Ryż na słodko. Jak ja to lubię. Zdecydowanie kojarzy mi się z dzieciństwem. Albo ja to sobie wymyślam, by w chwilach smutku i zniechęcenia, pocieszać się tym właśnie daniem? W każdym razie ryż o waniliowym smaku, ma moc terapeutyczną. Szczególnie po trudnym i męczącym dniu. Wtedy działa najlepiej. U mnie idealnie sprawdza się w porze późnego obiadu, tak już porze wczesnej kolacji. Nie wiem czemu, ale taki ryż ma na mnie usypiająco-kojące działanie. Jak ciepły koc w ponury wieczór… Zapach wanilii to zdecydowanie mój zapach dzieciństwa. Chyba w ogóle zapach domu. Słodki, ciepły i taki pocieszny. Pamiętam, że zawsze kiedy wracałam do domu ze szkoły i marudziłam, że spotkało mnie jakieś przyjacielskie nieporozumienie, mama szykowała mi ulubiony deser. Budyń, kaszę mannę, albo ryż na mleku. Oczywiście o cudownym zapachu wanilii. Ale wróćmy do przepisu. Cudowny, delikatny, bardzo kremowy ryż. I ta apetyczna skorupka na wierzchu. I dużo rodzynek. I jeszcze więcej aromatu wanilii! Ten ryż skusi każdego.
200 gramów ryżu jaśminowego
300 ml mleka
2 małe jajka
1 laska wanilii
3 garście rodzynek
1 łyżka cukru
Szczypta soli
Gotuję ryż w lekko osolonej wodzie. Odstawiam na 10 minut.
W drugim garnuszku podgrzewam mleko razem z laską wanilii, nie może się zagotować. Odstawiam do pełnego wystudzenia.
Ubijam jajka z cukrem, dodaję do mleka, dokładnie łączę. Ryż łączę z przepłukanymi rodzynkami, zalewam mleczną masą. Pudding piekę 30-35 minut w 185 stopniach.
Muszę koniecznie wypróbować 🙂
Czemu by nie spróbować? 🙂
🙂
Już mam ślinotok! Mega 🙂
polecam:)
🙂
To nie jest moje dzieciństwo – prędzej koszmar pewnego miejsca 😛
Pyszności 🙂
🙂
ja nie chodziłam do przedszkola to nie mam koszmarów :0
Uwielbiam! Od zawsze.
Twój pudding zjadłabym w całości!
🙂
Jadłabym 😀
http://whothatgirl.blogspot.com
😉
Oj pojadłabym sobie, pojadła.
🙂
Oj, muszę spróbować… może na mnie też tak podziała;)
;0
Wygląda apetycznie 😀 Chętnie bym spróbowała 😀
Zapraszam także do siebie na nowy post – KLIK
;0
Na pewno taki ryż jest pyszny, ale niestety danie zawiera mleko i jajka, a mnie z takimi składnikami niestety nie po drodze.
Pozdrawiam,
http://tamczytam.blogspot.com
Ooo, muszę sobie zapisać przepis, bo przez Ciebie teraz będę miała ochotę na takie słodycze! 😀 zazwyczaj kupowałam sobie te gotowe ryże typu Riso, Belrisso, no ale wiadomo, że najlepiej zrobić sobie samemu 😉 https://rzuconakostka.blogspot.com/
Pycha,dawno nie jadłam ☺
Super!!!
Pyszności :o. Chętnie wypróbuję!
😉
🙂
🙂
🙂
Ja też nie chodziłam do przedszkola 😀
Z chęcią wypróbuję ten przepis! 🙂
Też uwielbiam wanilię. W jedzeniu. I cappuccino waniliowe. I wanilię w kosmetykach.
🙂
🙂
Zawsze mnie zadziwia, że z takich prostych składników wychodzi coś tak genialnego w smaku 🙂
Wygląda pysznie
Zapisuję do wypróbowania 🙂
Mam ochotę na coś na ostro także chyba nie to 😀
Świetny pomysł na ciepłe danie z ryżem na słodko 🙂
Właściwie trudno mi sobie przypomnieć kiedy ostatni raz jadłam ryż na słodko. super pomysł, to może być naprawdę smaczne! 🙂
oj tak, smaki dzieciństwa – zjadłoby się 🙂
🙂
🙂
🙂
😉
;0
;0
pyszności
Wspaniała propozycja na zdrowy posiłek , mniamm.
;0