Śniadania na słono

Śniadanie po litewsku

2 Min. czytania

O tym,że mam litewskie korzenie codziennie przypomina mi moje nazwisko i kilkakrotne prośby o przeliterowanie, zakończone- tak to się pisze?, niebywałe. Tak, moi dziadkowie pochodzili z Litwy, o ile babcia ma trochę polskich korzeni, o tyle dziadek był w 100 procentach Litwinem. Nie wiem ile procent ja mam „litewskości” we krwi, ale wiem,że lubię tamte smaki. No dobrze nie wszystkie smaki. Irytuje mnie polewanie wszystkiego śmietaną i skwarkami. Ale poza tym to kocham tamte smaki, które bardzo ciepło mi się kojarzą. Moja siostra z podróży do Kłajpedy wróciła z dodatkową torbą pyszności, które zamieniłam na smakowite śniadanie. Najpierw chleb, ciemny,całkowicie żytni, kiedy byłam ciut młodsza, ba nawet ze 3 lata wstecz nie mogłam się przemóc i zjeść więcej niż okruszek. Bardzo wyrazisty, gliniasty, z masą kminku. Do tego smaku trzeba po prostu dojrzeć. Następnie kiełbasa, tradycyjna, sucha , o intensywnym czosnkowym smaku. Ser, ni to twaróg,ni ser żółty. Nie tak „miękki” jak twaróg, nie tak suchy jak żółty. Cudownie wędzony z pomarańczową skórką, pełen przypraw-znów rządzi czosnek,miłość do niego mam więc zapisaną w genach, Litwini muszą go lubić. Ser jest cudowny, mogę go jeść niemal kilogramami. Nie znalazłam w okolicy czegoś podobnego-jedynie wędzony twaróg w jednym z dyskontów, ale podczas jarmarków i targów jedzeniowych zajrzyjcie koniecznie na litewskie stoisko i spróbujcie tych pyszności. Nie wiem czy takie śniadania jada się na Litwie-wstyd się przyznać.ale dopiero niebawem odwiedzę kraj moich dziadków. To raczej moja inwencja, wykorzystałam to co znalazłam w lodówce. Grzanki z ciemnego chleba. kiełbaska, ser. Zupełnie inna jajecznica. Warto ją spróbować nawet z lokalnych, łatwo dostępnych produktów, można nieźle zaskoczyć rodzinę nowym smakiem podczas niedzielnego śniadania. Chrupiące grzanki i kremowy ser-pychota.

Składniki:
2 kromki ciemnego, żytniego chleba-u mnie litewski
Kiełbasa-u mnie wiejska wersja kindziuka
Ser wędzony-gruby plaster
2 jajka
Odrobina masła
Szczypiorek
Pieprz

Kiełbaskę kroję dość drobno, podsmażam na łyżeczce masła. Na tłuszcz wrzucam chleb pokrojony w grubą kostkę, smażę aż będzie chrupiący. Ser kroję w dużą kostkę, siekam szczypiorek-na razie odstawiam na bok. Jajka rozkłócam z pieprzem i odrobiną wody, masę łączę z serem i szczypiorkiem. Wylewam na patelnię i smażę aż tylko jajka się delikatnie zetną-w ten sposób grzanki zostaną chrupiące. Podaje od razu.

1478 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Śniadania na słono

Sałatka śniadaniowa

10 Min. gotowania
Sama nie wiem, czy to jeszcze sałatka, czy po prostu twarożek z dodatkami? Wiem jednak, że to genialna śniadaniowa opcja. Bardzo zdrowa…
Śniadania na słono

Sałatka z selera i ananasa

10 Min. gotowania
Dziś przybywam do Was z bardzo wiosenną sałatką, którą nazwałam również „Bukiet Tulipanów”. Aczkolwiek jej głównymi składnikami są warzywa i tulipanów brak….
Śniadania na słono

Serek z tuńczykiem

1 Min. czytania
Witajcie w nowym tygodniu. Nie wiem co ten nowy rok w sobie ma, ale nie ma dla mnie litości. Dni mijają jak…

60 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.