
Co jak co, ale kocham chodzić do kawiarni i wypijać tam różne napoje kawowe. Mniej, bądź bardziej wymyślne. Ale, ale. Ostatnia choroba spowodowała, że wieczory spędzam w domu, a jak spaceruję to po lesie i po plaży. Chwilowo odpuszczam tłoczne miejsca, coś czuję, że moja odporność jest w kiepskiej formie i zdecydowanie wymaga wsparcia. A jako, że mamy sezon infekcji, to zamiast iść do kawiarni, zaprosiłam kawiarnię i do domu i zrobiłam sobie kultowe Pumpkin Latte! Przepis na latte jest prosty, w moim przypadku mówię mężowi- kochanie, zrób mi latte. On wyciąga mleko z lodówki, wkłada ziarna kawy do ekspresu -najbardziej tutaj pasuje kawa cynamonowa, i za chwilę mam gorącą kawę. Dodaję do niej syrop, jeszcze dodatkowa szczypta cynamonu i gotowe. Mój syrop jest gęsty, kremowy, wyjątkowo wręcz korzenny, delikatny i taki prawdziwy i naturalny! Mówię Wam, obłęd! To nie jest sztuczny syrop, jakie używane są w kawiarniach, to po prostu kwintesencja jesieni w każdej łyżeczce. Z tej porcji wychodzą dwa słoiczki tej pyszności, która umili Wam całą szarą jesień i zimę. Obiecuję Wam, że jak zrobicie swój własny dyniowo-korzenny syrop, to nie będziecie chcieli pić już nic innego. I wychodzić do kawiarni, no bo w sumie po co, skoro taka pyszna kawa, jest w zasięgu ręki? To co, kto dziś robi tę kawę?
![]() |
komu kawy? |
Składniki:
Jedna mała dynia ( moja miała 0,9 kg)
1 laska cynamonu albo duża łyżka mielonego cynamonu
4-5 goździków
Płaska łyżeczka mielonego imbiru
Pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
Szklanka erytrytolu
1,5 szklanki wody
Dynię należy pokroić w dużą kostkę, podpiec w piekarniku- 120 stopni przez 25-30 minut. Kiedy dynia przestygnie, wydłubuję łyżką miąższ, przekładam go do kielicha blendera i miksuję na gładkie puree.
W garnuszku mieszam wodę z cukrem, dodaję wszystkie przyprawy i podgrzewam, dodaję dynię, często mieszając, podgrzewam do zagotowania.
Syrop przekładam do słoiczków, można go zapasteryzować, albo zużywać na bieżąco. Ten syrop jest idealny nie tylko do kawy, ale i do placków, ale i naleśników i tostów.
Ciekawy przepis! Ja robię mus dyniowy, mam parę słoiczków na stanie.
dynia to prawdziwe złoto jesieni!
Zdecydowanie przepis dla mnie, na pewno skorzystam! ♥
Wiedziałem, że dynia jest zdrowa i ma mnóstwo zastosowań, ale syrop! Pierwszy raz o tym czytam. Jestem ciekawy jego smaku. 😉
Fajny przepis, który warto wypróbować.
świetny pomysł na wykorzystanie dyni 😉
Super pomysł 😀
Nie wiedziałam, że można zrobić syrop z dyni 😀
można i jest pyszny!
🙂
polecam!
dziękuję!
polecam!
jest mocno korzenny!
Fajny przepis 🙂
akurat mam dyńkę w lodówce, może czas wykonać Twój syrop?
obowiązkowo!
🙂
Świetny pomysł 🙂
Uwielbiam kawę w każdej postaci, dlatego z wielką ciekawością wypróbuję Twój przepis. Mam nadzieję, że mi zasmakuje.
Dzięki za przepis, może uda mi się przetestować 🙂
🙂
też mam taką nadzieję!
warto!
W październiku u mnie króluje kawa czekoladowo-cynamonowa 🙂
Z chęcią bym spróbowała czegoś takiego, uwielbiam kawę w każdej postaci 🙂
Ach, szkoda, że nie mogę pić kawy 🙁
Osobiście uwielbiam pumpkin spice, więc podkradnę przepis.