Dziś przybywam z przepisem na obiad. Na szybki i smaczny obiad pełen warzyw. Orientalny sos łączy w sobie kilka ciekawych smaków i sprawia, że danie jest wyjątkowe. A przy tym banalnie proste. To zdecydowanie mój ulubiony pomysł na obiad, w takie dni, kiedy po prostu brakuje mi czasu. Ostatnio kilka razy w drodze powrotnej do domu, spotykam wypadki na obwodnicy i bach, ląduję w korku na godzinę. W brzuchu burczy, człowiek by zjadł kierownicę i lusterka za jednym zamachem. Nie mam więc ochoty na długie gotowanie, ale jednocześnie wiem, że chcę domowego obiadu. Ten makaron jest ekspresowy, idealny na środek tygodnia. Syci i kusi smakiem. Będzie świetnym obiadem dla całej rodziny. Czy tylko ja nie mogę się doczekać weekendu? Jakoś nie po drodze mi z tym tygodniem, i już jestem nim zmęczona. Ostatnio w żaden sposób nie mogę naładować moich wewnętrznych baterii. Chyba dopadło mnie zmęczenie zimą.
Składniki:
1 duża marchewka
1 mały brokuł
1 czerwona papryka
1 czerwona cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżka oleju
3 łyżki sosu sojowego
3 łyżki wody
1 łyżka miodu
Pół łyżeczki mielonego imbiru
Ostra papryczka-szczypta
3 garście orzeszków ziemnych-zmielonych
1 łyżeczka ziaren sezamu
150 gramów makaronu Udon
Makaron gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Brokuł dzielę na małe różyczki. Marchewkę kroję w półplasterki. Siekam czosnek i cebulkę Rozgrzewam olej. Wrzucam czosnek z cebulką, podsmażam 2 minuty, dodaję marchewkę i brokuły, smażę 5 minut. Siekam paprykę w paski, wrzucam na patelnię, smażę. W międzyczasie szykuję sos, w miseczce łączę sos sojowy, imbir, paprykę i wodę. Zalewam sosem warzywa, podsmażam 2-3 minuty. Warzywa powinny lekko zmięknąć.
Do miseczek przekładam makaron, układam na nim warzywa, polewam sosem. Wierzch posypuję sezamem i orzeszkami.
Bez mięska – tak lubię ostatnio najbardziej 🙂
🙂
Lubię wegańską kuchnię 🙂
🙂
Zjadłabym taki makaron, musi być pyszny 😊
ależ to aromatyczne:)
Fajne jedzonko 🙂 szybko i smacznie 🙂
Nie jadłam jeszcze takiego makaronu. Wygląda pysznie.
Pomysły na szybkie dania zawsze mile widziane, zwłaszcza z taką ilością warzyw 🙂
🙂
😉
😉
😉
🙂
Pelnia ksiezyca w tym tygodniu, wiec moze to ma na Ciebie wplyw.Ja dozuje u siebie wit.D w ampulce aby miec sile zima.Danie prezentuje sie wysmienicie!
witaminkę D biorę cały rok, ale chyba nie działa w taką wietrzną porę!
tylko nie umiem jeść pałeczkami haha
Wygląda kusząco!
To jest przepis dla mnie! Uwielbiam takie wege dania i chętnie coś takiego przygotuję 🙂
Vege makaronu jeszcze nie próbowałam. Zresztą ja jestem słabo vege mimo to danie prezentuje się wybornie i smacznie.
Kocham takie wege makarony 😉
Takie warzywa mogę jeść codziennie: makaron naprzemiennie z ryżem 🙂
🙂
🙂
🙂
🙂
😉
Bardzo lubię takie dania 🙂