Obiady

Vege makaron po azjatycku

1 Min. czytania

 Dziś przybywam z przepisem na obiad. Na szybki i smaczny obiad pełen warzyw. Orientalny sos łączy w sobie kilka ciekawych smaków i sprawia, że danie jest wyjątkowe. A przy tym banalnie proste. To zdecydowanie mój ulubiony pomysł na obiad, w takie dni, kiedy po prostu brakuje mi czasu. Ostatnio kilka razy w drodze powrotnej do domu, spotykam wypadki na obwodnicy i bach, ląduję w korku na godzinę. W brzuchu burczy, człowiek by zjadł kierownicę i lusterka za jednym zamachem. Nie mam więc ochoty na długie gotowanie, ale jednocześnie wiem, że chcę domowego obiadu. Ten makaron jest ekspresowy, idealny na środek tygodnia. Syci i kusi smakiem. Będzie świetnym obiadem dla całej rodziny. Czy tylko ja nie mogę się doczekać weekendu? Jakoś nie po drodze mi z tym tygodniem, i już jestem nim zmęczona. Ostatnio w żaden sposób nie mogę naładować moich wewnętrznych baterii. Chyba dopadło mnie zmęczenie zimą. 

Składniki:
1 duża marchewka
1 mały brokuł
1 czerwona papryka
1 czerwona cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżka oleju
3 łyżki sosu sojowego
3 łyżki wody
1 łyżka miodu
Pół łyżeczki mielonego imbiru
Ostra papryczka-szczypta
3 garście orzeszków ziemnych-zmielonych
1 łyżeczka ziaren sezamu
150 gramów makaronu  Udon 
Makaron gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 
Brokuł dzielę na małe różyczki. Marchewkę kroję w półplasterki. Siekam czosnek i cebulkę Rozgrzewam olej. Wrzucam czosnek z cebulką, podsmażam 2 minuty, dodaję marchewkę i brokuły, smażę 5 minut. Siekam paprykę w paski, wrzucam na patelnię, smażę. W międzyczasie szykuję sos, w miseczce łączę sos sojowy, imbir, paprykę i wodę. Zalewam sosem warzywa, podsmażam 2-3 minuty. Warzywa powinny lekko zmięknąć. 
Do miseczek przekładam makaron, układam na nim warzywa, polewam sosem. Wierzch posypuję sezamem i orzeszkami. 

1500 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Oliwa i ogień. Wrocław.

2 Min. czytania
Czas odkryć karty. Dziś zabieram Was na najlepszą pizzę w Polsce. Tak, nie mam co do tego żadnych wątpliwości! Może to źle,…
Obiady

Niedźwiadek pod Holicą.

1 Min. czytania
Czas na małą kulinarną podróż! Dziś zapraszam w Bieszczady, odwiedzimy Niedźwiadka pod Holicą. Czyli kultową knajpę, która znalazła kolejną lokalizację, dużo spokojniejszą…
Obiady

Indyk w Parmezanie

40 minut Min. gotowania
Dziś zapraszam na przepyszny obiad, będzie indyk w Parmezanie. I to nie smażony, a pieczony. Delikatny, soczysty, z niesamowicie chrupiącą i apetyczną…

28 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.