Ostatnio było fit ciasto mango, a teraz fit ciasto marchewkowe. Zdrowsze, a tak samo smaczne! Pysznie marchewkowe, rozkoszne pyszne. W sam raz na drugie śniadanie, albo pyszny deser. W taki kolejny, zimowy dzień, nie ma to jak zapach cynamonu, który unosi się w całym domu! Nie wiem jak u Was, ale u mnie napadało białego puchu przez całą noc i znów jest pięknie i zimowo. Uwielbiam taką aurę. Nawet jakoś tak milej mi się siedzi w pracy i pracuje, kiedy za oknem tańczy śnieg. Dzisiejszy dzień, jak każdy z ostatnich będzie męczący, wypełniony nauką i projektami. Znów będę walczyć z niedoczasem i zmęczeniem. Ale z pewnością znajdę 5 minut dla siebie. Ja, czekoladowo-marcepanowa herbata i kawałek tego ciasta. I będzie mi błogo!
Składniki:
2 duże jajka
100 ml oleju
200 ml maślanki
300 gramów mąki pszennej pełnoziarnistej
2 starte na drobnej tarce marchewki
100 gramów erytrytolu
1 duże jabłko
4 garści płatków migdałowych
Pół szklanki rodzynek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka cynamonu
Dodatkowo :
Olej rzepakowy i wiórki kokosowe do formy
3 kostki gorzkiej czekolady, drobno posiekane orzechy.
Jajka i maślankę wyjmuję z lodówki na pół godziny przed przygotowaniem ciasta. Rodzynki zalewam wrzątkiem, odstawiam na kilka minut, odcedzam. Jabłko kroję w drobną kostkę.
W dużej misce ucieram jajka z cynamonem i erytrytolem, na koniec dolewam olej i maślankę. Dodaję mąkę, startą marchewkę i proszek do pieczenia. Dokładnie mieszam. Gdy ciasto jest już wymieszane, dodaję rodzynki i migdały, a na końcu jabłka. Mieszam delikatnie.
Formę do pieczenia smaruję olejem, posypuję wiórkami, wylewam ciasto.. Piekarnik rozgrzewam do 185 stopni. Ciasto piekę 45-50 minut ,do suchego patyczka.
Gdy ciasto jest wystudzone ścieram na wierzch gorzką czekoladę , i posypuję orzechami.
Bardzo fajny przepis na ciasto 😀
Pozdrawiam!
;0
Bardzo fajne ciasto, z takich składników musi być pyszne i zdrowe 🙂
It is exactly what you need to do your task writing. Uncommon help for your interesting assignments , come and get what you need.
uuu wygląda ciekawie;)
🙂
🙂
Myślę, że po kawałku tego ciasta cukier nie poszybowałby strasznie dużo ponad normę. Jestem łasuchem, a muszę cukier i wiele innych produktów ograniczać:)
Bardzo apetycznie wygląda to ciasto 🙂
Nie jadłam jeszcze takiego ciasta. Musi być pyszne.
spróbuj koniecznie!
😉
tutaj nie ma białego cukru, ostatnio unikam cukru i staram się używać zdrowszej mąki, bo mam rodziców cukrzyków:)
Super, poproszę kawałeczek 🙂
Wygląda bardzo smacznie 🙂
Jak fit to bym bardziej mam ochotę :p
Super ciacho kochana 🙂
🙂
🙂
🙂
🙂
Szkoda, ze nie mam piekarnika, bo narobiłaś mi smaka na to ciasto:D
Ciasto marchewkowe uwielbiam 🙂 Ten przepis jest inny, niż ten który znam więc chętnie wypróbuję.
Takie caista lubię. Bardzo chętnie bym zjadła nie jeden kawałek…
🙂
😉
😉
Wpraszam się na kawałeczek ^^
Marchewkowe biorę w ciemno 🙂 Zwłaszcza, jeśli jest fit.
Uwielbiam ciasta! Twoje wygląda na naprawdę dobre.
Marchewkowe to jedno z moich ulubionych ciast 🙂 Sama piekłam raz, ale nie w wersji fit. Uwielbiam posmak cynamonu i tę wilgotność ciasta, miękkość. Zjadłabym 🙂
Mniam, aż bym zjadła.
Bardzo lubimy ciasto marchewkowe, choć ostatnio dla odmiany zrobiłam jabłkowo-imbirowe 🙂
Uwielbiam ciasta marchewkowe 🙂