Ciasta

Ciasto bananowo-czekoladowe

2 Min. czytania

 Dziś zaczynam kolejny semestr moich studiów, to już końcówka, czas na pisanie pracy. Dziś mam seminarium, temat pracy wybrany i zaakceptowany, razem z jej planem. Co prawda obiecywałam sobie, że po powrocie  z urlopu, zajmę się pracą. Co prawda mam jeszcze 8 miesięcy do obrony, ale chciałam być taka pilna i wyprzedzić samą siebie. Ale cóż, plany planami, a życie życiem. Zamiast solidnej dawki wiedzy i nauki, dwa ostatnie tygodnie spędziłam w domowym zaciszu, i szczerze przyznaję, ledwo ogarniałam fabułę lekkich komedii romantycznych, a co dopiero zajmować się naukowymi kwestiami! Liczę jednak, że niebawem zabiorę się do pracy. Jak zawsze najgorsza będzie dla mnie systematyczność. Ale tutaj mam nadzieję poradzi sobie kalendarz i przypominanie, by w każdy weekend dwie godziny poświęcić na pracę naukową. Taki jest plan, a Wy jesteście świadkami. Jak się publicznie zobowiązałam, to trzeba będzie słowa dotrzymać! A ten dzisiejszy początek nowego semestru nauki, postanowiłam uczcić ciastem bananowo-czekoladowym. Wyjątkowo pożywnym, pełnym dobrych składników, dla każdego ucznia i studenta. A dodatkowo, bardzo prostym ciastem. Dzięki niemu milej będzie spędzić trzy godziny na seminarium – na szczęście wciąż mam zajęcia online. Jestem też pewna, że pomoże mi się skupić i być w pełni skoncentrowana. To siła magnezu i bananów. Ciasto pięknie pachnie, jest nieziemsko wręcz czekoladowe. Bardzo podzielne, idealne do gorzkiej kawy, albo wyrazistej herbaty. W sam raz na weekend. Zróbcie je dla swoich uczniów, dla siebie, dla znajomych. Obiecuję, że będziecie zachwyceni. 

A do tego ciasta wspaniale pasuje herbata – Czajownia  To sklep, gdzie kupicie wspaniałe herbaty, i umilicie sobie jesienne popołudnia i wieczory. Szczególnie polecam Wam ” Tygrysią herbatę”, najlepiej smakuje z konfiturą wiśniową! 

Składniki:

3 jajka

5  dużych, mocno dojrzałe banany

100 gramów erytrytolu ( albo cukru)

180 gramów masła

300 gramów mąki

40 gramów gorzkiej czekolady

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ekstrakt waniliowy

Szczypta soli

Polewa:

5 łyżek mleka

50 gramów gorzkiej czekolady

Dodatkowo:

masło i bułka tarta do formy

Jajka i masło, muszą być wyjęte z lodówki na pół godziny przed pieczeniem.

Zaczynam od zmiksowania bananów- jeżeli są mocno dojrzałe, wystarczy rozgnieść je widelcem. Czekoladę ścieram na tarce. 

Masło kroję w kostkę, ucieram z erytrytolem i wanilią na jasny krem, teraz partiami dodajemy jajka i banany i miksujemy- masa może być lekko zważona. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sól i kakao. Miksuję, na sam koniec dodaję tartą czekoladę, delikatnie mieszam łyżką. 

Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni.

Keksówkę smaruję masłem i wysypuję bułką tartą. Wylewam ciasto, babkę piekę 50-55 minut- do suchego patyczka, w opcji góra-dół, ciasto studzę. 

Czekoladę roztapiam w garnuszku z mlekiem, polewam nią ciasto. 

1469 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Wielkanocna babka z gotowanych cytryn

50 Min. gotowania
Nie mogę uwierzyć, że już za tydzień będzie Wielkanoc. Luty zawsze mijał mi szybko, ale tegoroczny marzec pobił wszystkie możliwe rekordy. Sama…
Ciasta

Ciasto z jabłkami i cynamonową skorupką

35 Min. gotowania
Czyż nie wspominałam, że marzy mi się pyszne, domowe ciasto z jabłkami? Chyba coś mówiłam, że planuję upiec domowe ciasto, na znak,…
Bez kategoriiCiasta

Cytrynowe ciasto z pomarańczową galaretką

40 Min. gotowania
Witajcie w niedzielny poranek. Za oknem topnieją resztki śniegu, który padał u nas przez ostatnie trzy dni. W kubku kawa z miodem…

28 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.