Ciasta

Ciasto pistacjowo-cytrynowe

1 Min. czytania

 Hurra, idzie weekend. Nie to, żebym się jakoś wybitnie przepracowała w tym tygodniu, ale bądźmy szczerzy, chorowanie męczy. Szczególnie jeśli dopada cię paskudne zapalenie oskrzeli. A tabletki antybiotyku są nie tylko wielkie, ale i obrzydliwe. Już sam zapach odrzuca, a co dopiero ich smak! To był bardzo ciężki tydzień. Ale już weekend. Mąż w domu, mam nadzieję,że ogarnie koty i domowe porządki, a ja zajmę się błogim relaksem. No dobrze relaks, relaksem,  ale jak weekend, to i ciacho. Tym razem proponuję Wam coś cudownego. Połączenie pistacji i cytryn, dwa zupełnie różne smaki, które razem tworzą wprost genialny miks. Bardzo włoskie, atrakcyjne smaki, przywołują na myśl wakacje, słońce i zieleń dookoła. Tak, to ciasto nie zawiera jajek. Nie bójcie się tego, wychodzi po prostu idealnie. To co najważniejsze, nawet na 3 dzień jest mięciutkie i wilgotne. Niezbyt słodkie, niezwykle pachnące. To coś dla fanów dużej ilości cytryny w wypiekach. Pistacje zaś to ekstra dodatek. Radzę nie mielić ich na mąkę, fajnie jak w cieście można trafić na większe kawałki orzechów. To co? Pieczemy?


Składniki:

120 gramów zmielonych pistacji

1 cytryna

Szklanka mleka

80 ml oleju rzepakowego

Szklanka mąki pszennej

100 gramów erytrytolu

1 łyżeczka mielonego imbiru

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka proszku do pieczenia


Dodatkowo:

8 łyżek soku z cytryny

5 łyżek cukru


Dodatkowo:

Masło i bułka tarta do formy

Piekarnik rozgrzewam do 185 stopni.

Z cytryny ścieram skórkę, i wyciskam sok. 

Wszystkie mokre składniki- mleko, olej, sok z cytryny i skórkę, lekko mieszam. Przesiewam do nich mąkę z przyprawami, erytrytol, proszek do pieczenia, oraz pistacje. Mieszam, ale niezbyt dokładnie. Nie miksować. 

Keksówkę smaruję masłem, i wysypuję bułką tartą. Wylewam ciasto, piekę je 45-50 minut-do suchego patyczka. 

Jeszcze ciepłe ciasto nasączam 4 łyżkami soku z cytryny. Z pozostałego soku i cukru pudru, robię lukier, którym polewam ciasto. 

1436 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Jesienne ciasto z karmelizowaną gruszką.

65 Min. gotowania
Witajcie kochani po weekendzie. Jak Wasze nastroje i samopoczucie? Mam nadzieję, że spędziliście ten czas jak należy, czyli dużo wypoczywając. Mi udało…
Ciasta

Tureckie ciasto daktylowe

60 Min. gotowania
Nowy tydzień. Przyznaję, to był trudny weekend. Działo się wiele, i niekoniecznie wszystko, było po mojej myśli. Ale, ale. Kiedy jest mi…
Ciasta

Ciasto krówkowe

45 Min. gotowania
Przy sobocie zapraszam Was na pyszne ciasto. To ciasto krówkowe! Jedne z najprostszych, bazujących na tylko kilku składnikach. Wystarczą krówki, masło i…

26 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.