Obiady

Sałatka brokułowa z kurczakiem

1 Min. czytania

Witam w nowym tygodniu. W weekend moja choroba nieco mnie zmęczyła, w zasadzie większość soboty i pół niedzieli, to był nijaki czas. Ale w niedzielny wieczór postanowiłam zrobić pyszną sałatkę, którą zastąpiłam w zasadzie obiad. To co zostało, zabrał mąż do pracy. Taka sałatka jest bardzo sycąca, a jednocześnie przepyszna i bardzo wartościowa. Zdrowe brokuły, które ugotowane al dente zachowują idealny smak i wartości odżywcze. Soczysty i delikatny, a jednocześnie bardzo aromatyczny kurczak. Do tego dużo intensywnej fety i pysznie chrupiący słonecznik. A wiadomo, czosnek to już w ogóle, samo zdrowie! Sałatka jest błyskawiczna, do dobra, może nie w 5 minut, ale pracy przy niej naprawdę niewiele. A gwarantuję Wam, że smak zaskakuje. Jest to bowiem pyszna sałatka, po której nie widać, że jest ekspresowa i robiona nieco od niechcenia. Bo taka szybka, bo z minimalnej ilości składników. I ważna informacja, nawet ci co nie przepadają za brokułami, chętnie sięgają po dokładkę. Śmiało zróbcie ją jako pyszny lunch w pracy. Jako lekki obiad, albo smaczną kolację. 

Składniki:

1 brokuł

1 pierś z kurczaka ( około 50 dg)

1 opakowanie sera Feta

4 garście pestek słonecznika 

3 łyżki przyprawy curry

1 łyżka oleju


Sos czosnkowy:

2 łyżki majonezu

2 łyżki jogurtu

3 ząbki czosnku

Sól

Świeżo mielony pieprz

Brokuł myję, dzielę na różyczki, gotuję wodę i wkładam na wrzątek. Warzywo gotuję 5 minut, następnie przelewam zimną wodą.

Mięso kroję w średnią kostkę, dokładnie posypuję przyprawą, odstawiam na kwadrans. Rozgrzewam olej, podsmażam mięso po 4 minuty z każdej strony, powinno być rumiane, ale soczyste. Odstawiam do przestudzenia. 

W międzyczasie kroję fetę w kostkę. I na suchej patelni podprażam pestki słonecznika, około 3-4 minuty, aż zaczną przyjemnie pachnieć. 

Szykuję sos. Wyciskam czosnek przy pomocy praski do naczynia, dodaję majonez i jogurt. Doprawiam solą i dużą porcją pieprzu. Dokładnie mieszam. 

Do dużej miski przekładam wszystkie składniki sałatki, polewam je sosem i dokładnie mieszam. Przed podaniem chłodzę minimum godzinę. 

1464 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Pilaw uzbecki

55 Min. gotowania
Dziś zapraszam na obiad. Będę Was kusić pilawem, czyli daniem idealnym na te ostatnio chłodne dni. Pilaw uzbecki to danie obiadowe, które…
Obiady

Kluseczki jak pierożki

5 Min. gotowania
Uwielbiam domowe pierogi. To danie mojego dzieciństwa, które zawsze kojarzy mi się z ciepłem babcinego domu. Uwielbiam ich delikatne ciasto, aromatyczny farsz…
Obiady

Kuksus z warzywami. Lekki obiad.

10 Min. gotowania
Dziś głównym tematem będzie kasza kuskus. Chyba moja ulubiona kasza! Lubię ją w wielu wersjach, a dziś pojawi się jako danie obiadowe….

19 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.