Desery

Drożdżówka z mandarynką

2 Min. czytania

 No dobra, jestem maniaczką ciasta drożdżowego. Moim zdaniem to nie jest wcale trudne ciasto! A jakie pyszne. Wiem, że wiele osób sądzi, że drożdżówka to taka wyższa szkoła jazdy, ale naprawdę wystarczy kilka składników, odrobinka czasu i pyszny placek gotowy. No dobra, już wiemy, że kocham drożdżowe, ale skąd pomysł na dodatek mandarynki? Tradycyjne drożdżowe placki powinny być ze śliwkami, jabłkami, latem z truskawkami. A ja wyskakuję z egzotyczną mandarynką! Ale, ale! Pod domem mojej siostry jest piekarnia, gdzie można kupić pyszne, jeszcze gorące drożdżówki. I powiem Wam, że ich drożdżówka z mandarynkami skradła moje serce. Kiedy więc mąż się do mnie uśmiechnął i spytał czy zrobię drożdżówkę, powiedziałam radośnie – tak! Ale została kwestia owoców, w domu były jedynie winogrona i właśnie mandarynki. Bez wahania sięgnęłam po mandarynki. Mąż popatrzył na mój wybór niechętnie, chciał gnać po śliwki, ale uspokoiłam go- będzie pysznie. I tak było. Mandarynki to wspaniały pomysł na odświeżenie klasycznego placka, poza tym zimą i jesienią są tak łatwo dostępne, że aż żal z ich nie skorzystać. Wypróbujcie ten smak, podkręćcie smak drożdżowego ciasta, tymi słonecznymi owocami i poczujcie letnie orzeźwienie! 

P.S.Sprawdzone, ten placek genialnie leczy katar i ból gardła. Zdecydowanie wspomaga proces leczniczy. 

Składniki:

3 duże wiejskie jajka

100 gramów masła

200 ml mleka

5 dg suszonych drożdży

1 paczka cukru z prawdziwą wanilią

50 gramów erytrytolu ( albo cukru)

400 gramów  gramów mąki pszennej

Szczypta soli

4 średnie mandarynki


Kruszonka :

30 dg masła

50 dg mąki pszennej

2 paczki cukru z prawdziwą wanilią


Dodatkowo:

masło i kasza manna do formy

W garnuszku topię masło, dolewam zimne mleko, odstawiam na 5 minut. 

Do mlecznego płynu dodaję cukier i erytrytol ( cukier),  mieszam. Teraz czas na mąkę i suszone drożdże, na koniec dosypuję sól i wbijam jajka. Dokładnie zagniatam ciasto ( ręcznie lub mikserem). Gdy ciasto jest gładkie i jednolite, oprószam odrobiną mąki, przykrywam ściereczką i odstawiam na godzinę, powinno podwoić objętość. 

W międzyczasie z podanych składników zagniatam dość grubą kruszonkę. Mandarynki parzę wrzątkiem, obieram ze skórek, dzielę na cząstki. 

Formę do pieczenia smaruję masłem i posypuję kaszą manną, wykładam ciasto drożdżowe. Na cieście układam cząstki mandarynek, posypuję kruszonką. Odstawiam ciasto na 15 minut. Rozgrzewam piekarnik do 185 stopni, placek piekę 40- 45 minut. 

Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem, albo polukrować. 

1501 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Desery

Ciasteczka z matchą i czekoladą

12 minut Min. gotowania
W Nowy Rok wchodzimy na słodko. Chcę zaczarować ten rok, musi być lepszy niż poprzedni i przynosić mi więcej słodyczy. Te ciasteczka…
Desery

Muffinki z karmelizowanym bananem

30 minut Min. gotowania
Jesień ma to do siebie, że wymaga osłodzenia sobie tego czasu. Za każdym razem kiedy temperatura spada, albo pojawia się deszcz, w…
Desery

Ciastka francuskie z rabarbarem i kruszonką

25 Min. gotowania
Dziś zapraszam na sezonowy i przepyszny deser. Taki na szybko, nawet bardzo szybko. To deser dla każdego. Bo każdy z nas potrzebuje…

28 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.