Ciasta

Jogurtowe ciasto z czekoladą i truskawkami

1 Min. czytania
Wczoraj to był dobry dzień. W końcu dopisała pogoda. W końcu nie padało, świeciło słońce i nie było wiatru. W końcu mogłam wyjść z domu bez kurtki, szala i parasola. Co prawda dziś pada i szaleje burza, ale co tam. Piekę ciasto! Po wczorajszym dniu, spędzonym niemal w całości na świeżym powietrzu, relaks w domowych pieleszach, z domowym ciastem i dużą ilością książek, będzie z pewnością bardzo przyjemny. Przepis znalazłam na blogu Kasi Tusk. Mówiąc szczerze, ciasta jogurtowe robię bardzo często, ale pierwszy raz dodałam do niego białą czekoladę. Efekt? Wspaniały. Ciasto jest lekkie, słodkie, wyjątkowo aromatyczne. Dodałam do niego truskawki, ale z pewnością spróbuję z innymi owocami. Zróbcie je koniecznie i miejcie miłe popołudnie.

Składniki:
250 gramów jogurtu naturalnego
100 gramów białej czekolady
100 ml oleju rzepakowego
3 średnie jajka
250 gramów mąki orkiszowej tortowej
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka proszku do pieczenia
2 łyżki mleka
sok i skórka z połowy cytryny
Pół łyżeczki ekstraktu z prawdziwej wanilii

Rozgrzewam piekarnik do 190 stopni. Truskawki myję, kroję na połówki.
Jogurt i jajka wyjmujemy z lodówki na 20 minut przed pieczeniem.
W garnuszku z grubym dnem  kładę podzieloną na rządki czekoladę, roztapiam ją z łyżką oleju i mlekiem. Ja trzymam mieszankę na płycie, około minuty, a potem ciągle mieszając czekam aż czekolada się roztopi. Studzę masę.
Ucieram jajka z cukrem i dokładnie ucieram na jasny krem, dolewam olej, jogurt i wanilię. Dodaję mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, a na końcu dosypuję mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszam wszystkie składniki- nie trzeba tego robić bardzo dokładnie i zbyt długo. Na końcu czas na czekoladową masę, łączę ją z ciastem.
Ciasto wylewam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Z wierzchu układam owoce, placek piekę 45 minut w 190 stopniach.
Po wystudzeniu posypuję cukrem pudrem.

1532 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Chlebek daktylowy z orzechami i czekoladą

55 minut Min. gotowania
Dalej jestem w typowo jesiennych smakach. Czyli witajcie orzechy i czekolado, będę dla was po prostu bezlitosna i będę was jadła bez…
Ciasta

Sernik z pieczonymi truskawkami

100 minut Min. gotowania
A ja dalej w truskawkowym klimacie. Nie mogę przestać, musicie mi to wybaczyć. Ale co ja na to poradzę? Jadę na mój…
Ciasta

Ciasto czekoladowe ze śliwkami

45 minut Min. gotowania
Czuć powoli przedsmak jesieni. To takie delikatne przypominajki. Jakiś żółty liść na chodniku, chłodne poranki i wieczory, dłuższe wieczory, które tak kojarzą…

25 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.