Długi weekend. W moim przypadku taki długi nie był. Wczoraj musiałam udać się do pracy. Niby nie na długo.niby tylko ogarnąć papiery i sprawić by przestały rządzić biurkiem, ale sprawy się nieco przeciągnęły. W zasadzie to sprawczynią była ulewa. Kto bowiem chciałby ruszać się z ciepłego i komfortowego pomieszczania ( czytaj suchego) i zamienić go na spacer w deszczu? No właśnie. Czekałam więc w biurze na poprawę pogody. Jakie to szczęście, że wzięłam ze sobą czytnik. No dobrze, mam go zawsze przy sobie. Dzięki temu mogłam wdrapać się na parapet i zatopić w świecie pewnej młodej angielki, która ma ewidentnego pecha do płci przeciwnej. Prognozy pogody nie są zbyt optymistyczne względem pozostałej, stałej części weekendu. Oczywiście mam nadzieję, że niezbyt się spełnią i jednak będzie nieco słońca. I może w końcu uda mi się wpaść nad morze? W każdym razie czekam na poprawę pogody i samopoczucia. Niestety, starość nie radość, po mej mamie jestem beznadziejną meteopatką. Deszcz odczuwam dzień wcześniej. Już wczoraj zaczęła mnie boleć głowa. Ból zniknął dopiero pod wieczór, razem z deszczem. Aby poprawić sobie niemrawy nastrój zabrałam się więc za pieczenie. Wykorzystałam bardzo słoneczne połączenie, mango i truskawki. Wyszło naprawdę pyszne ciasto. Letnie, bardzo owocowe, miękkie i delikatne. W sam raz na weekend, który pogodowo jest niemrawy. Niesamowicie poprawia bowiem nastrój. Od samego patrzenia nie sposób się nie uśmiechnąć. Dużą przyjemność daje też oczywiście jedzenie, takie powolne, rozkoszowanie się każdym kęsem. Jeżeli lubicie choć trochę mango i truskawki, to znak, że musicie spróbować tego wypieku. Aha czy muszę dodawać, że mamy tutaj dużo, dużo pysznej kruszonki? Dla każdego coś pysznego. Ciasto z mango i truskawkami. Lato na talerzu.
150 gramów masła
5 łyżek cukru kokosowego
1 cytryna
200 ml mleka
400 gramów mąki orkiszowej tortowej
1 duże jajko
Łyżeczka proszku do pieczenia
Szczypta kardamonu
1 mango
około 10 truskawek
Kruszonka:
40 gramów masła
2 łyżki cukru kokosowego
Szczypta cynamonu
100 gramów mąki pszennej
Dodatkowo masło i kasza manna do formy
Ucieram masło z cukrem. Dodaję sok i skórkę startą z cytryny oraz kardamon. Gdy masło jest ubite na krem, dodaję mleko i jajko, szybko łączę składniki.
Przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaję do reszty składników, dokładnie mieszam. Blachę do pieczenia smaruję masłem i wysypuję kaszą manną, wylewam ciasto.
Owoce myję, mango obieram i kroję w kostkę, truskawki kroję na połówki. Owoce wciskam w ciasto.
Z podanych składników zagniatam kruszonkę i posypuję nią ciasto.
Placek piekę 45-50 minut w 185 stopniach.
🙂
Ekstra placek!
No, no! Jestem pod wrażeniem tego połączenia smaków.
Nawet nie wiesz jakbym sobie teraz chciała osłodzić życie takim kawałkiem.
Pozdrowionka cieplutkie 🙂
Uwielbiam ciasta z kruszonką 🙂
Nigdy jeszcze nie jadłam ciasta z mango 😀
zrobię z wielką przyjemnością 🙂