Obiady

Zacisze. Najlepsze schabowe w Trójmieście

1 Min. czytania
Przyznaję, schabowy to jedno z moich ulubionych dań kuchni polskiej. Tradycyjny, dobrze wysmażony- na smalcu, tak, tak, na smalcu, a nie na żadnym zdrowym i egzotycznym tłuszczu, z odpowiednią ilością chrupiącej panierki. Znam parę miejsc, gdzie schabowy jest naprawdę dobry, ale jedno miejsce, jest nie dość, że blisko mnie, to jeszcze oferuje najlepsze schabowe w Trójmieście. Naprawdę!

Lokal ma status kultowego. Ma swój klimat i stałych gości. Panowie wpadają, popijają piwo i żywo komentują rzeczywistość. To co mnie tutaj zaskakuje, to z pewnością to, że przychodzą na obiad całe rodziny,a  z drugiej strony starsi panowie popiją złociste trunki i każdy czuje się tu dobrze. Z pewnością jest to miejsce specyficzne i nie dla każdego. Ale przyznam szczerze, warto się odważyć!
Na miejscu menu nie jest za bogate, ale to i dobrze. Codziennie danie dania, zupa i drugie, w niedzielę dodatkowo deser. Oczywiście są schabowe, do tego pierożki, które ponoć są najlepsze na świecie. Kilka zup ( są nawet opcje dla wegan). Babka ziemniaczana, mielone kotleciki, czy też naleśniki. Generalnie rządzi tradycyjna kuchnia.
W Zaciszu bywałam wiele razy. Próbowałam wielu rzeczy, ale zdecydowanie najbardziej smakował mi schabowy. Świeżo smażony i świeżo rozbity. O idealnych proporcjach mięsa w stosunku do panierki. Leciutko tylko doprawiony solą i pieprzem, z chrupiącą panierką. Do zestawu dostaniecie ziemniaki i zestaw surówek, domowych i pysznych. I faktycznie, schabowego jadłam tam wielokrotnie i naprawdę zawsze był idealny. Smaczne są pierogi, domowe, zupełnie jak u babci. A porcja jest naprawdę pokaźna! Co jeszcze polecam? Babka ziemniaczana wszystkim smakowała, i nawet ja skusiłam na mały kawałek. Pyszna jest „banalna” pierś po parysku. Delikatna i maślana. Generalnie jedzenie w Zaciszu jest domowe, tradycyjne, pełne smaku, jakbyście wpadli z wizytą do ukochanej babci czy cioci. Szczere, smaczne, do tego czekają spore porcje.
Do Zacisza zdecydowanie warto wpadać. I to nie tylko na schabowe, ale i po specyficzną, jedyną w swoim rodzaju atmosferę.

Bar Zacisze: Pruszcz Gdański, Powstańców Warszawy, 5

1477 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Pesto z końcówek szparagów

15 Min. gotowania
Sezon szparagi jest zdecydowanie zbyt krótki. Ot, chwila i po nim. Ale mam pewien sposób na przedłużenie sobie tego sezonu-mrożenie. Otóż mrożone…
Obiady

Poznań. Bazylia i Oregano.

2 Min. czytania
Witajcie kochani, dziś zabieram Was na małą kulinarną wycieczkę. Będziemy w Poznaniu, na Starym Rynku. To tutaj znajduje się lokal, gdzie wiele…
Obiady

Mielone z indyka z piekarnika

25 Min. gotowania
Witajcie po majówce. Jak minął Wam ten czas? Ja mam wrażenie, że wykorzystałam piękną pogodę maksymalnie. Bardzo dużo czasu spędziłam w moim…

24 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.