Obiady

Zacisze. Najlepsze schabowe w Trójmieście

1 Min. czytania
Przyznaję, schabowy to jedno z moich ulubionych dań kuchni polskiej. Tradycyjny, dobrze wysmażony- na smalcu, tak, tak, na smalcu, a nie na żadnym zdrowym i egzotycznym tłuszczu, z odpowiednią ilością chrupiącej panierki. Znam parę miejsc, gdzie schabowy jest naprawdę dobry, ale jedno miejsce, jest nie dość, że blisko mnie, to jeszcze oferuje najlepsze schabowe w Trójmieście. Naprawdę!

Lokal ma status kultowego. Ma swój klimat i stałych gości. Panowie wpadają, popijają piwo i żywo komentują rzeczywistość. To co mnie tutaj zaskakuje, to z pewnością to, że przychodzą na obiad całe rodziny,a  z drugiej strony starsi panowie popiją złociste trunki i każdy czuje się tu dobrze. Z pewnością jest to miejsce specyficzne i nie dla każdego. Ale przyznam szczerze, warto się odważyć!
Na miejscu menu nie jest za bogate, ale to i dobrze. Codziennie danie dania, zupa i drugie, w niedzielę dodatkowo deser. Oczywiście są schabowe, do tego pierożki, które ponoć są najlepsze na świecie. Kilka zup ( są nawet opcje dla wegan). Babka ziemniaczana, mielone kotleciki, czy też naleśniki. Generalnie rządzi tradycyjna kuchnia.
W Zaciszu bywałam wiele razy. Próbowałam wielu rzeczy, ale zdecydowanie najbardziej smakował mi schabowy. Świeżo smażony i świeżo rozbity. O idealnych proporcjach mięsa w stosunku do panierki. Leciutko tylko doprawiony solą i pieprzem, z chrupiącą panierką. Do zestawu dostaniecie ziemniaki i zestaw surówek, domowych i pysznych. I faktycznie, schabowego jadłam tam wielokrotnie i naprawdę zawsze był idealny. Smaczne są pierogi, domowe, zupełnie jak u babci. A porcja jest naprawdę pokaźna! Co jeszcze polecam? Babka ziemniaczana wszystkim smakowała, i nawet ja skusiłam na mały kawałek. Pyszna jest „banalna” pierś po parysku. Delikatna i maślana. Generalnie jedzenie w Zaciszu jest domowe, tradycyjne, pełne smaku, jakbyście wpadli z wizytą do ukochanej babci czy cioci. Szczere, smaczne, do tego czekają spore porcje.
Do Zacisza zdecydowanie warto wpadać. I to nie tylko na schabowe, ale i po specyficzną, jedyną w swoim rodzaju atmosferę.

Bar Zacisze: Pruszcz Gdański, Powstańców Warszawy, 5

1437 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Klopsiki w sosie Marinara.

30 Min. gotowania
Czas na obiadowy konkret, dziś będą klopsiki w sosie Marinara. Pyszne połączenie małych klopsików, makaronu i bardzo intensywnego sosu pomidorowego. Prosty, a…
Obiady

Placki ziemniaczane po góralsku

20 Min. gotowania
Niestety, przeziębienie solidnie mnie rozłożyło. Przez dwa dni leżałam w łóżku, walcząc z ogromnym katarem i bólem zatok. Uwierzcie mi, szczytem moich…
Obiady

Gnocchi z cukinią

10 Min. gotowania
Powroty z urlopu są ciężkie, szczególnie kiedy od razu przygniata ilość pracy. Ale nie ma to jak pożywny obiad, to podstawa. Nie…

24 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.