Obiady

Szybkie curry

1 Min. czytania

 Czas na bardzo szybkie curry. Smakowite, niezwykle wręcz pachnące przyprawami. Bardzo kolorowe i wyjątkowo pyszne. I oczywiście moje ulubione, czyli ekspresowe. W weeekend miałam wiele godzin szkolnych, a w zasadzie studenckich zajęć. W przerwie między teorią zarządzona, a metodami projektowania, zrobiłam takie oto curry. Raz, dwa i gotowe. No dobra, miałam jeszcze pomocnika, który pięknie pokroił paprykę i umył fasolkę. Taka pomoc dodatkowo skraca czas przyrządzania obiadu. Szczególnie w taki dzień, kiedy nerwowo nasłuchujesz, czy aby nie zaczął się kolejny wykład. Uff, udało nam się. Curry podane, zajęcia zaliczone. W takie deszczowe, mocno wietrze i zimne dni, rozgrzewające i bardzo aromatyczne curry prawie ratuje życie. Sprawia, że człowiekowi jest ciepło w środku i jakoś tak radośniej. Ja zrobiłam to curry na weekend, ale  Wam proponuję je zrobić już dziś! Nie czekajcie do weekendu:)

Składniki:

4 udka z kurczaka bez kości

1 papryka zielona

1 papryka czerwona

1 cebula cukrowa

4 garście fasolki szparagowej

3 ząbki czosnku

1 puszka mleka kokosowego 

2 łyżki żółtej pasty curry

1 garść posiekanej kolendry

Duża szczypta chilli

Sól

Pieprz

1 duża łyżka oliwy

Do podania: 

Ryż basmati

Mięso kroję w kostkę. Siekam drobno czosnek i cebulkę. Rozgrzewam oliwę, podsmażam mięso-3-4 minuty, przekładam do dużego garnka. Teraz czas podsmażyć czosnek z cebulką- również 3-4 minuty. W międzyczasie kroję paprykę w dużą kostkę, wrzucam na patelnię i podsmażam 2 minuty, razem z cebulką wrzucam do garnka z mięsem. Dodaję fasolkę szparagową, wlewam mleko kokosowe, dodaję wszystkie przyprawy – poza kolendrą. Na małym ogniu gotuję curry 15 minut, następnie dodaję kolendrę i podgrzewam 10 minut. 

Gotowe danie podaję z ryżem.

1496 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Oliwa i ogień. Wrocław.

2 Min. czytania
Czas odkryć karty. Dziś zabieram Was na najlepszą pizzę w Polsce. Tak, nie mam co do tego żadnych wątpliwości! Może to źle,…
Obiady

Niedźwiadek pod Holicą.

1 Min. czytania
Czas na małą kulinarną podróż! Dziś zapraszam w Bieszczady, odwiedzimy Niedźwiadka pod Holicą. Czyli kultową knajpę, która znalazła kolejną lokalizację, dużo spokojniejszą…
Obiady

Indyk w Parmezanie

40 minut Min. gotowania
Dziś zapraszam na przepyszny obiad, będzie indyk w Parmezanie. I to nie smażony, a pieczony. Delikatny, soczysty, z niesamowicie chrupiącą i apetyczną…

19 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.