Obiady

Żeberka we włoskim sosie pomidorowym

2 Min. czytania

 Dziś będzie bardzo oryginalne danie. Kiedy je robiłam mój mąż mówił- ale słuchaj, żeberka, sos pomidorowy i makaron? Czy to będzie jadalne? To taki typ, który dotychczas jadł tylko żeberka pieczone, najlepiej na bardzo chrupiąco. Ja też z reguły jadam te pieczone, ale duszone również bardzo lubię! Ten sos, i dla mnie okazał się nowością. Bo i żeberka, i makaron i sos, jak do spaghetti! Sama miałam obawy czy czy smak mnie zadowoli. Ale wiecie co? Wyszło dużo lepiej niż mogłabym pomyśleć! Żeberka były nadzwyczaj miękkie i delikatne, same odchodziły od kości. Sos był zaś cudowny, pełen smaku i aromatów. Byłam tym faktem, tym smakiem bardzo, ale to bardzo pozytywnie zaskoczona. Kiedy myślałam, że o klasycznym sosie bolońskim  wiem już wszystko, okazało się wystarczy zamienić mielone, na inne mięso, i wchodzimy na zupełnie inny, wyższy poziom kulinarnych doznań. Uwielbiam ten sos i będzie u mnie naprawdę częstym gościem!

Składniki:
0,75 dg żeberek ( muszą być mocno mięsne)
Puszka pomidorów
1 marchewka
1 duża cebula
3-4 łodygi selera naciowego
2 ząbki czosnku
Lampka czerwonego wina, dobrej jakości
Pół papryczki chilli
Słodka papryka-łyżeczka
Sól
Pieprz
2 łyżki oleju
Łyżeczka suszonego oregano
Pół łyżeczki cukru
Parmezan do posypania
Makaron spaghetti

Rozgrzewam olej. Żeberka kroję na kawałki- jedna lub 2 kostki. Solidnie posypuję je solą, pieprzem i słodką papryką, obsmażam na oleju, po 2  minuty. z każdej strony na silnym ogniu. Przekładam żeberka do osobnego garnka. 

Siekam drobno czosnek z cebulką, na tej samej patelni rozgrzewam drugą łyżkę oleju, podsmażam czosnek z cebulką 3 minuty, dodaję do żeberek. Teraz czas na marchewkę, trę ją na tarce, a seler kroję w półkrążki. Całość przesmażam 3-4 minuty, dodaję do garnka. Zalewam składniki pomidorami, wraz z zalewą, dodaję przyprawy, i papryczkę chilli.  Gotuję danie 30 minut na malutkim ogniu, następnie dodaję wino oraz cukier, gotuję 45-50 minut. 
W międzyczasie wyjmuję żeberka, oddzielam mięso od kości- odchodzi bez problemów, znów przekładam do garnka. Chwilę gotuję razem, tyle czasu ile będzie gotował się makaron spaghetti. 
Makaron przekładam do miseczek, na nim kładę sos, wierzch posypuję Parmezanem. 

1477 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Pesto z końcówek szparagów

15 Min. gotowania
Sezon szparagi jest zdecydowanie zbyt krótki. Ot, chwila i po nim. Ale mam pewien sposób na przedłużenie sobie tego sezonu-mrożenie. Otóż mrożone…
Obiady

Poznań. Bazylia i Oregano.

2 Min. czytania
Witajcie kochani, dziś zabieram Was na małą kulinarną wycieczkę. Będziemy w Poznaniu, na Starym Rynku. To tutaj znajduje się lokal, gdzie wiele…
Obiady

Mielone z indyka z piekarnika

25 Min. gotowania
Witajcie po majówce. Jak minął Wam ten czas? Ja mam wrażenie, że wykorzystałam piękną pogodę maksymalnie. Bardzo dużo czasu spędziłam w moim…

21 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.