Ciasta

Mleczny sernik z brzoskwiniami

1 Min. czytania
Kiedy tak siedzę w domu i walczę z chorymi zatokami nachodzi mnie ochota na coś słodkiego. A, że mam nadmiar wolnego czasu postanowiłam zaszaleć i upiec sernik. Tym razem wykorzystałam przepis mojej ukochanej cioci Klary na mleczny sernik z brzoskwiniami. Bardzo kremowy, aksamitny, obłędnie delikatny. Po prostu rozpływa się w ustach. Brzoskwinie wspaniale tutaj pasują, ich delikatna słodycz idealnie podkreśla charakter tego ciasta. Przyznaję szczerze dla takiej rozkoszy dla podniebienia warto na chwilę mieć katar. Oczywiście nie można zapominać o terapeutycznych właściwościach tego deseru. Już jeden kawałek znakomicie osłabia wszelkie zaziębienia. A dwa kawałki działają na równi z antybiotykiem. Więc co, zakładamy fartuszki,mielimy twaróg i szykujemy idealny sernik na dobry nastrój.

Składniki:
1,2 kg twarogu (nie z wiaderka)
5 jajek
1/3 szklanki cukru
3/4 szklanki mleka
Puszka brzoskwiń
2 paczki budyniu śmietankowego
50 gramów masła
Szczypta soli
Do formy masło i kasza manna

Żółtka ucieram z cukrem na puch. Powoli dodaję miękkie masło i ucieram aż masa idealnie się połączy. Twaróg mielę trzy razy, partiami dodaję do masy żółtkowej, następnie dodaję proszek budyniowy rozpuszczony w mleku, mieszam całość.
Około 5 połówek brzoskwiń kroję w kostkę, dodaję do sernikowej masy. Ubijam białka ze szczyptą soli, delikatnie dodaję do masy serowej.
Tortownicę smaruję masłem i wysypuję kaszą manną. Sernik piekę przez 60 minut w 175 stopniach. Po upieczeniu studzę w wyłączonym piekarniku.

1513 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Babka piaskowa z kokosową kruszonką

45 minut Min. gotowania
I jak minął Wam majówkowy czas? Mam nadzieję, że naładowaliście swoje baterie słoneczne i jakoś łatwiej jest stawić czoło codzienności. Ja, chociaż…
Ciasta

Sernik baskijski z matchą

35 minut Min. gotowania
Wychodzę z założenia, że matchę się kocha, albo szczerze nienawidzi. Ja ją po prostu kocham i jako herbatę do picia, i jako…
Ciasta

Ciasto pomarańczowo-kokosowe

40 minut Min. gotowania
Chcę zaczarować tę styczniową aurę i zimowy czas. Stąd tak słodko na moim blogu. Ale kiedy dopada mnie styczniowy blues, to piekę…

47 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.