Obiady

Zapiekanka makaronowa z łososiem i brokułem w serowym sosie

1 Min. czytania
Zapiekanki makaronowe to zawsze, albo prawie zawsze, pomysł na szybki i oryginalny obiad. Kilka minut poświęcamy na szykowanie składników, i to tyle. Resztę załatwia gotowanie i pieczenie. Minimum pracy, maksimum smaku i przyjemności. Czyli coś na zabiegany dzień. A taki miałam właśnie wczoraj. Praca, dużo pracy, po pracy bieganie w deszczu, poczta, zakupy, urząd. A potem domowe obowiązki. Obiad musiał być szybki i kojący. A kojąco działa na mnie zawsze porcja makaronu, tym razem w formie tej pysznej zapiekanki. Jeszcze trochę i kolejny weekend, marzy mi się całkowity odpoczynek. Chociaż w sobotę, bo niedziela znów zapowiada się poza domem….



Składniki:

200 gramów łososia wędzonego na zimno
300 gramów makaronu ( u mnie penne)
1 brokuł
200 ml mleka
50 gramów sera mozzarella
50 gramów sera Cheddar
Sól
Biały pieprz
Gałka muszkatołowa

Brokuła myję, dzielę na różyczki.
Gotuję makaron  razem z różyczkami brokuła, o 2 minuty krócej, niż jest to wskazane na opakowaniu.
Łososia rwę na kawałki. Odcedzam makaron z brokułami, dodaję łososia., przekładam do naczynia żaroodpornego.
Ser cheddar ścieram na tarce, mozzarellę rwę na kawałki. W garnuszku podgrzewam mleko z pieprzem i gałką muszkatołową, dodaję ser. mieszam aż sery się rozpuszczą, doprawiam solą. Sosem polewam zapiekankę. Danie piekę 25 minut w 190 stopniach.

1500 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Oliwa i ogień. Wrocław.

2 Min. czytania
Czas odkryć karty. Dziś zabieram Was na najlepszą pizzę w Polsce. Tak, nie mam co do tego żadnych wątpliwości! Może to źle,…
Obiady

Niedźwiadek pod Holicą.

1 Min. czytania
Czas na małą kulinarną podróż! Dziś zapraszam w Bieszczady, odwiedzimy Niedźwiadka pod Holicą. Czyli kultową knajpę, która znalazła kolejną lokalizację, dużo spokojniejszą…
Obiady

Indyk w Parmezanie

40 minut Min. gotowania
Dziś zapraszam na przepyszny obiad, będzie indyk w Parmezanie. I to nie smażony, a pieczony. Delikatny, soczysty, z niesamowicie chrupiącą i apetyczną…

42 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.