Śniadania na słono

Granola z morelami i przyprawami

2 Min. czytania

Kwestiami śniadania w moim domu zawsze zajmował się tata. Mama lubiła długo spać, więc wyprawienie dziatek do szkół, przyrządzenie im śniadania i kanapek na drugie śniadanie było w taty rękach. Jako,że człowiek to zabiegany- odkąd pamiętam, rano najczęściej były płatki, najczęściej i tak poza przemieszaniem parę razy mlecznego posiłku nic nie jadłam, ale tata się nie poddawał i sypał do miseczki kuleczki, kwadraciki czy co tam jeszcze. Potem człowiek zaczął czytać co w tych płatkach jest i słodkich kuleczek i kwadracików nie było u nas w domu. Co innego musli, to pojawiało się dość regularnie. Ale kiedy musli zaczęło wychodzić nam bokiem i uszami dostałam od koleżanki przepis na domową granolę, ponoć cud nad cudami. Spróbowałam, bo byłam wtedy świeżo upieczoną studentką i rankiem najkorzystniej czasowo wciąż wychodziło zjedzenie płatków z jogurtem-w międzyczasie bowiem mleko solo przestało mi smakować. Robiłam wszystko zgodnie z przepisem, czekałam aż wszystko się upiecze i nim minęła połowa regulaminowanego czasu poczułam swąd spalenizny. Tak oto skończyła mi się moja przygoda z granolą na jakiś czas. Co było przyczyną porażki? Rodzynki i żurawina, którą zgodnie z radami panny A. dodałam od razu i zapiekłam z płatkami, nie polecam-chyba,że lubicie solidne wietrzenie. Ale ja się tak łatwo nie poddaję, od jakiegoś czasu domową granolę robię regularnie, testuję nowe smaki,a  dla pewności owoce dodaję już w odpowiednim czasie. W każdym razie korzystając z ostatnich zimowych dni zrobiłam niezwykle aromatyczną i rozgrzewającą granolę. Poranki-chociaż jasne i dość słoneczne wciąż są zimne i porcja tak rozgrzewającego zmysły śniadania na pewno się przyda. Co tu mamy?-zdrowe płatki owsiane,orzechy i słonecznik znalazł miejsce dla siebie,  sok jabłkowy, troszkę miodu, masę przypraw i słodziutką morelę. Dodatkowym plusem tego przepisu jest fakt, że w domu przez dwa dni pachnie wprost obłędnie-ta mieszanka przypraw i smaków naprawdę robi wrażenie. To co, idziemy piec śniadanie?

Składniki:

Płatki owsiane-szklanka
Pestki słonecznika- pół szklanki
Orzechy laskowe-2 garście
Suszone morele-3 garście
Sok jabłkowy-200 ml
Miód-3 łyżki
Wanilia-parę kropki ekstraktu
Po sporej szczypcie imbiru, cynamonu,mielonych goździków i gałki muszkatołowej

W garnuszku podgrzewam sok jabłkowy-najlepiej użyć soku świeżo wyciskanego, z miodem i wanilią, podgrzewam aż miód się rozpuści. W dużej misce łączę płatki, przyprawy, posiekane orzechy i pestki słonecznika. Dodaję płyn do mieszanki, dokładnie mieszam, wykładam masę na blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Piekę około 20 minut w 180 stopniach, często mieszając masę łyżką, by równomiernie się upiekła. W międzyczasie namaczam morele, kroję je w drobną kostkę i dodaję do upieczonej granoli. Można przechowywać około tygodnia w suchym słoiku.

1464 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Śniadania na słono

Sałatka z selera i ananasa

10 Min. gotowania
Dziś przybywam do Was z bardzo wiosenną sałatką, którą nazwałam również „Bukiet Tulipanów”. Aczkolwiek jej głównymi składnikami są warzywa i tulipanów brak….
Śniadania na słono

Serek z tuńczykiem

1 Min. czytania
Witajcie w nowym tygodniu. Nie wiem co ten nowy rok w sobie ma, ale nie ma dla mnie litości. Dni mijają jak…
Śniadania na słono

Zawijasy jogurtowe na śniadanie

25 Min. gotowania
Witajcie, nie ma to jak mieć długi weekend. Mam nadzieję, że jak i ja, odpoczywacie i cieszycie się piękną pogodą. Właśnie wróciliśmy…

47 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.