Ciasta

Syrop do Pumpkin Latte

2 Min. czytania

 Co jak co, ale kocham chodzić do kawiarni i wypijać tam różne napoje kawowe. Mniej, bądź bardziej wymyślne. Ale, ale. Ostatnia choroba spowodowała, że wieczory spędzam w domu, a jak spaceruję to po lesie i po plaży. Chwilowo odpuszczam tłoczne miejsca, coś czuję, że moja odporność jest w kiepskiej formie i zdecydowanie wymaga wsparcia. A jako, że mamy sezon infekcji, to zamiast iść do kawiarni, zaprosiłam kawiarnię i do domu i zrobiłam sobie kultowe Pumpkin Latte! Przepis na latte jest prosty, w moim przypadku mówię mężowi- kochanie, zrób mi latte. On wyciąga mleko z lodówki, wkłada ziarna kawy do ekspresu -najbardziej tutaj pasuje kawa cynamonowa, i za chwilę mam gorącą kawę. Dodaję do niej syrop, jeszcze dodatkowa szczypta cynamonu i gotowe. Mój syrop jest gęsty, kremowy, wyjątkowo wręcz korzenny, delikatny i taki prawdziwy i naturalny! Mówię Wam, obłęd! To nie jest sztuczny syrop, jakie używane są w kawiarniach, to po prostu kwintesencja jesieni w każdej łyżeczce. Z tej porcji wychodzą dwa słoiczki tej pyszności, która umili Wam całą szarą jesień i zimę. Obiecuję Wam, że jak zrobicie swój własny dyniowo-korzenny syrop, to nie będziecie chcieli pić już nic innego.  I wychodzić do kawiarni, no bo w sumie po co, skoro taka pyszna kawa, jest w zasięgu ręki? To co, kto dziś robi tę kawę?

komu kawy?

Składniki:

Jedna mała dynia ( moja miała 0,9 kg)

1 laska cynamonu albo duża łyżka mielonego cynamonu

4-5 goździków

Płaska łyżeczka mielonego imbiru

Pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

Szklanka erytrytolu

1,5 szklanki wody

Dynię należy pokroić w dużą kostkę, podpiec w piekarniku- 120 stopni przez 25-30 minut. Kiedy dynia przestygnie, wydłubuję łyżką miąższ, przekładam go do kielicha blendera i miksuję na gładkie puree. 

W garnuszku mieszam wodę z cukrem, dodaję wszystkie przyprawy i podgrzewam, dodaję dynię, często mieszając, podgrzewam do zagotowania. 

Syrop przekładam do słoiczków, można go zapasteryzować, albo zużywać na bieżąco. Ten syrop jest idealny nie tylko do kawy, ale i do  placków, ale i naleśników i tostów. 

1503 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Ciasto pomarańczowo-kokosowe

40 minut Min. gotowania
Chcę zaczarować tę styczniową aurę i zimowy czas. Stąd tak słodko na moim blogu. Ale kiedy dopada mnie styczniowy blues, to piekę…
Ciasta

Ciasto orzechowe z cynamonem

50 minut Min. gotowania
Nowy Rok. Nowe plany i marzenia. Nowe oczekiwania, nowe pomysły. Nowe postanowienia i nowa dawka nadziei. Tej nadziei bardzo mi obecnie potrzeba….
Ciasta

Brownie śliwka w czekoladzie

35 minut Min. gotowania
Dziś mam dla Was kolejne świąteczne ciasto. Tym razem ciasto, które każdy chciałby dostać w prezencie. Bo kto powiedział, że ciasto nie…

28 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.