Obiady

Szparagowa zapiekanka

2 Min. czytania

Ostatnio zadzwoniła do mnie koleżanka – jestem w sklepie, widzę szparagi, chcę je  kupić, ale powiedz mi  jak one smakują ? Szczerze? Moja pierwsza myśl-łykowato. Moja mama zawsze była wielką fanką szparagów, problem w tym, że nigdy nie robiła ich jakoś smacznie. Ot, zwykłe gotowane łodyżki, serwowane jako dodatek do obiadu. W zasadzie nikt w domu za nimi nie przepadał, ale do czasu. Tym razem postanowiłam zrobić szparagi inaczej i sprawić by nabrały w  końcu atrakcyjnego smaku i wyglądu. Czy się udało? Tata, wielki przeciwnik tego warzywa uznał, że w tej formie mógłby jeść je codziennie. Mama z uznaniem kiwnęła głową- szparagi mam robić ja, bo jej jakoś nie wychodzą. Oto przepis na zapiekankę ze szparagami.

                                                            Składniki:
Pęczek zielonych szparagów
Makaron np. penne, świderki czy kokardki 400 gr.
Pierś z kurczaka 0,5 kg.
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
Mozzarella 1 kula
2 szklanki mleka
1/4 kostki masła
2 łyżki mąki
Sok z cytryny
Sól
Pieprz
Słodka Papryka
Gałka Muszkatołowa 
Trochę oleju

Zacząć należy od ugotowania szparagów- umyte wkładam do wysokiego i wąskiego garnka, w którym zagotowałam wodę z łyżką mleka. Szparagi gotuję około 2-3 minut, mają tylko delikatnie się podgotować. Przekładam je na dno naczynia do zapiekania.

Kolejnym punktem programu jest ugotowanie makaronu, od czasu podanego na opakowaniu odejmuję minutę- makaron ma być sprężysty i twardawy. Ugotowanym makaronem przykrywam szparagi.
Kolejnym punktem jest przygotowanie sosu beszamelowego, śmiało można pominąć ten etap pracy i użyć gotowego sosu czy to beszamelowego czy holenderskiego. Ja jednak wolę trochę się pobawić i go przygotować. W garnuszku topię masło, następnie dodaję do niego mąkę i tworzę jasną zasmażkę.Dodaję do niej mleko, przyprawy-sól,pieprz i gałkę,  mieszam do zgęstnienia. Sos swoje miejsce ma na makaronie, czyli polewam nim warstwę makaronu.

Następnie przygotowuję warstwę mięsną. Kroję w kostkę cebulę i czosnek, podsmażam na oleju. Gdy cebula stanie się złota dodaję pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka. Doprawiam solą, pieprzem i papryką. Smażę aż kurczak stanie się złocisty, po czym wykładam go na wierzch zapiekanki.

Ostatnim elementem układanki jest mozzarella, którą kruszę na wierzch. Zapiekanka trafia do piekarnika na mniej więcej 20-25 minut w 180 stopniach- warto przed pieczeniem podlać ją odrobiną wody bądź bulionu. Po tym czasie mamy pyszny obiad z jeszcze smaczniejszymi szparagami.

Dziś znów rzuciłam się na rabarbar. Tym razem mam ochotę na kruche ciasto. Zaraz zacznę przygotowania, a przepis już niebawem.
1465 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Pilaw uzbecki

55 Min. gotowania
Dziś zapraszam na obiad. Będę Was kusić pilawem, czyli daniem idealnym na te ostatnio chłodne dni. Pilaw uzbecki to danie obiadowe, które…
Obiady

Kluseczki jak pierożki

5 Min. gotowania
Uwielbiam domowe pierogi. To danie mojego dzieciństwa, które zawsze kojarzy mi się z ciepłem babcinego domu. Uwielbiam ich delikatne ciasto, aromatyczny farsz…
Obiady

Kuksus z warzywami. Lekki obiad.

10 Min. gotowania
Dziś głównym tematem będzie kasza kuskus. Chyba moja ulubiona kasza! Lubię ją w wielu wersjach, a dziś pojawi się jako danie obiadowe….

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.