Desery

Ciasto Puszek

1 Min. czytania

 Postanowiłam, że dziś będę Was kusić. A czym kusić będę? Tym oto wyjątkowym ciastem. Niezwykłym i cudownym. Czyli niesamowicie delikatnym i aksamitnym puszkiem. To ciasto rozpieszczalne! Takie leciutkie, puchate, tak delikatne. Wprost rozpływa się w ustach. Lekko cytrynowe, z pysznym kokosowym, mocno chrupiącym wierzchem. Ten deser wyjątkowo polecam Wam na nadchodzący weekend. Radzę zrobić go już dziś wieczorem, pracy przy cieście niewiele, ale jednak musi ono postać całą noc w lodówce. Po nocy ciasto zyskuje idealną konsystencję i niezwykły smak. Nieważne co planujecie na ten weekend, znajdźcie chwilę by się porozpieszczać. Może to być spacer, może domowe spa, może dawno odkładana lektura książki? Znajdźcie też miejsce na ciasto Puszek, które skradnie Wasze serce. Tak jak skradło moje serce. Już nie wspomnę o sercu i żołądku męża, który zjadł je w ekspresowym tempie. Ja na pewno nie zapomnę się w weekend porozpieszczać. Będzie spacer nad morzem, i niedzielne lenistwo. Będzie też miejsce na to przepyszne ciasto. 

Składniki:

1 kg twarogu sernikowego

350 ml śmietanki 30 %

2 galaretki cytrynowe

50 gramów cukru pudru

1 opakowanie biszkoptów ( u mnie Savoiardi)

3 łyżki wiórków kokosowych

1 pełna łyżka masła

2 łyżki cukru trzcinowego

Dno tortownicy wykładam biszkoptami. 

Galaretki zalewam w sumie 500 ml wrzątku, zostawiam do przestudzenia.

Śmietankę ubijam z cukrem na sztywno.

Do dużej miski przekładam twaróg, chwilę miksuję i dostaję galaretkę. Następnie dodaję śmietankę, i delikatnie mieszam szpatułką. 

Masę serową przelewam na biszkopty, najlepiej to robić na 2 razy, tak aby biszkopty nie wypłynęły na wierzch. Ja najpierw przelewam 1/3 masy, i wkładam na 10 minut do lodówki,  a następnie wylewam resztę. 

Ciasto przekładam do lodówki i chłodzę, najlepiej całą noc. 

Szykuję kokosową posypkę. Na patelni rozgrzewam masło z cukrem trzcinowym, dodaję wiórki i smażę, aż wiórki staną się brązowe i intensywnie pachnące. Chwilę studzę i posypuję nimi wierzch ciasta.

1477 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Desery

Ciastka francuskie z rabarbarem i kruszonką

25 Min. gotowania
Dziś zapraszam na sezonowy i przepyszny deser. Taki na szybko, nawet bardzo szybko. To deser dla każdego. Bo każdy z nas potrzebuje…
Bez kategoriiDesery

Pudding z tapioki i mango

20 Min. gotowania
Witajcie kochani. Kolejny ciężki tydzień za mną. Dużo gotuję, ale brakuje mi czasu by dzielić się z Wami na bieżąco przepisami. Kiedy…
Bez kategoriiDesery

Mrożony bowl proteinowy

1 Min. czytania
Witajcie w nowym, cieplutkim tygodniu. Po czasie dość deszczowym i chłodnym, znów mamy lato. Owszem, deszcz był potrzebny, i mój ogród był…

28 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.