Obiady

Wymoczony schabowy

1 Min. czytania
Ostatnio w  moim mieście gościła Magda Gessler z rewolucją w pobliskiej restauracji. Przypomniało mi to o przepisie na schabowe moczone w mleku,proponowane przez słynną restauratorkę. Mówiąc szczerze nie spodziewałam się,że można odmienić schabowego, a już na pewno nie w ten sposób. Ale przyznaję, taki „wymoczony” schabowy jest wyjątkowy delikatny i kruchy. Cebula zaostrza nieco smak, dodając ciekawego aromatu. Całość warto zrobić rano, a po południu wystarczą 3 minuty  zabawy z panierką i usmażenie. Przepis jest bardzo prosty, danie nie wymaga za wiele pracy. Moim zdaniem idealnie nadaje się na typowy niedzielny, tradycyjny obiad. Od czasu do czasu można zjeść coś do najbardziej zdrowych produktów nie należy. Ale bez takich drobnych grzeszków życie nie miałoby tyle smaku.
Składniki:
5 kotletów schabowych bez kości
2 cebule-średnie
1,5 szklanki mleka
Sól
Świeżo mielony pieprz
2 jajka
4 łyżki bułki tartej
2 łyżki mąki razowej
2 łyżki oleju rzepakowego
Łyżka smalcu
Schab myję, delikatnie rozbijam. Obieram cebule, kroję je w cienkie plastry. Do miski wlewam mleko, dodaję cebulę, sól i pieprz, dokładam kotlety i odstawiam na minimum 2 godziny. 
Na osobne talerzyki wysypuję mąkę i bułkę tartą. Roztrzepuję jajka. Kotlety wyjmuję z mleka, panieruję w mące razowej, następnie w jajku, na końcu w bułce tartej. 
Rozgrzewam olej ze smalcem, smażę kotlety do zarumienienia , około 5 minut z jednej strony i 4 z drugiej.

1503 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Oliwa i ogień. Wrocław.

2 Min. czytania
Czas odkryć karty. Dziś zabieram Was na najlepszą pizzę w Polsce. Tak, nie mam co do tego żadnych wątpliwości! Może to źle,…
Obiady

Niedźwiadek pod Holicą.

1 Min. czytania
Czas na małą kulinarną podróż! Dziś zapraszam w Bieszczady, odwiedzimy Niedźwiadka pod Holicą. Czyli kultową knajpę, która znalazła kolejną lokalizację, dużo spokojniejszą…
Obiady

Indyk w Parmezanie

40 minut Min. gotowania
Dziś zapraszam na przepyszny obiad, będzie indyk w Parmezanie. I to nie smażony, a pieczony. Delikatny, soczysty, z niesamowicie chrupiącą i apetyczną…

49 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.