Vege

Żytnie naleśniki z fetą i szpinakiem

1 Min. czytania
Czy jestem fanką naleśników? Jestem. Jakby zrobić jakiś konkurs kto najbardziej lubi naleśniki miałabym realne szanse na pierwsze miejsce. No, może drugie bo znam jednego poważnego kandydata na to pierwsze, i pomyśleć,że wyhodowałam sobie konkurencję. Za co je lubię? Za mnogość możliwości. Na słodko, na ostro. I  z mięsem i bez. Po raz pierwszy naleśniki ze szpinakiem jadłam  w małej knajpce na gdańskiej Starówce. I wtedy doszłam do wniosku, że te naleśniki to najlepsze co może się zdarzyć w temacie naleśników. Od razu chciałam je zrobić w domu. I zrobiłam, i tak robię od lat. Jako fanka szpinaku i naleśników to połączenie od zawsze sprawia mi przyjemność i jest kulinarną ucztą. Chociaż jem tylko zwykłe naleśniki….
Składniki:
2 szklanki mąki żytniej plus pół pszenej
Szklanka wody
 Szklanka mleka
2 jajka
2 łyżki oleju
Paczka mrożonego szpinaku
200 gram Fety
4 ząbki czosnku
 2 łyżki masła
Sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Jajka roztrzepuję razem z mlekiem, wodą i olejem. Partiami dosypuję mąkę i miksuję gładkie ciasto. Najlepiej dać mu odpocząć około 20 minut.
W międzyczasie zajmuje się nadzieniem. Na maśle podsmażam posiekany czosnek-lubię połączenie czosnku i szpinaku, więc go nie żałuję, ale jak ktoś woli mniej wyrazisty aromat czosnku starczą 2 ząbki. Gdy czosnek zacznie brązowieć i pięknie pachnieć dodaję szpinak i duszę aż zmięknie. Następnie doprawiam całość solą, pieprzem i gałką. Na koniec do ciepłego farszu dodaję pokruszoną fetę.
Z ciasta smażę cienkie naleśniki, nadziewam je szpinakowym farszem i podsmażam na rumiano na maśle.

Wegetariański obiad IV

1493 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Vege

Ogórki małosolne na sucho

1 dzień Min. gotowania
Mój tata robi bardzo smaczne ogórki małosolne. Naprawdę je lubię. Ale ja najbardziej lubię bardzo delikatne ogóreczki, takie jednodniowe. Te na kolejne…
VegeZupy

Śniadaniowy Ramen

20 Min. gotowania
I znów mogłabym zacząć ten post o tym, jak to się cieszę na obecny weekend. W listopadzie zdecydowanie żyłam od weekendu, do…
VegeZupy

Brokułowy krem. Z serem.

1 Min. czytania
Kiedy robi się zimno, nic nie rozgrzewa mnie tak, jak talerz domowej zupy. A w szczególności gęstej, kremowej, i sycącej. Takiej, dzięki…

36 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.