Ciasta

Mini makowce

2 Min. czytania
Zdecydowanie poczułam magię świąt. Ze świętami najbardziej kojarzy mi się makowiec. Ciężki od nadzienia, pełen nie tylko maku,ale i bakalii. Do tego lukier, pyszne drożdżowe ciasto i można poczuć się jak przy wigilijnym stole. Uwielbiam to ciasto, aby zachować magię chwili piekę je tylko w grudniu i tylko w okolicy świąt. Innym razem zupełnie nie smakuje, a przynajmniej nie smakuje tak magicznie. Warto poświęcić chwilę na przygotowanie domowej masy makowej, jest tysiąc razy lepsza niż ta sklepu, pełna skórki pomarańczowej,rodzynek, migdały i rumowego akcentu. Nie mogę im się oprzeć, a że tym razem zrobiłam mini wersje makowców przyjemność trwa jeszcze dłużej.

Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki letniego mleka
Pół kostki drożdży
1/4 kostki masła
2 żółtka
1/3 szklanki cukru
Aromat migdałowy
Tarta skórka cytrynowa
Szczypta soli
Masa:
Szklanka zmielonego maku
Szklanka wrzącego mleka
2 białka
1/4 szklanki topionego masła
5-6 łyżek miodu
Starta skórka pomarańczowa, rodzynki, płatki migdałowe,drobno posiekane orzechy włoskie
parę kropel aromatu rumowego
Lukier:
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki cukru pudru
Garść maku do posypania
Pracę zaczynam od przygotowania rozczynu.Drożdże rozcieram z łyżką mleka, mąki i cukru. Daję im odpocząć w spokoju mniej więcej 15 minut. W misce łączę mąkę z solą, żółtkami, mlekiem, rozczynem, skórką cytrynową, aromatem, cukrem i roztopionym, przestudzonym masłem. Ciasto łączę, a następnie wyrabiam tak długo, aż stanie się gładkie i odchodzące od dłoni. Formuję z niego kulę, przykrywam ściereczką i odkładam w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość. 
Gdy ciasto rośnie,zajmuję się masą makową. Mak -już kupiłam mielony, zalewam wrzącym mlekiem i zostawiam na około 15 minut. Mak odcedzam z nadmiaru płynu, w moim domu płyn spod maku wykorzystuje się później do produkcji mleczka makowego, ale śmiało można go wylać. Teraz do maku dodaję bakalie, miód, masło i aromat. Na samym końcu do masy dodaje ubite białka. I masa makowa gotowa.
Teraz wracamy do ciasta. Dzielę je na cztery części i wałkuję dość cienko. Warto podsypać stolnicę mąką.  Na środek ciasta nakładam sporą ilość masy makowej i zwijam ciasno. Z rolady odkrajam mini makowce. Ciasteczka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiam na pół godziny. Następnie makowce piekę około 25-30 minut w 185 stopniach. 
Gdy makowce się studzą ukręcam lukier, wystudzone makowce smaruję lukrem i posypuję makiem.

Świąteczne słodkości!

1532 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Chlebek daktylowy z orzechami i czekoladą

55 minut Min. gotowania
Dalej jestem w typowo jesiennych smakach. Czyli witajcie orzechy i czekolado, będę dla was po prostu bezlitosna i będę was jadła bez…
Ciasta

Sernik z pieczonymi truskawkami

100 minut Min. gotowania
A ja dalej w truskawkowym klimacie. Nie mogę przestać, musicie mi to wybaczyć. Ale co ja na to poradzę? Jadę na mój…
Ciasta

Ciasto czekoladowe ze śliwkami

45 minut Min. gotowania
Czuć powoli przedsmak jesieni. To takie delikatne przypominajki. Jakiś żółty liść na chodniku, chłodne poranki i wieczory, dłuższe wieczory, które tak kojarzą…

32 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.