Obiady

Focaccia z szynką i rozmarynem

1 Min. czytania

Moja rodzina zażyczyła sobie pizzy. Nie lubię pizzy. Mam przykre doświadczenia, nawet bardzo przykre. Jako,że to blog kulinarny oszczędzę szczegółów.  Nie tylko nie jem pizzy, co nawet w samej pizzerii nie potrafię wysiedzieć. To już jakaś fobia. Trudno, żyć mi to nie przeszkadza, da się unikać wyrobów o nazwie pizza i być szczęśliwym człowiekiem.No chyba, że rodzina ma ochotę na włoski przysmak. Wtedy wykorzystuję okazję i robię sobie focaccię. Moja obiadowa wersja zawiera drobną pokrojoną szynkę, suszone pomidory i sporą dawkę rozmarynu. Można się spokojnie najeść. A pokrojona w małe kawałki, będzie świetną przystawką na imprezę.

Składniki:
1/4 opakowania drożdży świeżych
2 szklanki mąki pszennej typ 550
Niepełna szklanka letniego mleka
Szczypta soli
3 łyżki oliwy z oliwek
Dodatkowo- rozmaryn, 5-6 pomidorków suszonych, 2 plastry dobrej szynki-u mnie surowa wędzona
Drożdże rozcieram razem z letnim mlekiem i odstawiam na mniej więcej 15 minut, tak by zaczęły pracować. Mąkę przesiewam z solą, dodaję zaczyn i oliwę. Zaczynam zagniatać ciasto, dodaję też wodę-ja użyłam 1,5 szklanki. Ilość wody zależy od mąki. Ugniatam gładkie ciasto, łatwo odchodzące od ręki. Najlepsze drożdżowe to to wyrabiane ręcznie, ale można skorzystać z miksera. Ciasto odstawiam na mniej więcej godzinę-do podwojenia objętości.

Po tym czasie do ciasta dodaję rozmaryn i drobno posiekaną szynkę, raz jeszcze zagniatam, i przekładam ciasto do formy. Smaruję je z wierzchu oliwą i odstawiam ponownie na mniej więcej pół godziny. Tuż przed pieczeniem posypuję ponownie rozmarynem i układam pokrojone pomidorki. Focaccię piekę około 30 minut w 175 stopniach. 

1464 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Pilaw uzbecki

55 Min. gotowania
Dziś zapraszam na obiad. Będę Was kusić pilawem, czyli daniem idealnym na te ostatnio chłodne dni. Pilaw uzbecki to danie obiadowe, które…
Obiady

Kluseczki jak pierożki

5 Min. gotowania
Uwielbiam domowe pierogi. To danie mojego dzieciństwa, które zawsze kojarzy mi się z ciepłem babcinego domu. Uwielbiam ich delikatne ciasto, aromatyczny farsz…
Obiady

Kuksus z warzywami. Lekki obiad.

10 Min. gotowania
Dziś głównym tematem będzie kasza kuskus. Chyba moja ulubiona kasza! Lubię ją w wielu wersjach, a dziś pojawi się jako danie obiadowe….

22 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.