Ciasta

Mleczny sernik z brzoskwiniami

1 Min. czytania
Kiedy tak siedzę w domu i walczę z chorymi zatokami nachodzi mnie ochota na coś słodkiego. A, że mam nadmiar wolnego czasu postanowiłam zaszaleć i upiec sernik. Tym razem wykorzystałam przepis mojej ukochanej cioci Klary na mleczny sernik z brzoskwiniami. Bardzo kremowy, aksamitny, obłędnie delikatny. Po prostu rozpływa się w ustach. Brzoskwinie wspaniale tutaj pasują, ich delikatna słodycz idealnie podkreśla charakter tego ciasta. Przyznaję szczerze dla takiej rozkoszy dla podniebienia warto na chwilę mieć katar. Oczywiście nie można zapominać o terapeutycznych właściwościach tego deseru. Już jeden kawałek znakomicie osłabia wszelkie zaziębienia. A dwa kawałki działają na równi z antybiotykiem. Więc co, zakładamy fartuszki,mielimy twaróg i szykujemy idealny sernik na dobry nastrój.

Składniki:
1,2 kg twarogu (nie z wiaderka)
5 jajek
1/3 szklanki cukru
3/4 szklanki mleka
Puszka brzoskwiń
2 paczki budyniu śmietankowego
50 gramów masła
Szczypta soli
Do formy masło i kasza manna

Żółtka ucieram z cukrem na puch. Powoli dodaję miękkie masło i ucieram aż masa idealnie się połączy. Twaróg mielę trzy razy, partiami dodaję do masy żółtkowej, następnie dodaję proszek budyniowy rozpuszczony w mleku, mieszam całość.
Około 5 połówek brzoskwiń kroję w kostkę, dodaję do sernikowej masy. Ubijam białka ze szczyptą soli, delikatnie dodaję do masy serowej.
Tortownicę smaruję masłem i wysypuję kaszą manną. Sernik piekę przez 60 minut w 175 stopniach. Po upieczeniu studzę w wyłączonym piekarniku.

1486 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Rustykalna tarta

30 minut Min. gotowania
Dziś mam dla Was coś niesamowitego. Na samo wspomnienie tego ciasta, cieszy mi się buzia. To po prostu najlepsza tarta pod słońcem….
Ciasta

Brownie z morelami i migdałami

30 minut Min. gotowania
Dziś będzie bardzo, ale to bardzo słodko. I mocno czekoladowo. Bo czego jak czego, ale brakowało mi czekoladowej osłody i pociechy. Wiecie,…
Ciasta

Ciasto migdałowo-kokosowe z marakują

35 Min. gotowania
Witajcie kochani w kolejny długi weekend. Uwielbiam te majowy czas, kiedy wolne dni pozwalają na chwile zapomnienia o codzienności. Dziś witam się…

47 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.