Ciasta

Rabarbarowa uczta na krucho

1 Min. czytania

Dziś przypada Międzynarodowy Dzień Pieczenia. Przywdziewamy fartuszki, wałki w dłoń i świętujemy. Jako, że sezon na rabarbar w pełni warto wykorzystać fakt, że różowe łodyżki są tanie i łatwo dostępne. Tym razem miałam ochotę na kruchą tartę z rabarbarem. Nie będę oszukiwać, że jest to ciasto z gatunku tych- dodaj to do tego, zamieszaj od niechcenia, wyjmij z pieca i zajadaj. To wymaga troszkę więcej wysiłku, ale jeżeli będziemy skrupulatni to straconą energię będziemy mogli bezkarnie uzupełnić dodatkową porcją ciasta. Brzmi rozsądnie? To do dzieła.

Składniki:
Pół kostki masła
Szklanka mąki- najlepiej krupczatka
Ćwierć szklanki cukru do ciasta 
Szklanka cukru pudru
3/4 kg rabarbaru
1 laska wanilii
Szczypta imbiru
Trochę kaszy manny
2 łyżki zimnej wody
1 jajko
Cukier Gruby
Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Masło kroimy w kostkę, dodajemy mąkę, cukier i wodę. Całość siekamy nożem, a następnie zagniatamy szybko i energicznie ciasto. Dzielimy je na dwie nierówne części i wkładamy na mniej więcej pół godziny do lodówki.
W ten sposób dorobiliśmy się międzyczasu. Teraz możemy więc zająć się rabarbarową masą do ciasta. Rabarbar myjemy, usuwamy zdrewniałe końce i elementy, które nam się nie podobają. Następnie kroimy go w kostkę,przekładamy do garnka z grubym dnem i zasypujemy cukrem pudrem. Całość podgrzewamy z laską wanilii i szczyptą imbiru. Można oczywiście użyć cukru waniliowego czy aromatu. Dusimy aż rabarbar się rozpadnie i zgęstnieje.
Kiedy rabarbar ma odpowiednią konsystencję wracamy do ciasta. Trzeba będzie wziąć wałek i cóż, wałkować. Osobiście bardzo lubię tę czynność, ach jak to odpręża i pozwala pozbyć się negatywnych emocji. Z większej części tworzymy koło, które przenosimy na dno formy-oczywiście wcześniej natłuszczonej i wysypanej kaszą manną. Z drugiej części – już rozwałkowanej wycinamy paski na kratkę, a z reszty można pokusić się o stworzenie jakichś ozdób- u mnie były to pseudo listki. Na ciasto wykładamy dżem rabarbarowy, a na wierzchu układamy kratkę z pasków ciasta. Górę smarujemy roztrzepanym z wodą jajkiem i posypujemy grubym cukrem. Pieczemy mniej więcej 45 minut w 180 stopniach. I gotowe.

1468 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Wielkanocna babka z gotowanych cytryn

50 Min. gotowania
Nie mogę uwierzyć, że już za tydzień będzie Wielkanoc. Luty zawsze mijał mi szybko, ale tegoroczny marzec pobił wszystkie możliwe rekordy. Sama…
Ciasta

Ciasto z jabłkami i cynamonową skorupką

35 Min. gotowania
Czyż nie wspominałam, że marzy mi się pyszne, domowe ciasto z jabłkami? Chyba coś mówiłam, że planuję upiec domowe ciasto, na znak,…
Bez kategoriiCiasta

Cytrynowe ciasto z pomarańczową galaretką

40 Min. gotowania
Witajcie w niedzielny poranek. Za oknem topnieją resztki śniegu, który padał u nas przez ostatnie trzy dni. W kubku kawa z miodem…

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.