Jako,że wciąż mamy listopad potrzebuję dodatkowego wsparcia. Wsparcia w postaci cukru.Nie wiem co ma w sobie ten biały proszek, ale podany w formie ciasta od razu poprawia mi nastrój i pozwala przeżyć tę mglistą aurę. Wczoraj przydarzył się jeden z najbardziej mglistych dni nad morzem. Wykorzystałam więc ten przyśpieszony wieczór na przygotowanie ciasta o korzennym zapachu, ach ta świąteczna nuta. Do tego to ciasto-miękkie,delikatne i lekko kwaskowate. Propozycja wręcz idealna na weekendowy szybki i pyszny wypiek. Zapachy jakie unoszą się przy pieczeniu tego ciasta rozgrzewają i zdecydowanie odwracają uwagę od szarugi za oknem. A jogurtowy spód kojarzy się dość letnio. Ot taki idealny jesienny miks.
Składniki:
500 gramów jogurtu z kawałkami brzoskwiń
400 gramów mąki pszennej
100 ml oleju
2 jajka
120 gram cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2-3 gruszki
po połowie łyżeczki cukru z wanilią, kardamonu, cynamonu, imbiru, mielonych goździków i szczypcie chilli
Odrobina masła i bułki tartej
ew. cukier puder
Gruszki myję, obieram i kroję w średnią kostkę. Dokładnie mieszam z przyprawami korzennymi i odkładam na bok.
Jogurt mieszam z olejem i jajkami. W drugiej misce przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaję cukier. Łączę obie masy, ale robię to tylko do połączenia składników. Blachę do pieczenia smaruję masłem, wysypuję bułką tartą i wylewam na nią ciasto. Z wierzchu posypuję je gruszkami. Ciasto piekę mniej więcej 40 minut w 180 stopniach.
Po wystudzeniu posypuję cukrem pudrem.
Ciasto idealnie pasuje na osłodę długiego, jesiennego wieczoru.
Uwielbiam ciasto jogurtowe, a z brzoskwinią i gruszką musi być wspaniałe! Pachnie aż u mnie 😉
Cukier to czysta magia – poprawia samopoczucie a że potem tyłek rośnie to szczegół 🙂
cukier krzepi hehee 😉 pyszne ciasto 🙂
Jejku jaką mi teraz ochotę zrobiłaś na coś słodkiego!
Zapisuję w zakładkach, uwielbiam takie proste ciasta, mniam:)
No się postarałam by aromat był solidny 🙂
E tam, szczegół drobny 🙂
Proszę o wybaczenie 🙂
Proste a jakie smaczne 🙂
I niech krzepi dalej 🙂
Bardzo lubię ciasta jogurtowe a dodatek gruszek i przypraw korzennych podnosi doskonale walory smakowe:))
Pierwszy raz zrobiłam takie połączenie i bardzo udanie wyszło 🙂
Wygląda bardzo apetycznie 🙂
Uwielbiam jogurtowe ciasta! W sklepach zazwyczaj można kupić z brzoskwiniami. Tu dochodzi gruszka, no i domowa robota! Na pewno jest smaczniejsze i oczywiście zdrowsze! Super pomysł!
Dziękuję 🙂
Pamiętam to brzoskwiniowe, moja babcia jest fanką. Ale w połączeniu z gruszką smak jest jeszcze ciekawszy 🙂
Dobrze, że tak to połączyłaś. Przez przypadek często odkrywamy nowe smaki. Twoje ciasto wygląda bardzo smakowicie. Chętnie teraz zjadłbym coś słodkiego, o zapachu korzennym i na pewno mój wybór padłby na Twoje ciasto 🙂
Kawałek takiego ciasta i jeszcze ciepłe mleko z cukrem cynamonowym 🙂
To ja też poproszę kawałeczek tego pysznego ciasta 🙂
Zapraszam 🙂
O, ta wersja bardzo mi się podoba 🙂
Dziękuję 🙂
Lubię tak od czasu do czasu przez przypadek coś połączyć w nową kompozycję 🙂
Pyszne ciacho.
Dziękuję 🙂
Ja też uwielbiam ciasta jogurtowe, skorzystam z przepisu na pewno 🙂 do kawy idealne.
Pozdrawiam,
https://cukierkowegotowanie.wordpress.com/
Polecam właśnie do kawy:)
Zjadłabym, zjadła 🙂
Jakie pyszne do kawy palce lizać, gruszki uwielbiam w cieście:-)
Idealne wsparcie w postaci cukru! 🙂
Tak, gruszki i ciasto to świetna para. A jeszcze te przyprawy 🙂
Tak, cukier krzepi najlepiej, a najlepiej w cieście:)
Zapraszam więc ;0
Ale patrz – tyłek rośnie a to nas motywuje do ćwiczeń 🙂 czyli, że cukier nas motywuj do ćwiczeń 😀
Robię takie ciasto – wyjątkowo smaczne. Robie też na jego podstawie muffinki 🙂
Najlepsze ciacho 🙂