niesamowity aromat i cudowną delikatność. Październik to czas śliwek, więc u mnie cieście pojawiły się i one, węgierki! Był to pomysł męża, z racji jego ogromnej miłości do tych fioletowych owoców. W domu mamy je regularnie, a on nie dodaje ich tylko do kawy! W założeniu miałam taki prosty, czysty placek, ale cóż, małżeński kompromis. Ja dałam śliwki, on posprzątał, czyli całkiem niezły kompromis. No dobrze, ciasto jest niesamowicie proste, całą robotę robi mikser. Za to cudownie pachnie w całym domu, obiecuję Wam,  nigdzie nie kupicie takiej świeczki zapachowej. Tak pachnie dom i czysta radość! W sumie, chyba częściej muszę piec ciasta w środku tygodnia, kawałek tego placka jest po prostu genialnym zwieńczeniem dnia. Lekki, miękki, pięknie pachnący! Potem tylko kąpiel i domowe spa. Na dziś będzie to żel o zapachu kokosowej bezy – szkoda i jego nie można zjeść. To co? Kto dołącza do mnie, do akcji- rozpieszczania się w ciągu tygodnia?

Składniki:

30 dg drożdży

2 jajka

250 gramów mąki pszennej

1 paczka budyniu śmietankowe -40 gramów

100 ml mleka

70 gramów roztopionego masła

50 gramów erytrytolu

Szczypta soli

15 śliwek węgierek

Masło i bułka tarta do formy

Lukier:

4 łyżki cukru pudru

2 łyżeczki soku z cytryny

Najpierw szykuję zaczyn- 2 łyżki letniego mleka rozcieram z drożdżami, dodaję 1 łyżkę mąki i 2 łyżki erytrytolu,odstawiam na kwadrans. 

W misie miksera umieszczam mąkę, mleko, jajka, erytrytol, zaczyn, masło i budyń. Dokładnie ugniatam, dodają sól, dalej zagniatam ciasto – będzie dość luźne. Ciasto przykrywam ściereczką i zostawiam na godzinę. 

Formę do pieczenia, smaruję masłem, wysypuję bułką, wylewam ciasto. Śliwki myję, kroję na połówki, układam na cieście, odstawiam na pół godziny. W międzyczasie nagrzewam piekarnik do 185 stopni. Wkładam ciasto i piekę 35-40 minut, do suchego patyczka.. Studzę. 

Z cukru pudru i soku z cytryny ukręcam lukier, polewam nim ciasto. 

1478 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Ciasto migdałowo-kokosowe z marakują

35 Min. gotowania
Witajcie kochani w kolejny długi weekend. Uwielbiam te majowy czas, kiedy wolne dni pozwalają na chwile zapomnienia o codzienności. Dziś witam się…
Ciasta

Wielkanocna babka z gotowanych cytryn

50 Min. gotowania
Nie mogę uwierzyć, że już za tydzień będzie Wielkanoc. Luty zawsze mijał mi szybko, ale tegoroczny marzec pobił wszystkie możliwe rekordy. Sama…
Ciasta

Ciasto z jabłkami i cynamonową skorupką

35 Min. gotowania
Czyż nie wspominałam, że marzy mi się pyszne, domowe ciasto z jabłkami? Chyba coś mówiłam, że planuję upiec domowe ciasto, na znak,…

35 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.