Desery

Drożdżówka z mandarynką

2 Min. czytania

 No dobra, jestem maniaczką ciasta drożdżowego. Moim zdaniem to nie jest wcale trudne ciasto! A jakie pyszne. Wiem, że wiele osób sądzi, że drożdżówka to taka wyższa szkoła jazdy, ale naprawdę wystarczy kilka składników, odrobinka czasu i pyszny placek gotowy. No dobra, już wiemy, że kocham drożdżowe, ale skąd pomysł na dodatek mandarynki? Tradycyjne drożdżowe placki powinny być ze śliwkami, jabłkami, latem z truskawkami. A ja wyskakuję z egzotyczną mandarynką! Ale, ale! Pod domem mojej siostry jest piekarnia, gdzie można kupić pyszne, jeszcze gorące drożdżówki. I powiem Wam, że ich drożdżówka z mandarynkami skradła moje serce. Kiedy więc mąż się do mnie uśmiechnął i spytał czy zrobię drożdżówkę, powiedziałam radośnie – tak! Ale została kwestia owoców, w domu były jedynie winogrona i właśnie mandarynki. Bez wahania sięgnęłam po mandarynki. Mąż popatrzył na mój wybór niechętnie, chciał gnać po śliwki, ale uspokoiłam go- będzie pysznie. I tak było. Mandarynki to wspaniały pomysł na odświeżenie klasycznego placka, poza tym zimą i jesienią są tak łatwo dostępne, że aż żal z ich nie skorzystać. Wypróbujcie ten smak, podkręćcie smak drożdżowego ciasta, tymi słonecznymi owocami i poczujcie letnie orzeźwienie! 

P.S.Sprawdzone, ten placek genialnie leczy katar i ból gardła. Zdecydowanie wspomaga proces leczniczy. 

Składniki:

3 duże wiejskie jajka

100 gramów masła

200 ml mleka

5 dg suszonych drożdży

1 paczka cukru z prawdziwą wanilią

50 gramów erytrytolu ( albo cukru)

400 gramów  gramów mąki pszennej

Szczypta soli

4 średnie mandarynki


Kruszonka :

30 dg masła

50 dg mąki pszennej

2 paczki cukru z prawdziwą wanilią


Dodatkowo:

masło i kasza manna do formy

W garnuszku topię masło, dolewam zimne mleko, odstawiam na 5 minut. 

Do mlecznego płynu dodaję cukier i erytrytol ( cukier),  mieszam. Teraz czas na mąkę i suszone drożdże, na koniec dosypuję sól i wbijam jajka. Dokładnie zagniatam ciasto ( ręcznie lub mikserem). Gdy ciasto jest gładkie i jednolite, oprószam odrobiną mąki, przykrywam ściereczką i odstawiam na godzinę, powinno podwoić objętość. 

W międzyczasie z podanych składników zagniatam dość grubą kruszonkę. Mandarynki parzę wrzątkiem, obieram ze skórek, dzielę na cząstki. 

Formę do pieczenia smaruję masłem i posypuję kaszą manną, wykładam ciasto drożdżowe. Na cieście układam cząstki mandarynek, posypuję kruszonką. Odstawiam ciasto na 15 minut. Rozgrzewam piekarnik do 185 stopni, placek piekę 40- 45 minut. 

Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem, albo polukrować. 

1487 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Desery

Ciastka francuskie z rabarbarem i kruszonką

25 Min. gotowania
Dziś zapraszam na sezonowy i przepyszny deser. Taki na szybko, nawet bardzo szybko. To deser dla każdego. Bo każdy z nas potrzebuje…
Bez kategoriiDesery

Pudding z tapioki i mango

20 Min. gotowania
Witajcie kochani. Kolejny ciężki tydzień za mną. Dużo gotuję, ale brakuje mi czasu by dzielić się z Wami na bieżąco przepisami. Kiedy…
Bez kategoriiDesery

Mrożony bowl proteinowy

1 Min. czytania
Witajcie w nowym, cieplutkim tygodniu. Po czasie dość deszczowym i chłodnym, znów mamy lato. Owszem, deszcz był potrzebny, i mój ogród był…

28 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.