Obiady

Tajskie mielone

1 Min. czytania
Mielone to taka tradycja w polskiej kuchni. Kotlet, ziemniaki i buraczki, a w letnim sezonie mizeria. I mamy obiad jak u babci. Ja sama bardzo lubię mielone. Ale czasem mam po prostu ochotę na małą odmianę. I przygotowałam takie oto mielone, intensywnie doprawione, na azjatycką nutę! Imbir, sos sojowy i dużo szczypiorku. Ten zestaw przypraw dodał kotletom charakteru i nowego wymiaru. Zdecydowanie polecam na szybki i smaczny obiad.
Czy tylko mi zawsze przed urlopem przybywa obowiązków, tak,że nie wiem w co włożyć ręce? Najbliższe dni będą bardzo intensywne, więc z przyjemnością czekam na ten urlop. Oby do piątku:)

Składniki:
500 gramów mięsa mielonego z łopatki
1 duże jajko
3 garście bardzo drobno posiekanego szczypiorku 
2 duże ząbki czosnku
3 cm kawałek imbiru
2 łyżki bułki tartej
3 łyżki sosu sojowego
Sól
Pieprz
Olej rzepakowy
2 łyżki zimnej wody

Do podania – puree, surówka

Siekam drobno czosnek, dodaję do mięsa. Roztrzepuję jajko z wodą, dodaję do masy, doprawiam, wyrabiam gładką masę. Na końcu dosypuję bułkę tartą i szczypiorek, łączę z resztą składników.
Z masy formuję średniej wielkości kotlety, rozgrzewam olej, smażę kotlety na rumiano – po 6 minut  z każdej strony na średnim ogniu.
Podaję z puree ziemniaczanym i surówką.

1487 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Biała kiełbasa pieczona w piwie i cebuli

60 Min. gotowania
Dziś mam dla Was oryginalny przepis. Wiem, że biała kiełbasa może kojarzyć się głównie z Wielkanocą, ale dla mnie to uniwersalne danie….
Obiady

Greckie klopsiki z cukinii

35 minut Min. gotowania
Lubię przeglądać moje książki kulinarne i szukać w nich inspiracji. W nowej kuchni zadbałam o półeczkę na owe książki i mam do…
Obiady

Makaron z bobem

10 minut Min. gotowania
Pamiętam sceny, które powtarzały się w każde wakacje. Wujek Zygmunt przywoził całe worki jutowe pełne bobu. Bobu w strąkach dodam. Razem z…

30 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.