Ciasta

Rabarbarowa uczta na krucho

2 Min. czytania

Dziś przypada Międzynarodowy Dzień Pieczenia. Przywdziewamy fartuszki, wałki w dłoń i świętujemy. Jako, że sezon na rabarbar w pełni warto wykorzystać fakt, że różowe łodyżki są tanie i łatwo dostępne. Tym razem miałam ochotę na kruchą tartę z rabarbarem. Nie będę oszukiwać, że jest to ciasto z gatunku tych- dodaj to do tego, zamieszaj od niechcenia, wyjmij z pieca i zajadaj. To wymaga troszkę więcej wysiłku, ale jeżeli będziemy skrupulatni to straconą energię będziemy mogli bezkarnie uzupełnić dodatkową porcją ciasta. Brzmi rozsądnie? To do dzieła.

Składniki:
Pół kostki masła
Szklanka mąki- najlepiej krupczatka
Ćwierć szklanki cukru do ciasta 
Szklanka cukru pudru
3/4 kg rabarbaru
1 laska wanilii
Szczypta imbiru
Trochę kaszy manny
2 łyżki zimnej wody
1 jajko
Cukier Gruby
Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Masło kroimy w kostkę, dodajemy mąkę, cukier i wodę. Całość siekamy nożem, a następnie zagniatamy szybko i energicznie ciasto. Dzielimy je na dwie nierówne części i wkładamy na mniej więcej pół godziny do lodówki.
W ten sposób dorobiliśmy się międzyczasu. Teraz możemy więc zająć się rabarbarową masą do ciasta. Rabarbar myjemy, usuwamy zdrewniałe końce i elementy, które nam się nie podobają. Następnie kroimy go w kostkę,przekładamy do garnka z grubym dnem i zasypujemy cukrem pudrem. Całość podgrzewamy z laską wanilii i szczyptą imbiru. Można oczywiście użyć cukru waniliowego czy aromatu. Dusimy aż rabarbar się rozpadnie i zgęstnieje.
Kiedy rabarbar ma odpowiednią konsystencję wracamy do ciasta. Trzeba będzie wziąć wałek i cóż, wałkować. Osobiście bardzo lubię tę czynność, ach jak to odpręża i pozwala pozbyć się negatywnych emocji. Z większej części tworzymy koło, które przenosimy na dno formy-oczywiście wcześniej natłuszczonej i wysypanej kaszą manną. Z drugiej części – już rozwałkowanej wycinamy paski na kratkę, a z reszty można pokusić się o stworzenie jakichś ozdób- u mnie były to pseudo listki. Na ciasto wykładamy dżem rabarbarowy, a na wierzchu układamy kratkę z pasków ciasta. Górę smarujemy roztrzepanym z wodą jajkiem i posypujemy grubym cukrem. Pieczemy mniej więcej 45 minut w 180 stopniach. I gotowe.

1436 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Jesienne ciasto z karmelizowaną gruszką.

65 Min. gotowania
Witajcie kochani po weekendzie. Jak Wasze nastroje i samopoczucie? Mam nadzieję, że spędziliście ten czas jak należy, czyli dużo wypoczywając. Mi udało…
Ciasta

Tureckie ciasto daktylowe

60 Min. gotowania
Nowy tydzień. Przyznaję, to był trudny weekend. Działo się wiele, i niekoniecznie wszystko, było po mojej myśli. Ale, ale. Kiedy jest mi…
Ciasta

Ciasto krówkowe

45 Min. gotowania
Przy sobocie zapraszam Was na pyszne ciasto. To ciasto krówkowe! Jedne z najprostszych, bazujących na tylko kilku składnikach. Wystarczą krówki, masło i…

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.