Obiady

Zupa jarzynowa z makaronem

1 Min. czytania
Nie jestem pewnie największą fanką zup na świecie, ale coś mnie naszło, jakiś impuls. Zachciało mi się zupy na obiad. Ale takiej sycącej, takiej, która wystarczy za cały obiad. Zrobiłam więc zupę jarzynową z dużą ilością makaronu. Smacznie, rozgrzewająco i zdrowo. W sam raz na jesień! Na długie popołudnia, kiedy to wraca się z pracy i marzy o porcji zupy. Ta zupa jest pyszna, zdrowa, dość szybka  w przygotowaniu, do tego jest gęsta i bardzo pożywna. Jedna solidna miseczka wystarcza za cały obiad. Gęsta, kremowa,  mocno jarzynowa, nic tylko zajadać! Sprawdzi się również podczas weekendu, możecie ugotować ją już dziś i na dwa dni zapomnieć o gotowaniu. Mnie jutro czeka akcja szafa i porządki! Zamierzam pół dnia sprzątać i potem cieszyć efektem. W nagrodę zjem pyszną zupę!

Składniki:

2 marchewki
5 ziemniaków
Pół kalafiora
1 mała cukinia
1 mały por
3 garście mrożonego groszku
3 garście mrożonej fasolki szparagowej
3 ząbki czosnku
2 łyżki masła
1,3 litra warzywnego bulionu
200 gramów serka topionego śmietankowego
200 gramów drobnego  makaronu
Sól
Pieprz
Suszona włoszczyzna
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
 Myję i obieram marchewki, cukinię, czosnek, cebulę i ziemniaki. Siekam czosnek i cebulkę, na patelni rozpuszczam masło, podsmażam czosnek z cebulką. W międzyczasie kroję w kostkę ziemniaki, cukinię w półplasterki, a marchewki w plastry, również wrzucam na patelnię. Smażę 5 minut. Kalafiora myję, dzielę na różyczki, pora kroję w krążki, również wrzucam na patelnię, chwilę smażę. Warzywa doprawiam suszoną włoszczyzną, solą i pieprzem, zalewam bulionem, dodaję groszek i fasolkę. Doprawiam zielem i liściem laurowym, gotuję zupę 30 minut. Po tym czasie dodaję suchy makaron i serki topione, dokładnie mieszam, ustawiam kuchenkę na minimalną moc i gotuję do miękkości makaronu. Zupę podaję z dużą porcją natki pietruszki.
1503 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Oliwa i ogień. Wrocław.

2 Min. czytania
Czas odkryć karty. Dziś zabieram Was na najlepszą pizzę w Polsce. Tak, nie mam co do tego żadnych wątpliwości! Może to źle,…
Obiady

Niedźwiadek pod Holicą.

1 Min. czytania
Czas na małą kulinarną podróż! Dziś zapraszam w Bieszczady, odwiedzimy Niedźwiadka pod Holicą. Czyli kultową knajpę, która znalazła kolejną lokalizację, dużo spokojniejszą…
Obiady

Indyk w Parmezanie

40 minut Min. gotowania
Dziś zapraszam na przepyszny obiad, będzie indyk w Parmezanie. I to nie smażony, a pieczony. Delikatny, soczysty, z niesamowicie chrupiącą i apetyczną…

18 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.