Obiady

Zapiekanka makaronowa z indykiem i pomidorami

1 Min. czytania

Dziś zapraszam na pyszne danie, zapiekankę z  indykiem i pomidorami. Pyszne , makaronowe danie, które wspaniale smakuje. I jest takie proste! Sycące, ale dość lekkie. Z chrupiącym wierzchem, mocno pomidorowe! Ostatnio co chwilę jem pomidory. A to dlatego, że mam w zapasie ogrom pomidorowych pyszności prosto z  Włoch. Ktoś się nie mógł opanować i teraz dumam codziennie co zrobić z pomidorowym dodatkiem. Była zupa pomidorowa na trzy dni. Była pomidorowa fasolka, były śniadaniowe grzanki z pomidorami, teraz przyszedł czas na tę pyszną zapiekankę. Szybko dzielę się przepisem i życzę smacznego!


Składniki:
250 gramów makaronu tagliatelle
250 gramów piersi z indyka
1 papryka
1 cebulka
3 ząbki czosnku
1 kulka Mozzarelli
200 ml passaty pomidorowej
Sól
Pieprz
Słodka papryka
2 łyżki oleju rzepakowego
Natka pietruszki

Gotuję makaron al dente, odcedzam. 

Mięso kroję w kostkę. Siekam drobno cebulę i czosnek, podsmażam przez 2 minuty na rozgrzanym oleju. Następnie dodaję mięso, doprawiam je solą, pieprzem i papryką. 
Paprykę kroję w paski, dorzucam do zrumienionego mięsa, smażę kilka minut. 
Makaron przekładam do naczynia żaroodpornego, łączę z passatą, na wierzchu układam mięso z papryką. Posypuję porwaną  w ręku mozzarellą. Zapiekankę piekę 20 minut w 190 stopniach,na talerzu dekoruję pietruszką.
1501 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Oliwa i ogień. Wrocław.

2 Min. czytania
Czas odkryć karty. Dziś zabieram Was na najlepszą pizzę w Polsce. Tak, nie mam co do tego żadnych wątpliwości! Może to źle,…
Obiady

Niedźwiadek pod Holicą.

1 Min. czytania
Czas na małą kulinarną podróż! Dziś zapraszam w Bieszczady, odwiedzimy Niedźwiadka pod Holicą. Czyli kultową knajpę, która znalazła kolejną lokalizację, dużo spokojniejszą…
Obiady

Indyk w Parmezanie

40 minut Min. gotowania
Dziś zapraszam na przepyszny obiad, będzie indyk w Parmezanie. I to nie smażony, a pieczony. Delikatny, soczysty, z niesamowicie chrupiącą i apetyczną…

36 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.