Gulasz to najlepsze chyba danie na jesień. Aromatyczne, wyraziste w smaku i bardzo rozgrzewające. Dziś proponuję prosty gulasz z łopatki. |W sam raz na te ostatnie chłodne dni. Nie wiem jak Wy, ale ja nie lubię spacerować do pracy, na początku października dodajmy, w zimowej kurtce. Jak ja wczoraj marzyłam o rękawiczkach! Zdecydowanie muszę je zakupić. Z moim gapiostwem, od razu ze trzy pary. No dobrze wróćmy do gulaszu. Na takie przedwcześnie listopadowe dni, taki gulasz, zdecydowanie poprawia humor, rozgrzewa i wspaniale syci. Ja wracam do pracy. I znów, niby wtorek, a jestem zmęczona tak, jakby był już piątek. Jesień…
Składniki:
75 dg mięsa na gulasz z udźca indyka
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 czerwona papryka
2 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki mąki pszennej
200 ml bulionu
Sól
Pieprz
Do podania: kuskus perłowy i ogórki
Mięso oprószam solą, pieprzem i mąką. Podsmażam na rozgrzanym oleju 7 minut, zdejmuję z patelni. Siekam drobno czosnek z cebulką, wrzucam na patelnię. Myję paprykę, kroję w drobną kostkę, dodaję do podsmażonych warzyw, smażę razem 5 minut. Z powrotem wkładam mięso, doprawiam, zalewam bulionem, duszę gulasz 40 minut na małym ogniu.
Gotowe danie podaję z kuskusem perłowym i ogórkami.
Moja rodzina lubi….. jeszcze do tego marchewka,pietruszka i kawałek selera 😉
swietne pomysły na obiady
jakoś mięsa z indyka nie lubuję…
😉
ja tam lubię 😉
😉
Udziec to, moim zdaniem, najsmaczniejsza część indyka. Bardzo często przyrządzam z niego różne potrawy, gulasz również.
Pozdrawiam:)
Pyszny obiadek kochana 🙂
Lubię udziec z indyka. Pychotka 💚💙💛
Mój mąż uwielbia wszelkiego rodzaju gulasze.
🙂
😉
oj tak, zdecydowanie najsmaczniejsza 🙂
😉
Aż zgłodniałam od samego patrzenia 🙂
Na taki delikatny gulasz mam wielką ochotę!
🙂
🙂
Pyszny obiadek 🙂
Fajny obiad dla mięsożercy 🙂
😉
🙂
Kuskus perłowy, brzmi magicznie👻👀
Wczoraj zrobiłam gulasz z piersi kurczaka i papryką
Ten Twój z indyka brzmi sensownie i smacznie
U mnie dzisiaj krokiety z kapustą kwaszoną i peczarkami
Uwielbiam tego typu gulasze 🙂
pysznie! 🙂
Gulasze z papryką są bardzo smacznie 🙂
Ten kuskus bardzo mi smakuje:)
😉
danie pyszne!!!
Musi smakować przepysznie!
ano kwestia gustu:)
Kuskus, muszę kiedyś spróbować
😉
🙂
Uwielbiam gulasz☺
🙂
Fajna opcja, aby się rozgrzać. Poza tym można zrobić więcej i mieć od razu na dwa dni 🙂
oj tak:)
Uwielbiam takie dania.
Pysznie, bardzo fajne danie na jesień 🙂
🙂
🙂
Często gotuję właśnie jesienią i zima gulasze … wszelakie 🙂
Pyszne danie, zdecydowanie moje smaki 🙂