Mielone to taka tradycja w polskiej kuchni. Kotlet, ziemniaki i buraczki, a w letnim sezonie mizeria. I mamy obiad jak u babci. Ja sama bardzo lubię mielone. Ale czasem mam po prostu ochotę na małą odmianę. I przygotowałam takie oto mielone, intensywnie doprawione, na azjatycką nutę! Imbir, sos sojowy i dużo szczypiorku. Ten zestaw przypraw dodał kotletom charakteru i nowego wymiaru. Zdecydowanie polecam na szybki i smaczny obiad.
Czy tylko mi zawsze przed urlopem przybywa obowiązków, tak,że nie wiem w co włożyć ręce? Najbliższe dni będą bardzo intensywne, więc z przyjemnością czekam na ten urlop. Oby do piątku:)
Czy tylko mi zawsze przed urlopem przybywa obowiązków, tak,że nie wiem w co włożyć ręce? Najbliższe dni będą bardzo intensywne, więc z przyjemnością czekam na ten urlop. Oby do piątku:)
Składniki:
500 gramów mięsa mielonego z łopatki
1 duże jajko
3 garście bardzo drobno posiekanego szczypiorku
2 duże ząbki czosnku
3 cm kawałek imbiru
2 łyżki bułki tartej
3 łyżki sosu sojowego
Sól
Pieprz
Olej rzepakowy
2 łyżki zimnej wody
Do podania – puree, surówka
Siekam drobno czosnek, dodaję do mięsa. Roztrzepuję jajko z wodą, dodaję do masy, doprawiam, wyrabiam gładką masę. Na końcu dosypuję bułkę tartą i szczypiorek, łączę z resztą składników.
Z masy formuję średniej wielkości kotlety, rozgrzewam olej, smażę kotlety na rumiano – po 6 minut z każdej strony na średnim ogniu.
Podaję z puree ziemniaczanym i surówką.
Wiedziałam, że z imbirem 😀
Świetny pomysł ☺
imbir rządzi;)
😉
Świetny pomysł na urozmaicenie mielonych 🙂
Takich mielonych jeszcze nie jadłam.
omom bym jadła;D
😉
🙂
🙂
smacznie wyglada
🙂
Fajna odmiana na talerzu. Muszą być pyszne 🙂
Zwykły mielony już dawno mi się przejadł. Chętnie pododaje jakiś przypraw dla smaku.
🙂
no właśnie, trzeba trochę eksperymentować z przyprawami i dodatkami;0
Muszą ciekawie smakować z imbirem:)
😉
ciekawi mnie ta nuta imbiru:D
Super, że jesteś coraz bliżej urlopu 🙂 Jeszcze tylko kilka dni i będziesz mogła odpocząć.
Ciekawe połączenie, chętnie takie mielone bym spróbowała.
😉
Oh very interesting recipe
xx
fajna odmiana tradycyjnych mielonych
🙂
Tajskie mielone, fantastyczny przepis, a imbir obniża poziom cukry 😉 Ominę tylko bułkę tartą zastępując ją np mielonym siemieniem lnianym 🙂
🙂
Doskonały pomysł! Idealny na lato.
🙂
Mniam, ale pyszne 🙂
No z takimi dodatkami to nie jadłam nigdy