Ciasta

Wieczorny chlebek bananowy

1 Min. czytania

 Chlebek bananowy, to coś, co podbiło moje serce. To idealny wypiek na jesień. Ale nie tylko. Błyskawiczne wręcz ciacho, zdrowe i zawsze pyszne. W sam raz na środek tygodnia. Takie ciasto kiedy chcecie coś zdrowego na deser, na drugie śniadanie. Ale i wtedy, kiedy odkrycie nadmiar bananów, które zaczynają przybierać piękny brązowy odcień. Wtedy ciasto wjeżdża na salony. Raz, dwa i gotowe, do pieca. A rano, kawałek zjedzony w towarzystwie kawy, z świeżymi borówkami na drugie śniadanie, i w serkiem homogenizowanym na kolację. Co za błoga rozpusta! Bez cukru, z dużą ilością kokosowych wiórek, u mnie znalazło się również miejsce, dla kilkunastu słodkich malinek, które chyba były już ostatnimi ogrodowymi owocami w tym roku. Ten chlebek zrobi się prawie sam, kilka chwil i już jest w piekarniku. A potem moment i można się nim zajadać.Nie wiem jak Wam, ale jesienną porą, taki chlebek smakuje mi wyjątkowo! A na marginesie, kto z Was lubi takie wieczorne, dość spontaniczne pieczenie?

Składniki:

4 duże, mocno dojrzałe banany

250 gramów mąki ( u mnie orkiszowa tortowa)

1 jajko

6 łyżek erytrytolu

70 dg masła

1 łyżeczka proszku do pieczenia

3 łyżki wiórek kokosowych

1 łyżeczka cynamonu

Pół łyżeczki ekstraktu waniliowego

2 duże garście malin


Dodatkowo:

Masło i kasza manna do formy

Masło roztapiam, odstawiam do przestudzenia. 

 3 banany obieram,  rozgniatam widelcem, ja lubię czuć kawałki owoców w cieście, więc nie rozgniatam ich na papkę.Do miski przekładam bananową masę, dodaję jajko, mąkę, roztopione masło,  2 łyżki wiórek kokosowych, cynamon, wanilię, erytrytol, mieszam, ale niezbyt starannie. Na koniec dodaję maliny.

Keksówkę smaruję masłem, wysypuję kaszą, wykładam ciasto. Pozostałego banana kroję wzdłuż na pół, układam na cieście, posypuję łyżką wiórek. Chlebek piekę 50 minut w 180 stopniach. Można posypać cukrem pudrem. 

1501 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Ciasto pomarańczowo-kokosowe

40 minut Min. gotowania
Chcę zaczarować tę styczniową aurę i zimowy czas. Stąd tak słodko na moim blogu. Ale kiedy dopada mnie styczniowy blues, to piekę…
Ciasta

Ciasto orzechowe z cynamonem

50 minut Min. gotowania
Nowy Rok. Nowe plany i marzenia. Nowe oczekiwania, nowe pomysły. Nowe postanowienia i nowa dawka nadziei. Tej nadziei bardzo mi obecnie potrzeba….
Ciasta

Brownie śliwka w czekoladzie

35 minut Min. gotowania
Dziś mam dla Was kolejne świąteczne ciasto. Tym razem ciasto, które każdy chciałby dostać w prezencie. Bo kto powiedział, że ciasto nie…

15 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.