Obiady

Wołowina po chińsku z brokułem

1 Min. czytania

 Dziś bardzo aromatyczne, a  jednocześnie tak proste danie! Wystarczy dosłownie kilka składników i pyszny obiad, jak z chińskiej knajpki gotowy. Wołowina, brokuły i ryż, i do tego przepyszny, intensywny w smaku sos. Coś wyjątkowo prostego, a jednocześnie niezwykle wręcz pysznego. Lekko słodko, ale jednocześnie pikantnie. Ten sos odmienia smak wołowiny, dodaje jej wyrazistości, ale również sprawia, że brokuły są zupełnie inne! Coś dla tych, którym znudziły się zwykłe brokuły i duszona wołowina. Polecam na weekend. A wracając do tego weekendu, będzie ciężko! Będzie ciężko, ale fajnie. Dziś czeka mnie sprint po sklepach, albo i maraton, w zależności od poziomu decyzyjności. Następnie urodziny koleżanki. A jutro dzień nad morzem, dużo spacerów i piknik na plaży. Czyli będzie tak jak lubię!

 




Składniki:

0,5 kg wołowiny zrazowej

1 brokuł

200 gramów ryżu Basmati

1 łyżka oleju

4 łyżki sosu sojowego

4 ząbki czosnku

5 cm korzenia imbiru

Słodka papryka-łyżeczka

Ostra papryczka- pół łyżeczki

1 łyżka miodu

1 łyżka mąki ziemniaczanej

Sól

Pieprz

Gotuję ryż.

Wołowinę kroję w paski, rozgrzewam olej, partiami smażę mięso na rumiano z obu stron po 2 -3 minuty. W międzyczasie myję brokuła., dzielę na różyczki, wrzucam na patelnię i podsmażam 3-4 minuty. 

Szykuję sos. 

Wyciskam czosnek, bardzo drobno siekam imbir, dodaję do miseczki. Dolewam sos sojowy, miód, obie papryki, sól, pieprz i mąkę ziemniaczaną. Do sosu dodaję 10 łyżek wody, mieszam, zalewam sosem mięso i brokuły. Duszę całość 10 minut. 

Ryż wysypuję do miseczek, na wierzchu układam wołowinę i brokuły z sosem. 

1478 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Gołąbki bez zawijania z piekarnika

50 minut Min. gotowania
Gołąbki to prawdziwa perełka naszej kuchni. Nie ma się co dziwić, że lubią je wszyscy. Albo prawie wszyscy. Te tradycyjne są jednak…
Obiady

Pesto z końcówek szparagów

15 Min. gotowania
Sezon szparagi jest zdecydowanie zbyt krótki. Ot, chwila i po nim. Ale mam pewien sposób na przedłużenie sobie tego sezonu-mrożenie. Otóż mrożone…
Obiady

Poznań. Bazylia i Oregano.

1 Min. czytania
Witajcie kochani, dziś zabieram Was na małą kulinarną wycieczkę. Będziemy w Poznaniu, na Starym Rynku. To tutaj znajduje się lokal, gdzie wiele…

21 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.