Ciasta

Hiszpańskie ciasto maślane

1 Min. czytania

 Jak ja uwielbiam takie proste wypieki. Jeżeli mam wybierać, między pieczeniem pół dnia, a szybkim wypiekiem, to zawsze wybiorę ten szybki deser. Najprostsze rozwiązania bywają najlepszym wyborem. Takim jest właśnie do ciasto! Wyjątkowe, bardzo maślane, bardzo proste i przepyszne. W sam raz do popołudniowej herbaty, bądź porannej kawy. Lekkie, miękkie, mocno maślane. Nie jest przesadnie słodkie, będzie świetnym dodatkiem do konfitury, ale i solo jest naprawdę cudowne. Obłędnie maślane i delikatne, dzięki dodatkowi śmietanki. Takie niepozorne, a jakie genialne. Jednak Hiszpanie wiedzą co dobre! Kiedy jem to ciasto, mam ochotę pakować walizki i odwiedzać moją kuzynkę Alicję, która od 8 lat mieszka w Walencji. Chętnie zamieniłabym obecną pogodę, na słoneczne hiszpańskie dni. Taki tygodniowy wyjazd byłby bajeczny. Jeżeli jeszcze miałabym codziennie dostęp do tego wypieku, byłabym w siódmym niebie. I tym oto akcentem ogłaszam, że dziś Walentynki. Idealny czas by uczcić uczucie do życia, świata i samego siebie. I upiec to ciasto. Można też oczywiście się nim podzielić! 

Składniki:

200 gramów masła

250 gramów śmietanki 30%

350 gramów mąki pszennej

4 jajka

80 gramów cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Szczypta soli

Na wierzch 2 łyżki cukru trzcinowego


Dodatkowo:

Masło i kasza manna do formy

Masło należy wyjąć z lodówki na co najmniej pół godziny przed przygotowaniem ciasta. 

Masło ubijam z cukrem na jasny krem-trwa to około 10 minut. Następnie dodaję jajka i dalej ubijam masę. Teraz czas na dodatek śmietanki, dalej miksuję. Odstawiam mikser, teraz należy mieszać ciasto szpatułką, bądź drewnianą łyżką, dodajemy mąkę, sól i proszek do pieczenia. Łączymy składniki. 

Piekarnik rozgrzewam do 185 stopni. Formę smaruję masłem, wysypuję kaszą manną. Wierzch posypuję cukrem trzcinowym. Placek piekę 45-50 minut, będzie z wierzchu mocno wypieczone. 

1487 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Błyskawiczne ciasto ze śliwkami

50 Min. gotowania
Dziś czas na śliwki! A dokładniej na błyskawicznie ciasto ze śliwkami. Ten tydzień był po prostu wstępem do jesieni. Co prawda mam…
Ciasta

Rustykalna tarta

30 minut Min. gotowania
Dziś mam dla Was coś niesamowitego. Na samo wspomnienie tego ciasta, cieszy mi się buzia. To po prostu najlepsza tarta pod słońcem….
Ciasta

Brownie z morelami i migdałami

30 minut Min. gotowania
Dziś będzie bardzo, ale to bardzo słodko. I mocno czekoladowo. Bo czego jak czego, ale brakowało mi czekoladowej osłody i pociechy. Wiecie,…

22 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.