Obiady

Szybki gulasz drobiowy z papryką

1 Min. czytania
Przedświąteczne obiady zawsze jem w biegu. Między generalnymi a tymi nieco mniejszymi porządkami. Nie mam czasu, ani głowy na przygotowywanie wymyślnych dań. Wtedy z pomocą przychodzi mi zestaw przepisów na dania do zrobienia w nieco więcej więcej niż w kwadrans, ale w mniej niż pół godziny. Ostatnie dni są chłodne, nawet lekko śnieżne, chociaż śniegu jak na lekarstwo,ale paru płatków można się doliczyć. W każdym razie na takie dni dobry jest gulasz, no ale wiadomo gulasz wymaga czasu i pewnej uwagi. Stąd też mój pomysł na szybki i pożywny drobiowy gulasz. Paprykowy sos, bardzo aromatyczny, mięso z indyka, bardzo zdrowe i szybki kuskus. Takie danie dodaje energii na dalsze porządkowanie biblioteczki, a nie marnuje cennego przedświątecznego czasu. Szybko, pysznie i aromatycznie. Takie dania wybieram na najbliższe dni, i na pewno pojawi się raz jeszcze taki gulasz. A może i dwa razy?


Składniki:
500 gramów filetu z indyka
2 czerwone papryki
Średnia cebula
2 ząbki czosnku
Oliwa z oliwek-około 2 łyżek
Kawałek papryczki chilli
Szczypta majeranki
Duża szczypta słodkiej papryki
Szczypta kminku
Świeżo mielony pieprz
Sól
300 ml bulionu warzywnego

Do podania:
kuskus

Siekam cebulę-dość drobno razem z czosnkiem, wrzucam na rozgrzaną oliwę i podsmażam około 2 minut. Kroję indyka w kostkę dodaję do cebulki i podsmażam około 8 minut.
Paprykę myję, kroję  w paski, dodaję do mięsa, siekam chilli i podsmażam wszystko razem przez 2 minuty. Teraz czas na resztę przypraw i dodanie bulionu. Duszę całość przez 10 minut.
W międzyczasie przygotowuję kuskus, podaję go razem z gulaszem.

1496 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Oliwa i ogień. Wrocław.

2 Min. czytania
Czas odkryć karty. Dziś zabieram Was na najlepszą pizzę w Polsce. Tak, nie mam co do tego żadnych wątpliwości! Może to źle,…
Obiady

Niedźwiadek pod Holicą.

1 Min. czytania
Czas na małą kulinarną podróż! Dziś zapraszam w Bieszczady, odwiedzimy Niedźwiadka pod Holicą. Czyli kultową knajpę, która znalazła kolejną lokalizację, dużo spokojniejszą…
Obiady

Indyk w Parmezanie

40 minut Min. gotowania
Dziś zapraszam na przepyszny obiad, będzie indyk w Parmezanie. I to nie smażony, a pieczony. Delikatny, soczysty, z niesamowicie chrupiącą i apetyczną…

39 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.