Obiady

Szybki makaron z boczkiem i pomidorami

1 Min. czytania
Tydzień bez makaronu to tydzień stracony. Zdecydowanie to moja dewiza. Uwielbiam wszystko co ma w sobie makaron. Szczególnie w poniedziałki. Bo po weekendzie sił jakby mniej i energii do przygotowania obiadu również nie za dużo. Bardzo leniwa, domowa, burzowo-deszczowa sobota, zupełnie wybiła mnie z rytmu. Naprawdę dochodzę do wniosku, że moje miasto padło ofiarą jakiejś pogodowej klątwy. Nie mam oczywiście zbyt wielkich wymagań. Aczkolwiek może moje życzenie (pobożne) by dwa dni w tygodniu obyły się bez deszczu i szarości to zbyt wiele? Sama już nie wiem. W każdym razie sobota nie była dniem wolnym od deszczu. A z powodu ciągłych zawirowań pogodowych – deszcz, chwila przerwy, wiatr, i znów deszcz, miałam wrażenie, że moja głowa przebywa w jakimś innym wymiarze. Nie ma lekko. Mam wrażenie, całkiem uzasadnione, że nie ma dni pośrednich, takich pomiędzy jesienią, a upalnym latem. Albo jest bardzo gorąco, albo deszczowo, szaro i zimno. Nie ma tych dni kiedy świeci słońce, jest do 25 stopni, lekko wieje, a wieczorem lekko kropi deszcz. Ostatnio ładnie jest tylko momentami. Drobnymi momentami. Mam nadzieję,że pogoda się uspokoi i pozwoli cieszyć latem. Bo w końcu zaraz żegnamy wiosnę i witamy lato. A by je przywitać trzeba mieć energię, dlatego warto zjeść obiad. Może taki maksymalnie prosty? Warto mieć w zapasie takie przepisy i korzystać z nich w kryzysowych sytuacjach.


Składniki:
200 gramów makaronu kokardki
4 plastry wędzonego boczku
2 pomidory
Pieprz
Ostra papryka
Natka pietruszki
Sól

W osolonej wodzie gotuje makaron al dente.
Mocno rozgrzewam patelnię, kroję boczek w kostkę, podsmażam na chrupko na patelni. Pomidory kroję w kostkę, dodaję do boczku, doprawiam papryką i pieprzem, smażę około 3-4 minut, aż pomidory zaczną puszczać sok.
Makaron polewam gotowym sosem, podaję z natką pietruszki.

1500 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Oliwa i ogień. Wrocław.

2 Min. czytania
Czas odkryć karty. Dziś zabieram Was na najlepszą pizzę w Polsce. Tak, nie mam co do tego żadnych wątpliwości! Może to źle,…
Obiady

Niedźwiadek pod Holicą.

1 Min. czytania
Czas na małą kulinarną podróż! Dziś zapraszam w Bieszczady, odwiedzimy Niedźwiadka pod Holicą. Czyli kultową knajpę, która znalazła kolejną lokalizację, dużo spokojniejszą…
Obiady

Indyk w Parmezanie

40 minut Min. gotowania
Dziś zapraszam na przepyszny obiad, będzie indyk w Parmezanie. I to nie smażony, a pieczony. Delikatny, soczysty, z niesamowicie chrupiącą i apetyczną…

49 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.