Obiady

Sałatka brokułowa z kurczakiem

1 Min. czytania

Witam w nowym tygodniu. W weekend moja choroba nieco mnie zmęczyła, w zasadzie większość soboty i pół niedzieli, to był nijaki czas. Ale w niedzielny wieczór postanowiłam zrobić pyszną sałatkę, którą zastąpiłam w zasadzie obiad. To co zostało, zabrał mąż do pracy. Taka sałatka jest bardzo sycąca, a jednocześnie przepyszna i bardzo wartościowa. Zdrowe brokuły, które ugotowane al dente zachowują idealny smak i wartości odżywcze. Soczysty i delikatny, a jednocześnie bardzo aromatyczny kurczak. Do tego dużo intensywnej fety i pysznie chrupiący słonecznik. A wiadomo, czosnek to już w ogóle, samo zdrowie! Sałatka jest błyskawiczna, do dobra, może nie w 5 minut, ale pracy przy niej naprawdę niewiele. A gwarantuję Wam, że smak zaskakuje. Jest to bowiem pyszna sałatka, po której nie widać, że jest ekspresowa i robiona nieco od niechcenia. Bo taka szybka, bo z minimalnej ilości składników. I ważna informacja, nawet ci co nie przepadają za brokułami, chętnie sięgają po dokładkę. Śmiało zróbcie ją jako pyszny lunch w pracy. Jako lekki obiad, albo smaczną kolację. 

Składniki:

1 brokuł

1 pierś z kurczaka ( około 50 dg)

1 opakowanie sera Feta

4 garście pestek słonecznika 

3 łyżki przyprawy curry

1 łyżka oleju


Sos czosnkowy:

2 łyżki majonezu

2 łyżki jogurtu

3 ząbki czosnku

Sól

Świeżo mielony pieprz

Brokuł myję, dzielę na różyczki, gotuję wodę i wkładam na wrzątek. Warzywo gotuję 5 minut, następnie przelewam zimną wodą.

Mięso kroję w średnią kostkę, dokładnie posypuję przyprawą, odstawiam na kwadrans. Rozgrzewam olej, podsmażam mięso po 4 minuty z każdej strony, powinno być rumiane, ale soczyste. Odstawiam do przestudzenia. 

W międzyczasie kroję fetę w kostkę. I na suchej patelni podprażam pestki słonecznika, około 3-4 minuty, aż zaczną przyjemnie pachnieć. 

Szykuję sos. Wyciskam czosnek przy pomocy praski do naczynia, dodaję majonez i jogurt. Doprawiam solą i dużą porcją pieprzu. Dokładnie mieszam. 

Do dużej miski przekładam wszystkie składniki sałatki, polewam je sosem i dokładnie mieszam. Przed podaniem chłodzę minimum godzinę. 

1503 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Oliwa i ogień. Wrocław.

2 Min. czytania
Czas odkryć karty. Dziś zabieram Was na najlepszą pizzę w Polsce. Tak, nie mam co do tego żadnych wątpliwości! Może to źle,…
Obiady

Niedźwiadek pod Holicą.

1 Min. czytania
Czas na małą kulinarną podróż! Dziś zapraszam w Bieszczady, odwiedzimy Niedźwiadka pod Holicą. Czyli kultową knajpę, która znalazła kolejną lokalizację, dużo spokojniejszą…
Obiady

Indyk w Parmezanie

40 minut Min. gotowania
Dziś zapraszam na przepyszny obiad, będzie indyk w Parmezanie. I to nie smażony, a pieczony. Delikatny, soczysty, z niesamowicie chrupiącą i apetyczną…

19 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.