Ciasta

Wieczorny chlebek bananowy

1 Min. czytania

 Chlebek bananowy, to coś, co podbiło moje serce. To idealny wypiek na jesień. Ale nie tylko. Błyskawiczne wręcz ciacho, zdrowe i zawsze pyszne. W sam raz na środek tygodnia. Takie ciasto kiedy chcecie coś zdrowego na deser, na drugie śniadanie. Ale i wtedy, kiedy odkrycie nadmiar bananów, które zaczynają przybierać piękny brązowy odcień. Wtedy ciasto wjeżdża na salony. Raz, dwa i gotowe, do pieca. A rano, kawałek zjedzony w towarzystwie kawy, z świeżymi borówkami na drugie śniadanie, i w serkiem homogenizowanym na kolację. Co za błoga rozpusta! Bez cukru, z dużą ilością kokosowych wiórek, u mnie znalazło się również miejsce, dla kilkunastu słodkich malinek, które chyba były już ostatnimi ogrodowymi owocami w tym roku. Ten chlebek zrobi się prawie sam, kilka chwil i już jest w piekarniku. A potem moment i można się nim zajadać.Nie wiem jak Wam, ale jesienną porą, taki chlebek smakuje mi wyjątkowo! A na marginesie, kto z Was lubi takie wieczorne, dość spontaniczne pieczenie?

Składniki:

4 duże, mocno dojrzałe banany

250 gramów mąki ( u mnie orkiszowa tortowa)

1 jajko

6 łyżek erytrytolu

70 dg masła

1 łyżeczka proszku do pieczenia

3 łyżki wiórek kokosowych

1 łyżeczka cynamonu

Pół łyżeczki ekstraktu waniliowego

2 duże garście malin


Dodatkowo:

Masło i kasza manna do formy

Masło roztapiam, odstawiam do przestudzenia. 

 3 banany obieram,  rozgniatam widelcem, ja lubię czuć kawałki owoców w cieście, więc nie rozgniatam ich na papkę.Do miski przekładam bananową masę, dodaję jajko, mąkę, roztopione masło,  2 łyżki wiórek kokosowych, cynamon, wanilię, erytrytol, mieszam, ale niezbyt starannie. Na koniec dodaję maliny.

Keksówkę smaruję masłem, wysypuję kaszą, wykładam ciasto. Pozostałego banana kroję wzdłuż na pół, układam na cieście, posypuję łyżką wiórek. Chlebek piekę 50 minut w 180 stopniach. Można posypać cukrem pudrem. 

1469 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Wielkanocna babka z gotowanych cytryn

50 Min. gotowania
Nie mogę uwierzyć, że już za tydzień będzie Wielkanoc. Luty zawsze mijał mi szybko, ale tegoroczny marzec pobił wszystkie możliwe rekordy. Sama…
Ciasta

Ciasto z jabłkami i cynamonową skorupką

35 Min. gotowania
Czyż nie wspominałam, że marzy mi się pyszne, domowe ciasto z jabłkami? Chyba coś mówiłam, że planuję upiec domowe ciasto, na znak,…
Bez kategoriiCiasta

Cytrynowe ciasto z pomarańczową galaretką

40 Min. gotowania
Witajcie w niedzielny poranek. Za oknem topnieją resztki śniegu, który padał u nas przez ostatnie trzy dni. W kubku kawa z miodem…

15 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.