Ciasta

Ciasto pistacjowo-cytrynowe

1 Min. czytania

 Hurra, idzie weekend. Nie to, żebym się jakoś wybitnie przepracowała w tym tygodniu, ale bądźmy szczerzy, chorowanie męczy. Szczególnie jeśli dopada cię paskudne zapalenie oskrzeli. A tabletki antybiotyku są nie tylko wielkie, ale i obrzydliwe. Już sam zapach odrzuca, a co dopiero ich smak! To był bardzo ciężki tydzień. Ale już weekend. Mąż w domu, mam nadzieję,że ogarnie koty i domowe porządki, a ja zajmę się błogim relaksem. No dobrze relaks, relaksem,  ale jak weekend, to i ciacho. Tym razem proponuję Wam coś cudownego. Połączenie pistacji i cytryn, dwa zupełnie różne smaki, które razem tworzą wprost genialny miks. Bardzo włoskie, atrakcyjne smaki, przywołują na myśl wakacje, słońce i zieleń dookoła. Tak, to ciasto nie zawiera jajek. Nie bójcie się tego, wychodzi po prostu idealnie. To co najważniejsze, nawet na 3 dzień jest mięciutkie i wilgotne. Niezbyt słodkie, niezwykle pachnące. To coś dla fanów dużej ilości cytryny w wypiekach. Pistacje zaś to ekstra dodatek. Radzę nie mielić ich na mąkę, fajnie jak w cieście można trafić na większe kawałki orzechów. To co? Pieczemy?


Składniki:

120 gramów zmielonych pistacji

1 cytryna

Szklanka mleka

80 ml oleju rzepakowego

Szklanka mąki pszennej

100 gramów erytrytolu

1 łyżeczka mielonego imbiru

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka proszku do pieczenia


Dodatkowo:

8 łyżek soku z cytryny

5 łyżek cukru


Dodatkowo:

Masło i bułka tarta do formy

Piekarnik rozgrzewam do 185 stopni.

Z cytryny ścieram skórkę, i wyciskam sok. 

Wszystkie mokre składniki- mleko, olej, sok z cytryny i skórkę, lekko mieszam. Przesiewam do nich mąkę z przyprawami, erytrytol, proszek do pieczenia, oraz pistacje. Mieszam, ale niezbyt dokładnie. Nie miksować. 

Keksówkę smaruję masłem, i wysypuję bułką tartą. Wylewam ciasto, piekę je 45-50 minut-do suchego patyczka. 

Jeszcze ciepłe ciasto nasączam 4 łyżkami soku z cytryny. Z pozostałego soku i cukru pudru, robię lukier, którym polewam ciasto. 

1486 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Rustykalna tarta

30 minut Min. gotowania
Dziś mam dla Was coś niesamowitego. Na samo wspomnienie tego ciasta, cieszy mi się buzia. To po prostu najlepsza tarta pod słońcem….
Ciasta

Brownie z morelami i migdałami

30 minut Min. gotowania
Dziś będzie bardzo, ale to bardzo słodko. I mocno czekoladowo. Bo czego jak czego, ale brakowało mi czekoladowej osłody i pociechy. Wiecie,…
Ciasta

Ciasto migdałowo-kokosowe z marakują

35 Min. gotowania
Witajcie kochani w kolejny długi weekend. Uwielbiam te majowy czas, kiedy wolne dni pozwalają na chwile zapomnienia o codzienności. Dziś witam się…

26 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.