Ciasta

Wieczorny chlebek bananowy

1 Min. czytania

 Chlebek bananowy, to coś, co podbiło moje serce. To idealny wypiek na jesień. Ale nie tylko. Błyskawiczne wręcz ciacho, zdrowe i zawsze pyszne. W sam raz na środek tygodnia. Takie ciasto kiedy chcecie coś zdrowego na deser, na drugie śniadanie. Ale i wtedy, kiedy odkrycie nadmiar bananów, które zaczynają przybierać piękny brązowy odcień. Wtedy ciasto wjeżdża na salony. Raz, dwa i gotowe, do pieca. A rano, kawałek zjedzony w towarzystwie kawy, z świeżymi borówkami na drugie śniadanie, i w serkiem homogenizowanym na kolację. Co za błoga rozpusta! Bez cukru, z dużą ilością kokosowych wiórek, u mnie znalazło się również miejsce, dla kilkunastu słodkich malinek, które chyba były już ostatnimi ogrodowymi owocami w tym roku. Ten chlebek zrobi się prawie sam, kilka chwil i już jest w piekarniku. A potem moment i można się nim zajadać.Nie wiem jak Wam, ale jesienną porą, taki chlebek smakuje mi wyjątkowo! A na marginesie, kto z Was lubi takie wieczorne, dość spontaniczne pieczenie?

Składniki:

4 duże, mocno dojrzałe banany

250 gramów mąki ( u mnie orkiszowa tortowa)

1 jajko

6 łyżek erytrytolu

70 dg masła

1 łyżeczka proszku do pieczenia

3 łyżki wiórek kokosowych

1 łyżeczka cynamonu

Pół łyżeczki ekstraktu waniliowego

2 duże garście malin


Dodatkowo:

Masło i kasza manna do formy

Masło roztapiam, odstawiam do przestudzenia. 

 3 banany obieram,  rozgniatam widelcem, ja lubię czuć kawałki owoców w cieście, więc nie rozgniatam ich na papkę.Do miski przekładam bananową masę, dodaję jajko, mąkę, roztopione masło,  2 łyżki wiórek kokosowych, cynamon, wanilię, erytrytol, mieszam, ale niezbyt starannie. Na koniec dodaję maliny.

Keksówkę smaruję masłem, wysypuję kaszą, wykładam ciasto. Pozostałego banana kroję wzdłuż na pół, układam na cieście, posypuję łyżką wiórek. Chlebek piekę 50 minut w 180 stopniach. Można posypać cukrem pudrem. 

1518 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Portugalska tarta

30 minut Min. gotowania
Dziś będzie słodko, bardzo słodko i po prostu przepysznie. Będę Was kusić portugalską tartą, czyli kruchą wersją słynnych Pastei de Nata. Myślę,…
Ciasta

Tarta rabarbarowa z budyniem

35 minut Min. gotowania
Maj to miesiąc rabarbaru. Wykorzystałam więc ten piękny czas w roku i piekłam rabarbarowe cuda. Tym razem zapraszam na kruche ciasto z…
Ciasta

Babka piaskowa z kokosową kruszonką

45 minut Min. gotowania
I jak minął Wam majówkowy czas? Mam nadzieję, że naładowaliście swoje baterie słoneczne i jakoś łatwiej jest stawić czoło codzienności. Ja, chociaż…

15 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.