Desery

Kremowy deser karmelowo-orzechowy

1 Min. czytania
Zawsze byłam z tych co wolą konkretne desery. Jak deser to ciacho, najlepiej z dużą ilością czekolady. Wszystkie kremowe cuda i cudeńka nie kręciły mnie aż tak bardzo, bo to taki deserek dla bezzębnych maluszków. Aż do czasu. Ten deser to lekko budyniowy krem z wyraźnym orzechowym smakiem i subtelną karmelową nutą. Bardzo prosty i bardzo pyszny. Świetny na tę chwilę przed Wielkanocą kiedy czeka nas pieczenie ciast i nie mamy zbyt wiele ochoty na dodatkowe pieczenie. Przyznaję, miałam spory problem z oderwaniem się od łyżki, zupełnie jakbym przykleiła ją sobie solidną dawką kleju. Po ciężkim dniu nie ma nic lepszego niż porcja takiej kremowej pyszności. Uwaga, uzależnia. Orzechy, karmel i odrobina czekolady-z nią wszystko jest jeszcze lepsze prawda? Łyżeczki w dłoń.

Składniki:
Mleko-700 ml
Cukier-6 łyżek
Orzechy laskowe-3/4 szklanki
Mąka ziemniaczana- 2-3 łyżki
Ekstrakt waniliowy
Gorzka czekolada do dekoracji

Orzechy prażę na suchej patelni przez około dwie minuty. Usuwam skórkę i siekam. Pół litra mleka wlewam go garnuszka, dodaję 2 łyżki cukru, parę kropli ekstraktu z wanilii i orzechy, gotuję całość przez 5 minut, zdejmuję z ognia, teraz czas na karmel. Resztę cukru i 4 łyżki wody podgrzewam, nie mieszam, ewentualnie lekko potrząsam garnuszkiem z grubym dnem. Gdy karmel nabierze złotej barwy, zalewam go mlekiem z orzechami i gotuję aż karmel się rozpuści. W reszcie mleka rozpuszczam mąkę ziemniaczaną, dokładnie mieszam, dolewam do mleka -chwilę gotuję. Krem chłodzę, przed posypaniem posypuję gorzką czekoladą i odrobiną orzechów.

1500 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Desery

Ciasteczka z matchą i czekoladą

12 minut Min. gotowania
W Nowy Rok wchodzimy na słodko. Chcę zaczarować ten rok, musi być lepszy niż poprzedni i przynosić mi więcej słodyczy. Te ciasteczka…
Desery

Muffinki z karmelizowanym bananem

30 minut Min. gotowania
Jesień ma to do siebie, że wymaga osłodzenia sobie tego czasu. Za każdym razem kiedy temperatura spada, albo pojawia się deszcz, w…
Desery

Ciastka francuskie z rabarbarem i kruszonką

25 Min. gotowania
Dziś zapraszam na sezonowy i przepyszny deser. Taki na szybko, nawet bardzo szybko. To deser dla każdego. Bo każdy z nas potrzebuje…

58 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.