Vege

Zapiekana feta

1 Min. czytania

Ostatnio wpadła mi w ręce kulinarna gazetka ukazująca greckie smaki. Cóż, musi być we mnie silna tęsknota za latem, bo wszystkie przepisy mogłabym zrobić natychmiast i zamienić dom na grecką tawernę. Jako,że akurat mogłam sobie pozwolić na spokojną dłuższą kolację postanowiłam spróbować zapiekanej fety w towarzystwie warzyw i oliwy. Zawsze zapiekałam fetę jako element zapiekanki, nigdy zaś jako główny składnik dania, byłam więc ciekawa efektu, a ten mnie bardzo pozytywnie zaskoczył. Feta staje się bardzo kremowa, delikatniejsza w smaku, świetnie komponuje się z dodatkiem papryki i pomidora. Charakteru dodaje chilli. Prosta i szybka przystawka, ciekawa kolacja, czy leniwe śniadanie-sami wybierzcie okazję. Mi ta feta wyjątkowo gra wieczorem, przyjemnie otula smakiem i aromatem, dla mnie to ostatnio wyjątkowo przyjemne zakończenie dnia. I Wy koniecznie spróbujcie.

Składniki :

Feta-2-3 grube plastry
Pomidor-połowa
Papryka czerwona-pół strąka
Chili-kawałek
Czerwona cebula
Bazylia suszona-szczypta
Pieprz świeżo mielony
Oliwa

Fetę układam na dnie naczynka do zapiekania. Następnie układam na niej plasterki czerwonej cebuli, pomidora i papryki. Całość oprószam suszoną bazylią i świeżo zmielonym pieprzem, polewam oliwą i zapiekam około 15 minut w 180 stopniach, Świetnie smakuje ze świeżą bagietką.

1491 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Vege

Ogórki małosolne na sucho

1 dzień Min. gotowania
Mój tata robi bardzo smaczne ogórki małosolne. Naprawdę je lubię. Ale ja najbardziej lubię bardzo delikatne ogóreczki, takie jednodniowe. Te na kolejne…
VegeZupy

Śniadaniowy Ramen

20 Min. gotowania
I znów mogłabym zacząć ten post o tym, jak to się cieszę na obecny weekend. W listopadzie zdecydowanie żyłam od weekendu, do…
VegeZupy

Brokułowy krem. Z serem.

1 Min. czytania
Kiedy robi się zimno, nic nie rozgrzewa mnie tak, jak talerz domowej zupy. A w szczególności gęstej, kremowej, i sycącej. Takiej, dzięki…

70 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.