Ciasta

Syrop do Pumpkin Latte

1 Min. czytania

 Co jak co, ale kocham chodzić do kawiarni i wypijać tam różne napoje kawowe. Mniej, bądź bardziej wymyślne. Ale, ale. Ostatnia choroba spowodowała, że wieczory spędzam w domu, a jak spaceruję to po lesie i po plaży. Chwilowo odpuszczam tłoczne miejsca, coś czuję, że moja odporność jest w kiepskiej formie i zdecydowanie wymaga wsparcia. A jako, że mamy sezon infekcji, to zamiast iść do kawiarni, zaprosiłam kawiarnię i do domu i zrobiłam sobie kultowe Pumpkin Latte! Przepis na latte jest prosty, w moim przypadku mówię mężowi- kochanie, zrób mi latte. On wyciąga mleko z lodówki, wkłada ziarna kawy do ekspresu -najbardziej tutaj pasuje kawa cynamonowa, i za chwilę mam gorącą kawę. Dodaję do niej syrop, jeszcze dodatkowa szczypta cynamonu i gotowe. Mój syrop jest gęsty, kremowy, wyjątkowo wręcz korzenny, delikatny i taki prawdziwy i naturalny! Mówię Wam, obłęd! To nie jest sztuczny syrop, jakie używane są w kawiarniach, to po prostu kwintesencja jesieni w każdej łyżeczce. Z tej porcji wychodzą dwa słoiczki tej pyszności, która umili Wam całą szarą jesień i zimę. Obiecuję Wam, że jak zrobicie swój własny dyniowo-korzenny syrop, to nie będziecie chcieli pić już nic innego.  I wychodzić do kawiarni, no bo w sumie po co, skoro taka pyszna kawa, jest w zasięgu ręki? To co, kto dziś robi tę kawę?

komu kawy?

Składniki:

Jedna mała dynia ( moja miała 0,9 kg)

1 laska cynamonu albo duża łyżka mielonego cynamonu

4-5 goździków

Płaska łyżeczka mielonego imbiru

Pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

Szklanka erytrytolu

1,5 szklanki wody

Dynię należy pokroić w dużą kostkę, podpiec w piekarniku- 120 stopni przez 25-30 minut. Kiedy dynia przestygnie, wydłubuję łyżką miąższ, przekładam go do kielicha blendera i miksuję na gładkie puree. 

W garnuszku mieszam wodę z cukrem, dodaję wszystkie przyprawy i podgrzewam, dodaję dynię, często mieszając, podgrzewam do zagotowania. 

Syrop przekładam do słoiczków, można go zapasteryzować, albo zużywać na bieżąco. Ten syrop jest idealny nie tylko do kawy, ale i do  placków, ale i naleśników i tostów. 

1532 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Chlebek daktylowy z orzechami i czekoladą

55 minut Min. gotowania
Dalej jestem w typowo jesiennych smakach. Czyli witajcie orzechy i czekolado, będę dla was po prostu bezlitosna i będę was jadła bez…
Ciasta

Sernik z pieczonymi truskawkami

100 minut Min. gotowania
A ja dalej w truskawkowym klimacie. Nie mogę przestać, musicie mi to wybaczyć. Ale co ja na to poradzę? Jadę na mój…
Ciasta

Ciasto czekoladowe ze śliwkami

45 minut Min. gotowania
Czuć powoli przedsmak jesieni. To takie delikatne przypominajki. Jakiś żółty liść na chodniku, chłodne poranki i wieczory, dłuższe wieczory, które tak kojarzą…

28 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.